Почетна / Кошарка / Репрезентација

Ацо Петровић: Силазак са постоља је политичка и погрешна одлука

Селектор кошаркашке репрезентације Хрватске Ацо Петровић изјавио је да је силазак са постоља на Европском првенству 1995. године, када је Југославија била шампион, донет политичком одлуком из кабинета тадашњег хрватског председника Фрање Туђмана.
ФОТО: Н. Неговановић

Хрватски кошаркаши и селектор Ацо Петровић сишли су са постоља уочи доделе златних медаља селекцији Југославије и интонирања химне, а баш после те бронзе на медаљу са великих такмичења чекају већ 22 године.

Била је то чиста политичка одлука која је, ако се гледа с ове временске дистанце, смешна и погрешна. У разговору с Банским дворима тако је одлучено. Једноставно је наређено да након што добијемо медаље напустимо победничко постоље. Искрено, ја особно тако нешто не бих никада направио, али тако су одлучили људи у Загребу – рекао је Петровић за хрватски Т-портал.

Петровић не сматра да је од тада почело „проклетство” за хрватску репрезентацију, већ да је увек био сплет несрећних околности.

После тог инцидента почело је да се говори о тзв. проклетству ФИБА и неким теоријама завере, али мислим да је увек било до нас када нисмо успели доћи до медаље. Били смо близу у неколико наврата, на Еуробаскету 2003. примили смо два несрећна коша против Руса, на Еуробаскету 2005. нисмо заградили једну одбијену лопту против Шпаније, а 2001. у четвртфиналу против домаћина Турске имали смо плус 19 неких 13 минута пре краја и ипак изгубили. Дакле, испаштали смо због властитих пропуста и зато мислим да нема разлога да се говори о неким теоријама завере.

Петровић није могао да обећа медаљу са предстојећег Европског првенства.

ЕП је пуно комплексније и захтевније од олимпијског турнира јер играш једну нокаут утакмицу више. У припремном периоду смо изгледали сјајно, надиграли смо све носиоце медаља с прошлог Еуробаскета и свесни смо да се са свим светским селекцијама можемо равноправно носити. Апсурдно је да обећам медаљу из разлога што после група можемо да у елиминационој фази да идемо на снажну Србију, домаћина Турску или незгодну Русију. Све је отворено, можемо у борбу за медаљу, а можемо и да несрећно изгубимо – закључио је Петровић.

Кошаркашка репрезентација Хрватске на Европском првенству налази се у Ц групи у румунском Клужу са домаћом селекцијом, Чешком, Црном Гором, Шпанијом и Мађарском.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

nikola mirkovci
igraj se s vatrom i nemoj se iznenaditi ako posle ovakve izjave te smene s mesta izbornika kako oni kažu za selektora ne zaboravi tata ti je bio srbin
MBT
Nakon tako sramne i nesportske odluke ne zasluzuju da se popnu na postolje nikada vise, kao sto i nece! Puno pozdrava "braci" od Savica, Paspalja, Bodiroge, Danilovica i Djordjevica, a pozdravima se pridruzuju i Divac, Tomasevic, Koturovic, Beric, Obradovic, Sretenovic i Rebraca!
TRENER
BRACI???

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.