Почетна / Кошарка / Репрезентација

Србија звала Денија Авдију, једног од највећих талената Европе, Макаби спречио!

Игра на позицијама 1, 2 и 3, представља једног од највећих талената европске кошарке
ФОТО: Д. Жарковић

Ласкава титула најкориснијег играча кампа „Кошарка без граница” у Београду, која је у конкуренцији 40 дечака до 17 година, сврстаних у четири екипе, припала младом кошаркашу Макабија Денију Авдији још једном је оживела необичну спортску и животну причу.

Денијев отац Зуфер је осамдесетих година прошлог века наступао за Црвену звезду, као репрезентативац СФРЈ освојио је бронзану медаљу на Светском првенству у Колумбији 1982, а деведесетих је отишао у Израел да игра и остао је до дан-данас.

Оженио се Зуфер са Израелком Шарон, живе у Херцлији. Из тог брака родио се се 2001. Дени, који је од малена показивао наклоност ка кошарци, а од пре неку годину и редак таленат.

Не памти се од времена чуда од детета Радета Вукосављевића, био најбољи играч ЕП јуниора 1976. у Шпанији, као 17-годишњак, две године млађи од осталих, да је неко као Дени Авдија заблистао на ЕП У20, а има само 17 лета.

Дени је играо за две генерације репрезентације Израела (У18 и У20) на европским првенствима.

Логично онда што је Макаби с њим потписао уговор на шест година, у том тренутку Дени је имао 16 година и 320 дана, чиме је постао најмлађи првотимац у историји Поноса Израела.

Игра на позицијама 1, 2 и 3, представља једног од највећих талената европске кошарке и сигурно да ће му Невен Спахија указати шансу у Евролиги јер будућност Макабија почива на њему. Уколико наравно, не оде у НБА. Стилом иге неодољиво подсећа на Дејана Бодирогу.

Наш Савез га је звао на припреме кадетске репрезентације, тренер је био Слободан Клипа, али га Макаби није пустио, чиме је пала у воду могућност да заигра за Србију.

Коментари34
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

misa tumbas
istinska legenda originalne Zvezde , Zufer !!! kakve je taj trauma imao u mladosti :)
ACM
Imaju ih i mnogi koji pišu ovde, to nikako ne mogu da sakriju !
crno beli
Mali je grobar kao i njegov otac Zufer samo što je razlika u tome što će Deni igrati u klubu koji vole i on i njegov otac.
crno bela KIM
Obrni, okreni, nece veliki navijac Partizana, prodati srpsku svetinju, srce i zilu kucavicu, vec...
ogi
tako je igra ce u Makabiju
Прикажи још одговора
Madjionicar
Cekaj, jel' hocete da kazete da klub moze da sprijeci igraca da igra za reprezentaciju neke zemlje? Znam da ga ne moraju pustiti uvijek, sve zavisi od okolnosti, ali da ga ne puste bas nikad i time direktno uticu da li ce neko biti reprezentativac neke zemlje ili ne, za to jos nisam cuo.
Djole
Ma nije moguce,gde bre Zufer Avdiju da bude legenda zvezde.Sad ce ovi balavci kojima je coki idol da iseku vene,pa zar ih nisu ucili drugacije???E jbg,opet su ih lagali...A tek kad se upoznaju sa Refikom Sabanadzovicem i ostalim legendama "srpskog" kluba al ce da ih boli zadnjica.Al da im bude malo lakse,Avdiju nikad nije krio da je veliki navijac Partizana,samo nije imao mesta u instituciji,pa otisao u ciganiju...
Севера део
Куп УЕФА био цењени од купу победника купова?Грешиш и то дебело.Ја не оспоравам све што сте освојили после распада сфрј,али рећи да сте 80-их били институција,је неумесно.Прича је кренула шта сте били у време док је Авдија играо у Звезди,и ја сам рекао да сте тада били у горњем дому ју кошарке.Бити институција са 6 освојених домаћих трофеја за 45 година постојања је смешно.А ,то што је нама куп Кораћа био драг,и цењен због покојног Радивоја,ју легенде,не значи да је био јачи по угледу,и квалитету,од купа купова.
#севера део
Aman, nikad nisam osporavao istinske zvezdine legende i asove kao sto su Duci, Moka, Kaponja(kao sto sam vise puta ovde pisao da je Piksi daleko najbolji fudbaler ikada na ovim prostorima) koji jesu osvojili evropski trofej pre Partizana ali po dolasku Kice i Praje u Partizan tj formiranja prve zlatne generacije kluba od tada kontinuitet Partizanovih evropskih i domacih uspeha ne prestaje do dana danasnjeg s izuzetkom nekih kracih perioda kada su nastupale smene generacija igraca kao i ovaj poslednji period od tri godine vase dominacije nakon finansijskog kraha kao i teranja Vujosevica iz kluba od strane vlasti...no, prvi put cujem da je kup kupova vise cenjen od Koraca, naprotiv secam se da je u fudbalu kup kupova bio na poslednjem mestu posle kupa Uefa...naprosto je bespredmetno porediti medjunarodne uspehe Partizana i bilo kog exYu kluba jer iako su Jugoplastika i Cibona osovjili 3 tj 2 kupa sampiona a Partizan 'samo' 1 oni posle toga nista nisu uzeli a KKP traje i danas(F4 EL 2010)
Прикажи још одговора
Riff Raff
I bolje sto nije.. Klipa bi unistio i Doncica a kamoli Denija .
av-av
vise vam je on napravio igraca nego svi treneri iz srbije

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.