Почетна / Кошарка / ФИБА

Жељко Зечевић херој Гвинеје са главом у торби

Уместо славља у Конакрију због највећег успеха кошаркашке репрезентације, селектор још „заробљен” у Абиџану
ФОТО: ФИБА

Да живот буквално у тренутку може да „испише роман” и све окрене наглавачке најбољи је пример Жељко Зечевић. Тренера са новобеоградским коренима пут је својевремено из Италије одвео у Африку. Прво је у Мароку радио у неколико клубова и Монастиром дошао до титуле, да би се у последње две године ухватио пионирског посла у Гвинеји.

Афробаскет у Руанди, завршен прекјуче тријумфом Туниса, најбоље је огледало Зечевићевог рада. Гвинеја, до овог шампионата котирана на 21. месту у Африци, пласманом у четвртфинале направила је највећи успех у историји тамошње кошарке. До осам најбољих дошли су сензационалном победом над Египтом (86:78) која их је као треће у групи иза Туниса и Египта одвела у други круг. А у осмини финала савладали су домаћина Руанду са 72:68.

А онда кад је требало да прослави подвиг и ужива у плодовима рада, на повратку из Кигалија (Руанда) ка Конакрију при преседању у Абиџану (Обала Слоноваче) сазнао је да због политичких дешавања у Гвинеји он и репрезентативци не могу да наставе пут. Због војног пуча све је стало, комплетна влада је поднела оставку, Министарство иностраних послова је укинуло овлашћења амбасадорима...

- Други дан смо овде блокирани. Дошли смо на аеродром и чекамо да подигнемо ствари – рекао нам је Зечевић, уз молбу да се чујемо касније кад се врате у хотел.

Иначе, репрезентација је од авио компаније добила дводневни смештај у хотелу, док не буде јасно који су даљи кораци. Данас, би сви требало да напусте собе, а јуче су неки од играча већ променили правац...

ДОЧЕК БИО СПРЕМАН

Велики успех Гвинеје требало је да буде обележен и слављем какво приличи.

- Припреман нам је велики дочек на аеродрому у Конакрију, са музиком, плесним групама. Према најавама требало је да буде више стотина људи са којима бисмо прославили највећи успех у историји кошарке у Гвинеји – каже Зечевић.

Причу о кошарци оставили смо за сусрет у Београду. Сада у Гвинеји има далеко важнијих тема од спортских.

- Кошаркаши који играју у Француској, Немачкој и Енглеској, који не морају по ствари у домовину, купили су карте за дестинације у којима живе и раде. Наравно због блокаде система морали су да их плате из свог џепа.

У тренутку кад смо разговарали Зечевић није могао тачно да каже план.

- Кад то буде могуће враћам се у Конакри. Тренутна информација је да ће се аеродром отворити у поноћ, али после свега нико не може да гарантује да се то неће променити. Највероватније ћу отићи само да спакујем ствари из хотела, јер у Руанду сам кренуо спакован за двонедељно такмичење. Са мном су потпредседник федерације и директор репрезентације који ме убеђују да ми неће длака с главе неће фалити. Ипак, ситуација је најблаже могуће речено изузетно непријатна – каже Зечевић, који би уколико све буде по плану већ крајем недеље требало да дође у Београд.

МЕЈРИ И БАУЕРМАН ДОВЕЛИ ТУНИС ДО ТИТУЛЕ ПРВАКА АФРИКЕ

Дирк Бауерман, нама добро познато лице са клупа Немачке, Бамберга, Финске,..., са Тунисом је освојио златну медаљу. Његов тим је предвођен некадашњим Салахом Мејријем, кошаркашем Реала и Даласа, у финалу савладао Обалу Слоноваче са 78:75.

Сенегалци су у борби за бронзану медаљу победили Зеленортска острва са 86:73.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.