Почетна / Кошарка / Партизан

Мијаиловић: Од капитала имамо само трофеје, историју и знак клуба, а дугујемо много

Остоја Мијаиловић, једини кандидат за председника клуба из Хумске добио једногласну подршку Скупштине, промоција у петак
ФОТО: И. Веселинов

Некако – опуштени. Тако су деловали сви чланови Скупштине Партизана који су јуче могли да се виде у холу хотела Радисон блу. Места где је заседала Скупштина која јесте – и то једногласно – донела важне одлуке, али која је истовремено за петак пролонгирала најважнију.

Остоја Мијаиловић јуче није промовисан у председника Партизана. Не јер није добио подршку чланова Скупштине. Она није изостала. Већ – јер је сам тако желео.

У својој уводној речи, још неколико дана као „кандидат за председника Партизана“, Мијаиловић је објаснио о чему се тачно ради.

- И пре неколико дана у медијама сам наговештавао да просто желим да се Скупштина усагласи око неких ствари. Пре свега око измена и допуна статута, јер желим да Управни одбор, односно ја као председник, имам неку власт у рукама. Ја сам неко нови ко долази у клуб. Такође, људи из привреде, банкарства и јавног живота, желе да уђу у клуб. Али само, пре свега, желели да се усагласимо са Скупштином, па и да сви прихватимо и схватимо да су потребне радикалне промене. Јер ситуација у којој се данас налази Партизан је најтежа од 1945 – причао је, малтене не узимају дах, Остојић.

Да би објаснио колико тешка, послужио се метафором.

- Од капитала имамо само трофеје, историју и знак клуба... А дугујемо много. Обавезе су јако велике.

И зато...

- Потребан нам је нови систем, али да би се он спровео, морамо да се договоримо са људима који су већ у клубу. Сада нисам желео да прихватим њихов предлог и да већ сада будем изабран за председника. Желео сам да добијем још три или четири дана, да у проширени Управни одбор привучем неке људе који желе да уђу у клуб.

Све ово има јасан разлог.

- Желим да ситуација буде јасна, да се сви бавимо својим послом, а не неком евентуалном опозицијом. Не живи се од историје. Она треба да се памти, данас учи како у будућност треба да радимо.

Остоји зна и како би Партизан требало да ради.

- Потребан нам је нови систем, желим да у клубу успоставимо службе које ће да функционишу. Али, пре тога људима морамо да исплатимо заостале зараде. Да бих могао да тражим одговорност од њих, људи просто морају да буду плаћени. Не можемо да трошимо више него што зарађујемо да би клуб постојао.

Пре него што се прешло на питања, Остојић се још једном захвалио Скупштини која је једногласно подржала његов предлог, после кога је остала још да се у петак обави та формалност, како би Партизан после четири месеца коначно добио председника.

Прво питање је било – да ли доноси новац са собом, колика су дуговања Партизана?

На други део питања одговорио је Милан Искрин, потпредседник клуба из Хумске који је рекао:

- Не бисмо сада о томе, радимо завршне ревизије читавог клуба. На следећој конференцији представићемо вам све релевантне податке.

Мијаиловић се надовезао...

- Новца ће бити ако будемо радили добро и ако променимо режим рада. Али ако наставимо да радимо на начин како функционишу сви клубови у Србији, без система, тешко да ће бити новца. Он треба да буде производ нашег рада и ангажовања.

Колико је размишљао о овој функцији и где види највећи проблем Партизана, било је следећи „сет“ питања за будућег председника Партизана.

- Да сам човек који прихвата сваку понуду, вероватно бих и сада прихватио предлог Скупштине која ми је дала једногласну подршку и већ бих сада био председник Партизана. Просто нисам човек који скаче за првом лоптом, иако сам играо фудбал а не кошарку. Добро сам размислио о свему, добро знам какве су обавезе, а сада сам схватио да људи који су тренутно у клубу желе мој долазак и желе нови систем рада. Схватили су да једино тако можемо да изађемо на површину.

Проблеми...

- Клубови у Србији, поготову Партизан и Црвена звезда, најмање користе бренд који могу да продају. Не кажем да претходни председници нису правилно водили клуб, просто су радили по неком другом ситему. Рад увек мора да се исплати. Не може једну институцију или клуб да води један човек по својој вољи. Мора да постоји систем као у озбиљној компанији. Морамо тренера и играче да ослободимо притиска јавности, у смислу да ли клуб има новца, коме дугује или не дугује.

Поновио је...

- Обавезе клуба су високе. Изаћи ћемо ускоро у јавност са тачном цифром, јер мени не пада ми на памет да уђем у клуб, па да ми неко после каже како сам нешто лоше урадио. Наравићемо пресек, имаћете тачну информацију у каквој ситуацији се налази клуб и како можемо од тога да се опоравимо. Могу да гарантујем да ситуација може бити само боља, никако лошија.

Додајући да ова процедура мора да се прође, Мијаиловић је наставио причу:

- Статут мора да буде у складу са динамиком коју желим да наметнем. Не долазим у клуб да бих остварио некакву имовинску корист, то остварујем у својој фирми. Већ желим да направимо систем и да се радујемо успесима.

Једна од промена Статута на којој је инсистирао је и повећање броја – са 13 на 19, укључујући и председника.

- Усагласили смо се да у Управном одбору треба да седе спортисти који су део историје клуба, људи који су цео живот запослени у клубу, као и особе из јавног живота. И када још једно место попуним ја као председник, по садашњем Статуту не би остало места да уђу и неки нови људи, који би евентуално донели и неки новац као будући спонзори.

Није желео да помиње имена. Само је додао:

- Желео сам да буде 19 људи у Управном одбору, Скупштина је то једногласно прихватила. Имаћу консултације и разговор са члановима Управног одбора, пренећу им шта је став Скупштине. Не бих лицитирао са именима. Можда дође до промена, можда некоме одговара, можда некоме не.

Једно је ипак јасно...

- То ће искључиво бити људи који ће доносити нешто Партизану. Има много људи који желе популарност и да се сликају. Али, ово није ситуација за сликање и популарност, већ да сви морамо да радимо даноноћно, ако хоћемо да клуб живи и функцинише. Свако ко воли Партизан имаће прилику да то и покаже. Ако сви навијачи помало помогну клубу, можемо да будемо онај стари Партизан.

И када Партизан опет може да буде „онај стари“, упитан је Мијаиловић.

- У петак крећемо да радимо. Све зависи од нас. Ја нисам Партизан, већ део тима, машиновођа и нисам ту сам. Ситуација ће одмах бити боља, јер већ имамо неколико уговора о спонзорству. Али јако је битно и када правимо такве уговоре како тај новац пласирамо. Приметио сам да у протеклом периоду, када су потписивани спонзорски уговори, обично крене притисак од поверилаца, људи хоће одмах да наплате своја претходна потраживања. Партизан је у зачараном кругу. Чим се појави нека позитивна прича, они којима се дугује желе да напалате своја потраживања. Морамо све да учинимо да точак који се налази у блату изађе на улицу, да се новцем који улази у Партизан прави новац на основу кога ће се сервисирати обавезе, да покренемо клуб.

Закључујући причу, Мијаиловић је рекао:

- Партизан за мене није посао и овде немам радно време. Сваки мој тренутак ће бити посвећен Партизану. Сво моје време које имам ће бити посвећено Партизану, на сваком месту. Резултате морамо да направимо и ситуација мора да буде боља. 

Нису ме пронашли на време

Зашто се касни са свим овим? Партизан је без председника већ четири месеца. Мијаиловић је на то рекао:

- Зато што ме нису пронашли на време.

Дошао сам на захтев партизановаца

О потенцијалном сукобу интереса Мијаиловић је рекао:

- Приче су постојале и увек ће постојати. Имамо у парламетну људе који су потпредседници ФСС, председници фудбалских клубова, имали смо ситуацију да председник ФСС буде и председник једног клуба. Ово није никаква новост, нити је мој лични хир. Дошао сам на захтев партизановаца. Ако будем кршио неки закон, ја ћу решити ту ситуацију да то не буде тако. 

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Marko
Sve imate od drzave a nema para i veliki dugovi,zna se zasto.....
Cirkus od kluba
Koji je ovo cirkuzant od coveka da ne poverujes, vidim ovi iz igokeje ga podrzavaju a kad im zasedne na celo i ovako ne postojeceg kluba ide permanentni Katanac za sva vremena, zivi bili pa videli...
ercov
Mnogo lepa i izbiljna prica, daj Boze da i pola od svega izrecenog, bude ispunjeno.
Grobar54
Ovo mi lici na ozbiljnost i na prave promene u klubu!Napred Partizan!
Bik Koji Sedi
Ostoja,da sumiramo: Necemo se zamrzavati,pa posle odmrzavati?
Istina
Mozda se sad fuzionisete sa Borcem , kao 2007 sto ste se fuzionisali sa Igokeom

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.