Почетна / Кошарка / Репрезентација

ОК СРБИЈЕ - Споменик Александру Николићу

Николић је преминуо 12. марта 2000. у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу
ФОТО: ОКС

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић састао се у хали “Александар Николић” са градским менаџером Гораном Весићем и председником КК Црвена звезда Небојшом Човићем.

Повод за састанак била је иницијатива Божидара Маљковића да легендарни кошаркашки стручњак Александар Николић добије свој споменик испред спортске хале која сада носи његово име.

Божидар Маљковић је такође иницирао и промену назива легендарне спортске хале која је до 2016. године носила назив “Пионир”, док се од тада зове према једном од најзаслужнијих људи за развој кошарке у Србији и региону, професору Николићу.

Ако је Аца професор, отац, како сам га ја назвао патријарх српске кошарке, онда му је место у храму, а Пионир јесте храм српске али и европске кошарке – изјавио је својевремено Маљковић, приликом промене назива хале.

Александар Николић је рођен 28. октобра 1924. у Сарајеву. Био је играч Партизана, Црвене звезде, Жељезничара из Чачка и БСК-а, а као тренер и селектор репрезентације Југославије. Николић је више деценија учио како играче, тако и тренере кошарци. У тренерској каријери, Александар Николић је водио Партизан, ОКК Београд, Падову, Црвену звезду, Игнис, Фортитудо, Борац, Виртус, Венецију, Скаволини и Удине.

Николић је преминуо 12. марта 2000. у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Karikaturista
Kakve njuške. Pa ni ja ovo ne bih mogao da nacrta.
Vlada
Posle vas ostace samo spomenici
PENZIONER
koji likovi (bez ovog cetvrtog) ... o cemu ONI pricaju ... MIRNO DA STOJE, KAD NIKOLICA SPOMINJETE I HRAM SPORTA-KOSARKE ... onda vama mesto tu nije ... JER ZA HRAM I NILOKLICA SE VI NIGDE NE SPOMINJETE ... KOSARKASKA INSTITUCIJA KK PARTIZAN SU VEZANI NAJVISE ZA POFESORA NIKOLICA. maljkovicu ti u splitu, na gripama spomenike postavljaj a za covica i vesica je vezano sve sto je u srpskoj kosarci najgore ... nikolic vam pokrivalica ne moze biti ... NE BIVA ... za dobro bit srpske kosarke, ovaj trojac ... da je sto dalje od hrama i profesora i oca kosarkaske INSTITUCIJE kk partizana sa trenerime od dude, obradovica do dula vujosevica ... a o igracima Jje toliko imena ... ni broja im se ne zna ... koji iz kk partizana po evropi i americi pronese slavu kosarkaske INSTITUCIJE kk partizan i srpske kosarke ... kad je rec o ocu srpske kosarke, onda se mogu-moraju pitati njegova deca, pre svih DUDA, OBRADOVIC I DULO VUJOSEVIS ... ne ovi ovakvi tipovi ... sumnjive sadasnjosti proslosti.
brockic
Božidar Marković je jedna od Institucija ne samo srpske nego i evropske košarke ali sami sastanak sa karikaturama od ljudi baca senku na ceo projekat. Ne sadi tikve sa đavolom legendo.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.