Почетна / Кошарка / Партизан

Вујошевићу и Ковачићу награде за животно дело

Душко Вујошевић је са Партизаном освојио 23 трофеја, a Зоран Ковачић прославио се у раду у женској кошарци у Црвеној звезди, а посебно са млађим категоријама
ФОТО: ЕПА/Коца Сулејмановић

Прослављени кошаркашки тренери Душко Вујошевић и Зоран Ковачић добитници су Награде за животно дело „Слободан Пива Ивковић“ највишег признања које додељује Удружење кошаркашких тренера Србије.

Ова престижна признања биће им уручена током „Београдске кошаркашке клинике - Душан Ивковић“, која ће 1. и 2. јула бити одржана у главном граду.

План је био да ове награде за животно дело буду додељене још пре две године, али због свих проблема које је донела пандемија вируса корона од тога се одустало. Сада су се стекли сви услови да нашим лауреатима укажемо част на достојан начин. Овогодишња Клиника ће заиста бити посебна. Осим Етореа Месине који је већ потврдио учешће, у завршним преговорима смо да међу предавачима буду и истакнути тренери из НБА и НКАА лиге, што ће целој овој манифестацији дати додатну тежину – рекао је генерални секретар Удружења кошаркашких тренера Србије Страхиња Васиљевић.

Он је истакао да су Душко Вујошевић и Зоран Ковачић преданим радом оставили неизбрисив траг у мушкој и женској кошарци, не само освајањем прегршт трофеја већ и стварањем великог броја репрезентативаца и репрезентативки који су проносили славу наше земље и српске кошарке широм планете и зато нема сумње да ово престижно признање иде у праве руке.

Осим награде за животно дело, на Клиници ће први пут бити додељење и Златне плакете, специјалне награде Удружења кошаркашких тренера за доприносе у развоју кошарке у Србије, а лауреати ће накнадно бити објављени – навео је Васиљевић.

Душко Вујошевић је са Партизаном освојио 23 трофеја, од чега 12 титула националног и пет регионалног шампиона, затим и пет пехара намењених победнику националног купа као и трофеј међународног Купа Радивоја Кораћа 1987. године.

Био је јуниорски првак Европе са репрезентацијом некадашње Југославије, а пехар у Купу освојио је и са румунским Клужом. Добитник је и награде „Александар Гомељски“ за најбољег тренереа Евролиге и први је стручњак коме је то пошло за руком, а да његов тим није постао шампион Европе.

Зоран Ковачић прославио се у раду у женској кошарци у Црвеној звезди, а посебно са млађим категоријама. Пет пута био је првак државе са сениоркама и освајач шест националних купова, док је са млађим категоријама освојио чак 18 титула шампиона.

Са нашом сениорском репрезентацијом освојио је сребро на Европском првенству и два злата на Балканијадама, док је са млађим репрезентативним селекцијама на светским и европским првенствима освојио чак 13 медаља.

Досадашњи добитници награде за животно дело Удружења кошаркашких тренера Србије су: Александар Николић, Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер, Ранко Жеравица, Слободан Ивковић, Страхиња Алагић, Милан Васојевић, Душан Ивковић, Жељко Обрадовић, Божидар Маљковић, Светислав Пешић, Боривоје Ценић, Борислав Ћорковић и Владислав Лучић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.