Почетна / Кошарка / Репрезентација

Удовичић примио светске шампионе из 1970. године

Министар омладине и спорта Вања Удовичић примио је кошаркашке репрезентативце који су 1970. године постали светски прваци у Љубљани и чланове екипе филма „Бићемо прваци света” који говори о том успеху
ФОТО: Н. Неговановић

Састанку са Удовичићем присустовали су Борислав Станковић, Драган Капичић, Петар Сканси, Ратко Тврдић, Никола Плећаш, Иво Данеу, као и идејни творац филма Звонимир Шимунец.

Част ми је што после толико времена имам прилику да угостим легенде и спортисте који су одушевљавали првенствено грађане Југославије. Сви су плакали, од радости и туге када су они играли. Многе садашње генерације могу да се угледају и много науче о кодексу понашања који су они успоставили. Неопходно је промовисати праве вредности и правити филмове о спортским успесима – рекао је Удовичић на пријему у Палати Србија.

Према његовим речима снимање филма је најбољи начин да се догађаји у спорту спрече забораву и пожелео да се сличан филм направи о успесима ватерполо репрезентације.

Некадашњи фунционер ФИБА и почасни председник КСС Борислав Станковић захвалио се министру на пријему.

Подвукао бих да је ово ретка прилика да министру могу да се обратим са „Драги Вања” јер је он победник и неко ко је живео са спортом, као и сви ми. Било је дивно учествовати у стварању филма који ће остати у историји нашег спорта, посебно кошарке.

У име златне генерације новинарима се обратио капитен Иво Данеу.

Радо долазим у ове крајеве јер сам увек лепо примљен. Филм је доказ да се у Србији веома цени спорт и да у оваквим тешким временима може да се се реализује овако велики пројекат – навео је Данеу.

Шимунец се захвалио на помоћи Министартсву омладине и спорта на челу са Удовичићем.

Ништа од свега овога не би било могуће без помоћи тима. Жеља је била да ставимо кошарку у први план. Ово су људи који су освојили златну медаљу на Светском првенству у Љубљани и тај успех уткан је у све касније, закључно са последњим сребром из Шпаније. Надам се да ће публика уживати у филму – поручио је Шимунец.

Свечана премијера филма „Бићемо прваци света”, који говори о почецима и успесима југословенске кошарке, биће одржана вечерас у центру Сава.

Играни филм обухвата драму, историју и спорт кроз причу дугу четврт века - од оснивања београдских клубова после Другог светског рата до победе националне репрезентације у финалу СП у Љубљани 1970. године против селекције САД 70:63.

За репрезентацију су тада наступали Словенци Иво Данеу и Аљош Жорга, Срби Љубодраг Симоновић, Трајко Рајковић, Драгутин Чермак и Драган Капичић, као и хрватски кошаркаши Крешимир Ћосић, Петар Сканси, Никола Плећаш, Винко Јеловац, Рато Тврдић и Дамир Шолман, док је селектор био Ранко Жеравица.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Плећаш је српско презиме, а и сам Никола је говорио о проблемима које је доживљавао због своје националности.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.