Почетна / Кошарка / Репрезентација

Упознајте Ивану Рацу: Тражила је Грчка, изабрала Србију

И следеће године имам право да играм за младу репрезентацију, али наравно да размишљам и о сениорској, спремна сам на тај корак – каже талентовани крилни центар
ФОТО: ФИБА

Полуфинале је Европског првенства младих кошаркашица у Шопрону. Србија против Италије. Борба је!

Тече већ трећи минут продужетка, а нико није поентирао. Рачунајући финиш регуларног дела утакмице, Србија је скоро пет минута без коша...

Напади нису баш смислени, више су стихијски, панични. Жеља да се што пре да кош тако је очигледна... Али, није обећавало.

И, онда је лопта дошла у руке Иване Раце. Крилни центар репрезентације Србије се дигла на шут. Погодила је! Тројку...

Србија је добила те преко потребне поене, вратила сигурност... Онда је и Ивана Катанић убацила нови далекометни хитац, па Раца још два пенала... Онда је Србија отишла у финале.

Тек сад схватам колико је била важна та тројка – поручила је Ивана Раца са Кипра, на који је отишла одмах по повратку из Шопрона, а због чега није била на коктелу који је у КСС уприличен у част младим српским кошаркашицама.

Каже и да јој није страно да у најтежим тренуцима преузима одговорност, већ је то „вежбала” кроз клупску каријеру.

Није ми то било ново искуство, много утакмица у Грчкој сам играла носећи то бреме одговорности.

Тако да те вечери у Шорпону...

Нисам осећала притисак, преузела сам ту одговорност, да шутирам. Веровала сам у себе.

Сада ћемо наставити са њеним „портретом”... Раца је рођена на Кипру, где је кренула и да се бави кошарком.

Кад је имала 12 година, читава породица се преселила у Грчку, где је она играла за ПАОК, три године, па још две у екипи Протеас Вулас из Атине. Сада је студенкиња Вејк форест универзитета у Северној Каролини.

У међувремену, по годинама јуниорка, Раца је играла сјајно међу сениоркама у Грчкој.

Њених руку дело је био и чудесни квадрип-дабл, баш у дреау Проетас Вуласа – 22 поена, 21 скок, 11 асистенција и 10 украдених лопти!

То је било у финалу ЕСКАНА – додала је Раца, уз напомену да је у млађим категоријама освојила титуле у Грчкој.

Њен таленат није промакао ни људима који брину о тамошњој женској кошарци.

Добила сам понуду да играм за јуниорску, па и сениорску репрезентацију Грчку, чак сам одиграла и неке пријатељске утакмице за њих. Али, одлучила сам да играм за своју земљу, Србију!

Својој земљи је већ донела две медаље, следећи корак је сениорски тим.

И следеће године имам право да играм за младу репрезентацију, али наравно да размишљам и о сениорској. Спремна сам на тај корак! Сигурно бих искористила прилику, ако би ми указали част да заиграм за први тим Србије – поручила је Раца.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Petar pg
Trazila je Grcka izabrala Srbiju. O boze pa zar je to vijest, zar se to uopste bira.
Pepe
Ivana Raca je sigurno najkompletnija igracica koja se zadnjih godina pojavila u nasim reprezentativnim selekcijama.Prosle godine u U-18 i ove u U-20 i oba puta najzasluznija za dve srbrne medalje.U ovom uzrastu je cak bolja i od Crvendakic i ako ovako nastavi da se razvija,sobzirom da igra u Americi,kalibar je Sonje Petrovic.Bravo za Ivanu i da je kao Macvan da igra za dve selekcije,zlato bi bilo sigurno u Udinama! Bravo za Ivanu sa zeljom da nastavi uspesnu karijeru!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.