Почетна / Кошарка / НБА лига

СРПСКИ НАЧИН - Фрашила: Постоји навика из социјализма да се дели све

Све оно што већ знамо, само из перспективе америчких заљубљеника у игру николе Јокића
ФОТО: Бета/АП

Комплетна појава Николе Јокића од тренутка када је крочио у НБА лигу копка америчке стручњаке и представнике медије. Прочитали смо и чули масу анализа које су постајале све учесталије како је Сомборац растао и постајао оно што је данас - званично најбољи центар света.

На иоле другачији начин реномирани ”Спортс Илустрејтед” пришао је ”проблематици Јокић”. Кроз призму српске школе кошарке.

”Развој српске филозофије кошарке потиче од покојног Александра Николића током мирнодопских времена између Другог светског рата и смртоносног растављања Југославије почетком 90-их. Све се развило у верзију Џејмса Нејсмита Источне Европе. Професор је путовао по САД пре Олимпијских игара 1964. и учио од многих колеџ тренера, укључујући и Џона Вудена са УКЛА. Вратио се кући са колекцијом постављених напада са малтене бесконачним варијацијама. То је, самим тим, захтевало и играче који би могли да препознају прилику и реагују у ходу са изненаднима променама плана”, пише аутор текста.

”Бекови су научили да играју на ниском посту, високи играчи да да дриблају слабијом руком… Деценијама пре него што је позициона игра постала модерна у НБА, Николићева репрезентација Југославије је по шампионатима показивала фантастичну прилагодљивост… Његова заоставштина, 20 година након смрти, остаје методологија која и даље служи као кичма српске кошарке.”

- То је систем који даје невероватне резултате - рекао је Огњен Стојаковић, директор развоја играча у Денверу. - Са 16 година они немају стриктне позиције, морају да знају како да играју лицем према кошу, са стране, леђима… Уче се техникама и тактикама, што значи да мораш да разумеш када да користиш које покрете.

У тексту се наводи да су само Канада, Француска и Немачка дале више НБА играча у историји од Србије. Јокић је потекао из Меге, под диригентском палицом Дејана Милојевића.

- Одмах сам видео да је невероватно талентован, али је његово тело било у очајном стању - прича Милојевић који је Јокића ставио на посебан програм рада, укључујући и боравак у јуниорском тиму.

- Волео је да ради - каже Бранислав Вићентић, тада тренер у јуниорском погону Меге и сећа сећа вежбе дриблинга коју је Никола одрадио без грешке: - Рекао сам му: ”Добро, већ си радио то!” Одговорио ми је да му је то био први пут.

”Кошаркашка култура која је извајала Јокића основана је на несебичности и тимској игри.”

- То је део обичаја земаља иза Гвоздене завесе - објашњава Френ Фрашила, аналитичар ФИБА кошарке за И-Ес-Пи-Ен. - Постоји одређена доза социјализма у кошаркашкој игри. Научени су: ”Делимо све!”

Милојевић је објаснио да је инсистирао на Јокићевој што већој контроли лопте:

- Када год би ухватио скок, охрабривао сам га да одмах спусти лопту на паркет и крене. Ко зна колико пута је погрешио, али сам све то прогутао, јер сте могли да видите да ће се у одређеном тренутку све исплатити - каже некада сјајни крилни центар који је такође гурао темпо. - Постао је свестан за шта је све способан.

Јокић и даље задивљује америчку и светску јавност:

- Он је толико спор да његов кошаркашки мозак успорава и види све успорено. Он је способан да организује све јер није убрзан као неки други играчи - додао је Фрашила.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.