Почетна / Кошарка / Репрезентација

ПОВРАТАК ЈОШ ЈЕДНЕ ЛЕГЕНДЕ: Логика каже Пешић

С обзиром да је растанак са Кокошковом готово известан ово лето би могао да обележи још један повратак тренерског великана у српску кошарку
ФОТО: МН прес

Има ли ко јачи? Сви се сећамо чувене рекламе с почетка 21. века у којој је Светислав Пешић покупио симпатије целокупне јавности у нашој земљи.

Тада, после феноменалног успеха на Европском првенству у Истанбулу, где је наша репрезентација доминантно дошла до златне медаље, а пре Индијанаполиса, питање је потпуно имало смисла.

Сад, после свега што се издешавало не само на квалификацијама за Олимпијске игре, већ и у прозорима попут пораза од Грузије и Швајцарске, са наше стране било би превише препотентно. И не само са наше, јер Нигеријци и Аустралијанци су у Лас Вегасу показали да и Американци са Грегом Поповићем и ол-стар играчима морају да стрепе.

Да ће у репрезентацији доћи до промена готово да је извесно. Шансе да Игор Кокошков настави да води државни тим су минималне, не само због београдског неуспеха, већ и због чињенице да не може у исто време да буде на два места. А како ствари стоје Фенербахче и Србија ће у исто време имати мечеве. Они нама важнији у квалификацијама за Светско првенство, други у евролигашком каравану.

Ту се долази до питања ко би могао да преузме посао који је далеко одговорнији и комплекснији од самог вођења екипе током одређеног такмичења.

Селектор у садашњим условима мора да селектира три тима – најјачи за завршнице највећих такмичења, онај од играча који могу да играју у прозорима и трећи састављен од играча који су без сениорског искуства, али представљају перспективу за будућност.

Са првима мора да буде у „честом” контакту, да пронађе начин како да их мотивише да се одазову и место у тиму на ком могу да пруже максимум. Овим другима треба да створи навике играња у државном тиму, које су потпуно другачије него клупске. А треће, да подучава и васпитава.

Истовремено, селектор мора и да надгледа рад у млађим селекцијама и да пројектује које су нам позиције дефицитарне у догледно време, кад се играчи који су тренутно на врхунцу опросте од државног тима. Да ли би у томе имао помоћ неког оперативца као што је својевремено био Жарко Варајић или би терет изнео сам, то стручни људи КСС треба да извагају.

 

 

(ЦЕО ТЕКСТ можете да прочитате у данашњем штампаном или ПДФ издању Журнала) 

 

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sergej Kuzmanovic
Srbija zeli Pesica Srbija n e z e l i Sasu Obradovica
Dragan Lo
Najuticajniji faktor za rezultate u svim kvalifikacionim grupama jeste faktor okolnosti. Ne znaš na koga računaš, nemaš vremena za pripreme i stvaranje "tima". Trošenje ozbiljnih trenerskih imena sigurno nije rešenje. Kokoškov ima, znanje, pedigre i budućnost, takvog trenera se ne odričeš sve dok je voljan da radi.
Cigi
Činjenica je da nijedan trener ne bi ništa uradio u ovakvoj situaciji koju smo imali i ne doživljavam Kokoškova kao glavnog krivca. Ali ..... Ako Pešić hoće, onda ja glasam za njega. Pod uslovom da se KSS otvori finansijski i da bude samo selektor i da od toga ima primanja. Da je posvećen 365 dana u godini samo reprezentaciji i igračima. I još jedna stvar. Ako već imamo "dobre" strance sa našim pasošima (Punter ....), onda u situaciji kakva jeste, ne vidim razlog za bežanje od njihovog angažovanja. Ako vrede naravno. Povredi se neko ili ko zna šta, pa pozovite tog stranca. Primer je evidentan u ženskoj košarci.
Nego sta
Nego Pesic ! Bravo za tekst ! Slazem se u potpunosti !!!
Istina
Treba ostaviti Kokoškova da radi jer apsolutno niko ne bi mogao ništa da uradi bez više od pola tima.Nedostajalo je 8 jako bitnih igrača i selektor nije kriva za to.
@LoL
Niti je Italija bila ekipa za potcenjivanje nikako sto smo mi mozda uradili. Manion je u rotaciji Voriorsa bio, Meli je centar/krilni centar Dalasa, Polonara je odlican bio u Evroligi, Fontekio je bio dosta dobar u Albi u Evroligi takodje itd. Micic, MVP Evrolige se povredio, pa onda Jovic, jedini plej koji zna odbranu se povredio jos ranije tokom turnira itd. Teodosic ocigledno van ritma, Bjelica isto. Kad su ti najbolji igraci Andjusic, Dobric i Petrusev (mali jeste talenat, ali je jos uvek samo to, tek je odigrao prvu profesionalnu sezonu) onda se moras zapitati da li je mozda i do igraca, sta bi bilo da je tu samo bio neko poput Lucica, Gudurica ili Milutinova, da ne idemo do Jokica i Bogdana. Mozda Pesic i Kokoskov zajedno? Ne bi bilo prvi put, Ivkovic i Obradovic su tako 90ih posle sankcija sa prilicnim uspehom vodili Jugoslaviju.
LoL
italiji nije falio niko ko je igrao prozore, oni su vec dosli uigrani i spremni i bez povreda (vasa i jovic). seti se ti prozora pod dudom i poraza od crne gore (dva puta) i estonije kad smo otisli na evropsko 2013. samo jer se povecao broj ekipa (a duda je vece ime od kokoskova), seti se prozora pod saletom kad smo imali pet poraza u kvalifikacijama za svetsko i to jedan od estonije, dva od nemacke, jedan od izraela i jedan od grcke. i sad treba prebacivati kokoskovu, koji se dokazao i sa gruzijom i sa slovenijom kao selektor sto je sa nekom desetom postavom zavrsio prvi u kvalifikacijama i sto je sa potpuno nekompletnim, neuigranim, polupovredjenim i iscrpljenim timom bio na korak od plasmana na igre? italija je bila kohezivnija, uigranija, spremnija koja po kvalitetu jeste bila na nivou sa nasim timom koji je igrao olimpijski turnir prvenstveno jer je vasa bio povredjen, kao i jovic. da uigras tim ti treba puno vise od dve, tri nedelje.
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.