Почетна / Кошарка / Репрезентација

Калинић: На Игре иду само најбољи примерци људске врсте

Никола Калинић, крило Србије, са великим нестрпљењем чека одлазак на Олимпијске игре где долазе одабрани
ФОТО: М. Aнтић

Поподневни тренинг је завршен, потом и ручак. До следећих обавеза Орлови имају неколико сати. Неки од њих – као рецимо Мирослав Радуциља – не одмарају, већ вежбају у теретани.

Позиција „три и по“

Због недостатка „четворки“, Калинић је померан и на ту позицију. Сада, када се Мачван опоравио и када је већа ротација на том месту, требало би и да се Калинић устали на својој природној позицији – крила.

- Навикао сам на то. Цео живот сам између. Што би рекао мој бивши саиграч Стојачић, играм на позицији „три и по“. Ове године у Фенербахчеу смо мењали од један до пет, све сам покушао. Немам проблем са тим.

Али, где се осећа најбоље – питамо.

- На позицији крила. То је нека моја природна позиција. Али, не смета ми. Могу да се снађем на много места, не играм кошарку једносмерно, већ покушавам да будем што разноврснији. Некад ми то успева, некад не... Треба свашта знати.

Неки бирају мир и тишину хотелских соба, или краћу шетњу, неки се жељни сунца излежавају на тераси хотела. Међу њима је и Никола Калинић.

Није замерио када смо му тренутке одмора „украли“ за неколико реченица о ономе што је било, а посебно о ономе што ће тек бити. Што – по признању самог Калинића – сви са великим нестрпљењем чекају.

- Осећамо се сјајно. После почетних пар дана, где су вероватно надморска висина и планински ваздух учинили да се осећамо помало ошамућено, сада је већ све заиста добро. Завршили смо велики део посла, радимо добро, сјајно... – причао нам је Калинић.

Потом је описао како је изгледао рад на Копаонику:

- Имали смо те микроциклусе, два тренинга, слободно јутро, па три тренинга – слободан дан. У том ритму смо већ треће лето и за сада је дао резултате. Имали смо доста одмора, да спремни дочекамо тренинге који су изузетног интензитета. Увек смо спремни за тренинг, никада нисмо оптерећени, на крају се припремимо врхунски.

Разговор су често прекидала дечица, тинејџери, девојке... тражећи слику или аутограм. Потпуно свесни да им је то последња прилика коју ће имати овог лета. Јер, Орлови су већ данас кренули даље. Пут до Рија их води преко Аргентине. Ту ће одиграти три пријатељске утакмице као увод у оно најважније.

- То су нам финалне провере пред Олимпијаду, највећи догађај овог лета. Сигурно да ћемо у првој, можда и другој утакмици бити стегнути, јер долазе после ових базичних припрема, где се највише ради на кондицији. Бићемо мало зарђали, али када то пробијемо, бићемо у пуној физичкој и психичкој спреми за Игре, те најважније утакмице које нас очекују овог лета, а можда и у нашим каријерама генерално.

Праве провере у Кордоби

Србија већ у ногама има седам озбиљних утакмица – три припремне, четири на квалификационом турниру – а до старта Олимпијских игара имаће их десет. Следећи ривали биће Аргентина, Француска и Хрватска.

Калинић је мало конкретније причао и о њима.

- Са Французима смо већ одиграли две утакмице, са њима се баш познајемо. И протеклих година смо играли доста важних мечева, полуфинале Светског првенства, за бронзу на Европском, играћемо и сада на Олимпијади. Те провере ће нам баш пријати. На турниру у Београду смо стварно добро одиграли, да смо и сами себе изненадили, били смо доминантни. Не кажем да су ту биле лоше екипе, али су Француска, Хрватска и Аргентина екипе са већим рејтингом и то ће нам бити боље провере.

Одбројавање је одавно почело. Како се ближе Олимпијске игре, тако и тензија, узбуђење, нестрпљење расту. Наши репрезентативци јесу одрасли људи, професионалци, али од тих осећаја ипак не могу да побегну.

- Наравно да размишљамо о свему томе, то је нормално и нема шта ту да се крије – признаје Калинић. – Али, професионалци смо, знамо зашто смо овде, зашто смо одвојили два месеца одмора после дугих сезона. Стварно једва чекамо.

Наставио је причу.

- Старији тренери, који су били на тим такмичењима, причају о томе. Размењујемо утиске, посебно ми који смо били на Универзијадама или Медитеранским играма. Ја сам био у Казању, Радуљица, Штимац у Београду... Причамо сваки дан о томе. Припремамо се за Рио, за цео тај амбијент.

Како замишља Олимпијске игре, олимпијско село, све у вези са тим, питамо Калинића.

- Био сам на Универзијади и Медитеранским играма, то је био тај тип такмичења, са затвореним комплексом, много различитих спортиста... Тако замишљам и Рио, само што ће то бити подигнуто на већи ниво организованости. И, наравно, тамо ће бити најбољи спортисти на планети. Да се неко не увреди, али то су најбољи примерци људске врсте... Заиста ће бити част бити тамо, са свим тим људима.

Причао је и о такмичарском делу и ривалима у групи – САД, Француска, Венецуела, Кина и Аустралија. Али, бранећи се јер „не желе да унапред много размишљају“.

- Група је одлична. Битно је да је и Америка са нама у групи, јер је тако избегавамо у четвртфиналу. Остали ривали су по мери, са свима може да се игра. Не плашимо се никога. Стварно једва чекам... Већ постајемо нестрпљиви. Радујемо се и Аргентини... Никад нисам био у том делу света. Не знам шта да очекујем. Претпостављам да је исто као и свугде, али није лоше доживети то искуство – закључио је Калинић.

Селектор показао огромно разумевање

Калинић и Богдановић су последњи завршили сезоне, најдуже били у такмичарском ритму. Вероватно и најуморнији. После више од месец дана рада са репрезентацијом, њихова форма је изједначена са остатком тима.

- Селектор је ту показао огромно разумевање за нас, дао нам је додатне слободне дане, што нас је уз ову паузу између турнира и Копаоника, освежило. Осећамо се сјајно, посебно у овом амбијенту који нам свима прија, мало смо се склонили из гужве и врућине... Ове смо имали мир и тотално смо се посветили кошарци. Сада смо максимално спремни. Психички и физички – поручио је Калинић.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

kalina
A ti?
zoran
"Да се неко не увреди, али то су најбољи примерци људске врсте... Заиста ће бити част бити тамо, са свим тим људима. " - Kalinic Malo je reci da je ovo najgluplja izjava ove godine, bilo gde u svetu. Svaka cast. Auuuuu....
a ha
..pa onda Đorđević ostaje..bez selektora smo...
Vlado
Kalinic übermensch, Zeleznik school.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.