Почетна / Кошарка / НБА лига

Никола Јокић све око себе претвара у злато

По мишљењу експерата реномираних медијских кућа Никола Јокић један је од најбољих на свету
ФОТО: Д. Вуковић

Постоје амерички новинари, на хиљаде њих, који се свакодневно баве НБА тимовима, у директном “контакту” и подробније од остатка света који најјачу лигу света прате преко ТВ екрана. Због тога, традиционално рангирање (више прогноза) најбољих играча уочи почетка сезоне скромно препуштамо реномираним медијским кућама из Северне Америке.

Ове године “преписивање” је пријатније него свих претходних лета.

“И-Ес-Пи-Ен” и “Спортс Илустрејтед” окупили су групу експерата који су “сецирали” сваког аса, гласали, одређивали позицију на ранг листи. При том, ако мислите да је ово рангирање небитно, питајте најбоље играче света.

Претходних година - а очекујемо и ове сезоне – било је и те како бурних реакција од стране најбољих. Побунили би се, чак и псовали, све те престижне куће које су их, по њиховом сопственом мишљењу, деградирале стављајући их на позиције мање него што им “припада”, испод играча од којих су - сматрају они – бољи.

Дакле, вратимо се на задовољство копирања листа које су објавили “И-Ес-Пи-Ен” и “Спортс Илустрејтед” (сачекали бисмо и “Слем”, евентуално “Бличер рипорт”, али нас је ЕСПН убрзао).

На 12. месту најбољих играча света, по мишљењу И-Ес-Пи-Ена, налази се Никола Јокић! У принципу, ово је само част због које би млади српски центар требало лепо да се осећа, али је у питању заиста невероватна привилегија! За њега мисле да ће имати бољу сезону, или утицајнију, или успешнију, или...како год, од неких момака којима се можда и сам Никола и даље диви.

Исти краљ и нови принчеви

Леброн Џејмс је најбољи играч данашњице и тако, једногласно, сматрају експерти две велике медијске куће. Додуше, „Краљ“ је и прошле године био омиљени. Наредних шест места заузимају, на обе листе – Стеф Кари, Кевин Дурент, Џејмс Харден, Јанис Адетокунбо, Ентони Дејвис и Расел Вестбрук.

Изузетно су цењени и клинци, прошлогодишња руки класа, у којој доминирају Џејсон Тејтум, Донован Мичел и Бен Симонс, али и Џејлен Браун.

“Најбољи додавач међу центрима (6,1 асистенција по мечу у сезони 2017/18) у НБА лиги је близу Топ 10 чак иако у прве три сезоне није био рангиран у најбоље петорке НБА. Скок за четири места је резултат напретка Јокића од доласка у НБА до онога што се од њега очекује у будућности (Ол стар 2019?)... Након што је овог лета потписао уговор вредан 148 милиона долара, очекује се да Јокић носи Нагетсе до првог плеј-оф учешћа још од сезоне 2012/13.”

Овако је гласило објашњење на порталу “И-Ес-Пи-Ена”. А ако би неко помислио да је у питању ствар укуса тих људи који су гласали за Николу, може да стигне потврда са друге стране. “Спортс Илустрејтед” је Јокића ставио на 18. место, уз генијалан опис од којег ћемо издвојити само део:

Јокић (18,5 поена, 10,7 скокова, 6,1 асистенција) има осећај Краља Миде, где свако његово додавање ствара златну шансу. Пронаћи ће саиграча који утрчава далеко ван граница класичног напада. Шутер ће добити додавање од Јокића директно у руке, прорачунато у односу на противникову ротацију у одбрани. Степен до ког Јокић чини своје саиграче бољима је истински задивљујући. Ако иоле умеш да шутнеш, да се крећеш, или да погађаш, његова визија ће ти гарантовати најбољу сезону у каријери”, пише “СИ” и настава:

Ако као тест, сваког играч на овој листи окружимо заиста просечним саиграчима, Јокић има највеће шансе да их подигне на виши ниво. Осредњи епизодиста никада неће изгледати толико добро као када га Јокић храни поенима. То је кључ који разликује Јокића од Карла-Ентонија Таунса у одлучивању њихових позиција. Обојица скачу добро, шире терен и погађају у врло сличним процентима. Ни један од њих није посебно добар дефанзивац. Јокић, међутим, просечно бележи више асистенција него било који центар у ери шутера за три поена. Неко би могао више да воли Таунса јер је у питању ствар укуса, али Јокић ради ипак мало више у нападу у овој фази њихових каријера.”

Никола је млађи од свих који су рангирани изнад њега, само Јанис Адетокунбо има 23 године. Грк је уједно и једини Европљанин којег је „И-Ес-Пи-Ен“ ставио испред Србина, док је „Спортс Илустрејтед“ за нијансу више фаворизовао још Рудија Гобера, најбољег дефанзивца НБА прошле сезоне. 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.