Почетна / Кошарка / Репрезентација

Марко Луковић: Из прозора на виши ниво

Један од оних којима ће Тбилиси остати у најлепшој успомени је Марко Луковић. Оно што је сањао у тинејџерским данима остварило му се у грузијском прозору.
ФОТО: КК Сплит

Одличним партијама у редовима Сплита Марко Луковић, крилни центар из чувене кошаркашке породице изборио се да у 28 години дебитује у сениорској репрезентацији.

Искрено, много ми значи. Баш сам био срећан кад сам добио позив, памтићу овај прозор целог живота. Осим лепе успомене, било је ово и сјајно искуство, потрудићу се да не буде и последње.  Тежим путем, кроз мање клубове сам дошао до репрезентације. Из петних жила се борио да скренем пажњу. Ето можда ме је сад, бог наградио за труд – каже Марко Луковић.

Урош ниже добре партије у Морнару, Марко је најкориснији кошаркаш некадашњег европског шампиона... На питање да ли су успели да испуне родитељски сан и престигну оца, Марко у шали одговара:

У једном елементу сам га свакако надмашио. Кад је дебитовао у репрезентацији што се каже „само се уписао у стрелце”.

О томе колико су Урош и он морали да иду тежим путем због славног презимена, Марко не жели да прича.

Да су се коцкице сложиле у правом тренутку и да је после јуниорског стажа каријеру наставио у једном од вечитих ривала (што би за дете рођено и стасало у Београду било и логично) вероватно би далеко раније играо у репрезентацији и ко зна шта још...

Много ми је значио прозор, подстрек ми је да радим још боље, да се још више трудим и да опет пробам да одем на виши нивоМаркове речи биле су увертира у ретроспективу каријере.

Занимљиво је да је после Тријера, МЗТ-а и Крке последњих пет сезона играо у градовима на мору – Мурсија, Ле Портел, Манреса, Копер и сада Сплит. Кључ избора, наравно, није био географски, већ...

Увек сам тежио да одем на већи ниво и трудио се да будем међу најбољим стрелцима. Константно сам желео да идем на боље. У једном тренутку сам дошао до Шпаније, најквалитетније лиге у Европи, али сам имао пех. Поломио сам шаку у Манреси, имао операцију, уграђен ми је шраф. Да сам имао мало среће можда би ми каријера ишла другачијим путем. Вратио сам се у АБА лигу, али нисам ни једног тренутка одустајао, жеља за доказивањем се није смањила.

После шампионске генерације у којој су били Савић, Сретеновић, Павићевић није било уобичајено да боје жутих бране играчи из Србије. Ђоковић је пробио лед, за њим је стигао и Луковић.

Има наших играча, били су Куриџа и Љубичић у Цибони, Маринковић, Фундић и сада Бурсаћ у Задру... Сплит је стварно леп град, лепо су ме прихватили.

За време Луковићевог боравка у Грузији, Сплићани су уместо Скелина на клупу поставили Милета Каракаша, младог тренера који је био првак Европе са јуниорском репрезентацијом. То није једина измена у последњих месец дана...

Дошли су Укић, Бабић и Марић, момци који су рођени у Сплиту, тежило се да се појачања траже међу онима који су потекли у клубу.

Са њима ни освајање трофеја неће бити немогућа мисија.

У хрватској лиги издваја се четири, пет добрих екипа. Остале су на нивоу наших КЛС лигаша. Верујем да ћемо ући у финале, а у њему је све могуће.

Једнако, ако не и важнија је трка за избегавање 13. места на Јадрану.

Кључни је увек први следећи, тако треба приступати. А први изазов је Цибона, гостујемо у Загребу. Такође, од мечева где не играмо са екипама које се боре за плеј-оф имамо Крку на страни и Борац код куће. Победа над Цибоном донела би нам дозу мирноће за наставак.

Кад смо већ код АВА лиге, упитали смо га за домете екипе његовог рођеног брата у завршници сезоне.

Урошев Морнар је сигурно једна од најквалитетнијих екипа АБА лиге. Између Звезде, Будућности, Цедевите и њих, нема огромне разлике, у питању су нијансе. Мада и Игокеа се озбиљно укључила у трку за та четири места. Барани тренутно имају проблема са повредама, али кад су сви на окупу имају квалитет да дођи и до финала – закључио је Марко Луковић, најбољи стрелац Сплићана.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.