Почетна / Кошарка / Репрезентација

У Денверу поновили: Подржаћемо одлуку Николе Јокића, ма каква била!

Проблематика наступа НБА играча на великим такмичењима за државе одакле су траје од деведесетих година прошлог века и решавана је на различите начине
ФОТО: Н. Неговановић

Не можемо и нећемо спречавати Николу Јокића да игра за репрезентацију Србије – одговорио је Артурас Карнишовас, потпредседник Денвера и од пре неки дан генерални менаџер, пре два месеца на званичан допис Кошаркашког савеза Србије, потписан од председника Предрага Даниловића, упућеног поводом гласина да ће млади Сомборац по клупским инструкцијама пропустити наредно Европско првенство (31. август – 17. септембар).

Тим Конели, председник кошаркашких операција Денвера за званични сајт клуба практично је поновио изјаву Карнишоваса, а многи медији су је пренели:

Мислим да ћемо Јокића максимално подржати, какву год одлуку да донесе.

За отприлике два месеца ништа се очито није променило у размишљањима људи који заступају „златно грумење“, дакле челни људи Денвера на одређени начин демантовали су да на било који начин спречавају свог центра, од кога имају велика очекивања у наредној сезони, да овог лета обуче дрес репрезентације Србије на Евробаскету и у Сомбор шаљу свог кондиционог тренера да надгледа Јокићеве вежбе за јачање тела.

Следећи логику није тешко закључити да је одлука искључиво на Јокићу, али с обзиром да момак има 22 године такође није проблем да се сагледа како ће у одлуци центра који је на дебију у државном тиму Србије оставио изванредан утисак на Олимпијским играма у Рију, пре тога и у квалификацијама у Београду, многи из његовог окружења имати удела. Што је и природно кад се зна Јокићева старосна доб.

Александар Ђорђевић, селектор Србије, у понедељак приликом објављивања списка од 25 кандидата, 18 ће почети припреме 20. јула у Београду, скраћење је за неки дан, није могао да понуди дефинитиван одговор да ли ће Јокић ићи на Европско првенство у Истанбулу. На конкретно питање одговорио је питањем:

Зовем ли се ја Никола Јокић?

Сам Јокић у ретким јавним појављивањима обично је одговарао да још ништа не зна.

Анализирајући улогу коју је имао и допринос у освајању олимпијске сребрне медаље у Рију, као и форму коју је демонстрирао током НБА сезоне, савршено је јасно да Србија са Јокићем и без њега није иста репрезентација.

Могуће да и домет неће бити исти, уложена енергија у прескакање препрека на путу ка циљу, медаљи – свакако.

Проблематика наступа НБА играча на великим такмичењима за државе одакле су није нова, траје отприлике од деведесетих година прошлог века када су Европљани и остали, највише Јужноамериканци, и кренули у најјачу лигу света.

Како су се ти проблеми решавали? На различите начине. Неко је играо без изузетка, неко је прескакао одређену акцију, придруживао се наредној... Неки практично никад нису ни играли, рецимо Литванац Илгаускас...

Енес Кантер је био репрезентивац Турске на једном великом такмичењу, Александар Павловић такође, рекло би се због политике и раздруживања два ока у глави.

Тони Паркер је редовно играо за Француску, Борис Дијао такође, Дирк Новицки је од 1997. репрезентивац Немачке и пропустио је само ЕП 2009, уз ограду да панцери нису били редовно присутни на највећим смотрама, Пау Гасол такође није отказивао, наводно неће бити сада са „црвеном фуријом“...

Владе Дивац је постао репрезентативац наше земље 1986. и био је редован до 1996. пропустио је потом ЕП 1997, СП 1998, ОИ 2000. и ЕП 2001, у међувремену играо на ЕП 1999, да би се опростио на СП у Индијанаполису 2002.

Аргентинци су се углавном одазивали позиву под националну заставу. Примера сигурно има још, навели смо најпознатије да би илустровали ситуацију.

Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Joco
Njsvežiji primer nam dolazi iz Hrvatske gde su Bogdanović i Šarić,koji je usput generacija Jokića,jasno i glasno rekli da ih ništa nemože sprečiti da igraju za svoju državu.Znači sve zavisi od igrača. Jokić je već mesec dana na odmoru i biće još toliko tako da bi mu pripreme i nastup na EP puno koristile. A sobzirom da imamo i jaku centarsku liniju nemora na EP da bude preopterećen.
Laza
Malo mu je dva-tri miliona koje već dobija? Pa i ovo što je odigrao ove sezone u nba je zahvaljujući reprezentaciji odigrao.
joco
Ok,pozdrav i za tebe.I ja sam zato da se za reprezentaciju treba i mora igrati.
Прикажи још одговора
Bolje istrazite to
Gde je Po Gasol do sad bio redovan? Propustio je Eurobasket kod nas 2005, Eurobasket 2013. i svetsko 2010. A i Dirk nije samo 2009. propustio, vec i svetsko 2010, kao i prethodna dva Eurobasketa, 2013. i 2015. To je normalna stvar kod igraca. Jokic je dobar NBA igrac koji moze da bude zvezda, naravno da treba da radi i vezba na sebi tokom leta da bi bio jos bolji jer pre ce mu to pomoci da se razvije nego trcanje po planini na pripremama sa reprezentacijom. Proslo je vreme gde je igracima glavni izlaz za napolje bio ako dobro igraju u reprezentaciji ili kad su morali da igraju bez obzira hteli oni to ili ne.
ACM
Tako je Lazo!
Laza
Ovako - stariji Gasol je 2005 bio povređen, operisana noga, ali je bio tokom prvenstva u Beogradu i radio je kao specijalni komentator španske televizije. Parker je zaista više igrao na evropskim prvenstvima, dok Novicki je redovan učesnik, možda je propustio jedno prvenstvo. Kica, Paraja i Kreso ne bi propustili ništa, kao što ništa nisu ni propuštali, jer je reprezentacija zemlje - svetinja, a Duci je prošao kako je prošao zbog bojkota dodele olimpijske medalje usled one poznate afere sa dopingovanim igračima jedne strane reprezentacije. Trčanje je bitno, trče i NBA igrači, jer ako ne trčiš na pripremama - nećeš moći da trčiš uopšte. Paspalj je pored talentakojeg je posedovao ipak vodio jedan nezdrav život (dve kutije malboroa na dan), pa su mu teško padale i pripreme ovde, a kamoli u nba. Drugo, to je period od pre 20 godina. I naravno da Jokić treba da trči kao Micić i Štimac štto trče, jer tako se postiže jednakost u timu, a kvalitet ispliva na terenu, a ne van terena.
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.