Почетна / Кошарка / Репрезентација

Споменик утемељивачима српске кошарке од данас на Калемегдану

На иницијативу Наташе Ковачевић и њене фондације подигнут “подсетник” на пионире игре под кошевима
ФОТО: Фондација „Наташа Ковачевић“

Данас ће на Малом Калемегдану, на месту на коме је некада била ограда између терена Црвене звезде и Партизана, бити подигнут споменик утемељивачима српске и југословенске школе кошарке.

Споменик је подигнут у славу репрезентације Југославије која се квалификовала на Прво светско првенство у Буенос Ајресу 1950, али и у знак српско-француског пријатељства у кошарци.

У тој репрезентацији, која је учестововала на Светском првенству у Аргентини, било је 13 кошаркаша који су играли за Црвену звезду и Партизан. То су: Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Милорад Соколовић, Александар Гец, Ладислав Демшар, Срђа Калембер, Тулио Роклицер, Драган Гоџић, Мирко Марјановић, Лајош Енглер и Волмош Лоци.

Селектор је био Француз Анри Хел, једини тренер који је истовремено тренирао четворицу великана српске, европске и светске кошарке, четворицу чланова ФИБА куће славних (Поповић, Станковић, Шапер и Николић).

Споменик ће свечано открити Горан Весић, заменик градоначелинка града Београда, Жан-Пјер Сиута, председник Кошаркашког савеза Француске и Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије.

Свечаности ће присуствовати и Фредирк Мондолини, амбасадор Француске, Тургај Демирел, председник ФИБА Европа, Камил Новак, генерални секретар ФИБА-Еуропе, Горан Радоњић, директор Кошаркашког савеза Француске, Дејан Томашевић, генерални секретар кошаркашког савеза Србије, представници клубова Црвене звезде и Партизана, бивши асови…

Наравно, ту ће бити и Наташа Ковачевић, иницијатор идеје за подизање споменика, као и потомци кошаркаша ове чувене екипе.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

nemam pojma
Damo čika Brki par crvendaća i teren je naš, a da nam i loptu, prvo su bile Voit, a posle Mikasa, igramo na pleksiglas tablama, što je u ono vreme bila retkost u BG. E, lepih li vremena.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.