Почетна / Кошарка / Репрезентација

Александар Ђорђевић: Не бежимо од медаље

Александар Ђорђевић је наше најбоље кошаркаше окупио 15. јула у хотелу Зира. Оправдано су били одсутни Огњен Кузмић, Марко Кешељ и Немања Бјелица. Нови члан Панатинаикоса прикључио се дан касније, док је тандем бивших звездаша стигао у Крањску Гору.
ФОТО: Д. Жарковић

Са списка је због проблема одмах отпао Стефан Јовић који није задужио опрему, а уместо њега позван је Стефан Пот.

Пре девет дана, односно 20. јула, Орлови су на базичним припремама на словеначкој планини где ће боравити до 6. августа за када је заказан пут у Француску. Државни тим је смештен у хотелу Компас, а тренинзи се обављају у оближњој дворани Витранц до које се иде пет минута пешке.

Камера СОС канала добила је зелено светло да завири на један од тренинга. Била је то идеална прилика да се селектор Ђорђевић замоли за прво сумирање утисака.

- Овде смо зато што се на Копаонику сређује сала. Да није тога, не бисмо били овде, већ у Србији, као српска репрезентација. На Копаонику смо имали сјајне услове и у неку руку нам је жао што смо то морали да променимо. Али, овде такође имамо врхунске услове, људи су изузетно љубазни, све је сјајно. Знали смо да нас то чека и имамо добру базу за оно што нас чека. Имамо и много жеље, ентузијазма, снаге и квалитетних тренинга.

Селектор је похвалио играче да јако добро раде и додао:

- Изузетно су озбиљни, вредни, концентрисани, што је нормално, познајући начин рада. Сада смо на вишем нивоу у односу на исти период прошле године. Променили смо мало и начин припреме, пошто нам је циљ да већ прве мечеве у групи дочекамо у доброј форми, бољој него у прошлој години.

За разлику од Мундобаскета, сада већ од самог старта почиње пакао, с обзиром да су нам ривали у групи Немачка, Шпанија, Италија, Турска и Израел.

- Немамо више тих десетак дана луфта пред одлучујуће мечеве. Група нам је изузетно тешка и од првог меча морамо да будемо у доброј форми. То је довело до неких промена у раду, али то не представља проблем. Играчи јако добро одговарају на захтеве.

С обзиром да је иза селектора Ђорђевића и његових играча фантастично лето у Шпанији на Светском шампионату и снажан темељ, далеко је лакше градити на томе.

- Не знам колико је то у процентима, али сигурно да је све једноставније. Момци знају начин рада, вежбе, позиве. Одлучили смо да од самог старта и окупљања у Београду дамо што више информација како бисмо избацили неке клупске позиве и знакове одбрана, како бисмо се што пре пребацили на то што овде радимо и како зовемо те исте елементе кошарке само на други начин. У ових десетак дана, циљ је био и да пробијемо ту клупску терминологију и окренемо се нашој. Сигурно да је лакше, то се види у свим елементима, почев од тога колико је мени потребно времена да објасним неку вежбу.

Конфигурација тима је сада другачија. Ненад Крстић није ту, а стигле су и новајлије.

- Очигледно је да ће бити промена и да морамо да се адаптирамо и ми са неким захтевима, у неким сегментима игре, док играчи то морају да препознају и прилагоде се. Али, успешна и победничка кошарка је једноставна игра, игра талента и знања. Тако да много зависи од играча и њиховог начина интерпретације кошарке. Имамо нове играче, физички смо другачији и зрелији. Многи играчи који су имали добре и успешне сезоне, подигли су квалитет, што је велики плус.

Ђорђевић као играч, а сада као селектор, од првог дана није ни покушавао да тражи алиби, па је и сада поручио да на Еуробаскету Србију види на једном од два највиша степеника победничког постоља. Упитан да ли је то реалност или се ради о оптимизму, селектор Орлова је рекао:

- Ми као Србија немамо право да не нападамо на медаљу. То је циљ свих нас. Мене су увек у животу водила финала, битке за освајање титула и првих места. Није то препотенција или ароганција, већ дозвољени спортски став. Волим да се такмичим. Ови момци су то схватили и прихватили. Током године сам пратио њихове изјаве и видео да и они желе медаљу. То је наш заједнички циљ. За то радимо, за то су жртвовали лето по ко зна који пут. Нема потребе да бежимо од тога. Мислим да група никада није била овако јака. То нас тера да радимо добро и јаче, да имамо још више заједништва и да сви станемо иза циља, да дођемо до финала које директно води у Рио – рекао је Ђорђевић за СОС канал.

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sale196
Teo, Bogran, Stefan, Nedovic, Milosav -Kalina, Luka, Bjelica, Stimac -Bobi, Milutinov i Bradulja. Medalja 100 posto.
Coa983
Da, brate, ali Stimceva fanaticna borbenost.
vlada
Ja uvek kad razmisljam ko da ide i šta bi bilo najbolje uvek dodjem do 12 igraca, a uvek se setim nekoga kojeg nisam stavio u tih 12. Teška odluka čeka selektora, ali pripreme su bas za ovo , da vidi ko je najbolje rešenje.
Прикажи још одговора
znam po Bodirogi i Karmelu
Nisam upucen sta bi sa onim amaterima Island bese jel su odustali kako se pojavi opet Izrael mada su i oni u krizi proizvodnje igraca osim Stodemajera i Farmara ne znam za nekog poznatog Amera Jesu koji trenutno igra izvinjavam se za svoje slabije poznavanje izraelskih igraca u NBA,Inace mnogo mi se svidja ova izjava kao neko ko zeli da postane neki kosarkaski trener ili pomocnik Мене су увек у животу водила финала, битке за освајање титула и првих места. Није то препотенција или ароганција, већ дозвољени спортски став. Волим да се такмичим. Ови момци су то схватили и прихватили. Током године сам пратио њихове изјаве и видео да и они желе медаљу. То је наш заједнички циљ. За то радимо, за то су жртвовали лето по ко зна који пут Samo opusteno,bez medijske paznje i po rasporedu i rezultati ce doci radom jer bez njega ne treba da se lazemo nema nicega ma koliko imao talenta i iskustva jer su mene ucili da su rad i upornost i volja i zelja za uspehom 90% ,a talenat i znanje samo 10%.
Nele
Island se takmici zasto bi odustao?!
možda
možda medalja beži od tebe
nenad
Medalje su uvek bežale od njege, to si potpuno u pravu. Čovek nikada ništa nije osvojio ni kao igrač ni kao trener. E, da nam je više intelektualnih gromada kao što si ti u ovoj državi, gde bi nam kraj bio.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.