Почетна / Кошарка / Репрезентација

Новак за „Хуријет”: Евролига је дискриминисала државна првенства

Камил Новак, извршни директор ФИБА, у великом интервјуу за турски Хуријет, говорио је о проблемима у европској кошарци недељу дана уочи почетка првих утакмица квалификација.
ФОТО: ФИБА

У тренутку када се још не знају састави репрезентација, односно да ли ће и колико евролигашких играча носити државне дресове у такозваним прозорима, Новак је поручио:

- Не можемо да разумемо зашто је Евролига одбила наш предлог. То је била златна шанса за све нас и кошарку да наставимо даље заједно. Тачни датуми ФИБА календара објављени су пре две године и сви у ФИБА породици широм света су се прилагодили. Ипак, Евролига је намерно заказала њене утакмице истог дана. Пре него што су објавили распоред, писмено су нас обавестили да њихова правила не спречавају играче да представљају своје репрезентације. Њихов циничан потез је довео играче у прве редове и учинио их одговорнима за одлуку да ли ће играти за државне тимове или екипе које им дају плате – говорио је Новак и сам се пребацио на другу причу:

- И не волим када се помињу играчи А и Б категорије. Није ФИБА створила А и Б категорију клубова, није ФИБА започела дискриминацију са клубовима који имају А лиценце чиме су оштећене националне лиге. Уколико би Бешикташ освојио турски шампионат, не би играо Евролигу. Да ли је Бешикташ тим Б категорије?

Потом се вратио на тему:

- Наше решење је било да померимо прву утакмицу за петак, а да предложимо Евролиги да помери своје на уторак. То би допустило играчима да играју за клубове и репрезентације. Али на наше изненађење и разочарење, одбили су. Можемо само да претпоставимо да је постојао скривени циљ – против кошарке, а за комерцијални интерес појединих клубова.

Зашто сте додали „прозоре”, зашто се игра усред сезоне – упитан је Новак.

- То није ништа ново. Имали смо „прозоре” све до 2003. године, када су најбољи играчи европских клубова били у репрезентацијама. Ето, за Турску су играли Ибрахим Кутлај и Мирсад Јаховић. Мисија ФИБА је да расте кошарка у Европи и свету, а сва истраживања показују да репрезентације буде највеће интересовање. Али, од 2003. државни тимови нису имали редовно шансу да играју пред својим навијачима. Нови систем гарантује домаће утакмице и да навијачи виде своје хероје на делу. Прозори морају да буду на јесен и пролеће јер је пажња медија усмерена ка кошарци тада већа него током лета. Национални тимови су жртве малог броја евролигашких тимова који гледају само своје интересе.

Аргумент „друге стране“ је да евролигашки играчи неће доћи јер не долазе ни НБА. Односно, због чега је најјача лига на свету изузетак.

- НБА је приватна национална лига која је створена 1946. без везе са ФИБА. Имају своја правила, календар који чини више од 80 утакмица још од 1960. године и функционишу по јединственом пословном систему САД, где се играчи развијају кроз школе и колеџе, а не клубове. Проток новца је 7,5 милијарди долара по години, што је више од УЕФА све са Лигом шампиона. Евролига је нешто потпуно другачије! Клубови који учествују у Евролиги припадају лигама и националним федерацијама, део су ФИБА породице. Евролига је међународно такмичење у којем учествују клубови који примарно играју националне лиге и купове и који су повезани са водећим структурама у свакој земљи и поштују прописе сваке државе и федерације. Евролига је настала и очигледно профитира у ФИБА окружењу. Али, ништа не враћа – рекао је Новак и додао:

- Године 2015. почели су да нуде места лигама, под условом да земље из којих долазе шаљу клубове и у Еврокуп. АБА Лига и ВТБ су то прихватили. Онда је 2016. Евролига поново повећала број утакмица. У јулу 2017. ЕКА је одлучила да се игра истог дана када и прозори. Њихов план је јасан свакоме ко објективно гледа.

Да ли је истина да неки евролигаши желе да пошаљу играче за прозоре – упитан је Новак који је између осталог рекао:

- Јесте. Ефес је допустио неким играчима да учествују, као и Милано. Надамо се само да неће играчи морати да доносе немогуће одлуке. Клубови могу да реше проблем, знамо да се неки труде.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zikica
FIBA Evropa je nebitna k'o Irina Sajek Ronaldu... a ova kosrkaska gromada glumi Don Kihota koji se bori protiv zle EL... povlaci poteze ostrascenog supruznika nakon brakorazvodne parnice, nama neku korist ali je bitno da druga strana ima stetu pa makar i na sopstvenu stetu... Covek bi da koristi tudje resurse kao da su mu dedovina, e pa Camile ne ide to tako... A nacionalni savezi bi najzad trebali da se ponasaju u sopstvenom interesu i kazu ne ovoj bahatoj ekipi iz FIBA Evropa...
ne vredi ti objasnjavati
Ma, nista ti ne shvatas.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.