Почетна / Кошарка / Репрезентација

Милан Мачван: Свашта ми пролази кроз главу

Ако не обратимо више пажње на нашу децу наћи ћемо се у нерешивом проблему. Прва смена генерација неће бити болна, али бојим се шта ће бити после – искрен је 30-годишњи центар Бајерна
ФОТО: Н. Неговановић

Милан Мачван, репрезентативац Србије и члан Бајерна, јануар 2019. проводи у породичном кругу у Београду и спроводи рехабилитацију после друге операције предњих укрштених лигамената левог колена, најтеже повреде у кошарци.

Повређен је крајем јануара 2018. у у мечу Еврокупа у Санкт Петербургу против Зенита, оперисан је и -седам месеци се опорављао. Вратио се на терен у контролном мечу Бајерна у Диселдорфу, почетком септембра, против трећелигаша Кангаруса, али се после дуела пожалио на бол у левом колену и напустио је игру. Уследила је и друга операција...

Мачван је последњи капитен Србије на великом такмичењу, извео је национални тим на постоље да прими сребрну медаљу на Европском првенству у Истанбулу 2017.

Његов животни пут је атипичан за најбоље играче српске кошарке и евентуални упоредници могу се пронаћи само у судбинама Владимира Радмановића и Зорана Ерцега.

По ономе што су прошли у детињству, рат, избеглиштво, селидбе...Заједнички им је и ФМП...

Већ у првим тренуцима разговора било ми је јасно да пред собом имам другачијег Мачвана, зрелог човека на кога је дуго избивање из кошарке, пауза ће трајати више од годину дана, деловало преиспитивачки. Да је имао времена на претек да попут кинематографа више пута врти филм свога живота.

Ко ће као капитен извести на терен Србију у Кини на Светском првенству? – крећем тиме да релаксирам атмосферу.

Занимљиво питање, занимљиво – смеје се Мачван.

Ако будемо добили још једну утакмицу у квалификацијама, у шта не сумњам, Милош Теодосић, ако буде дошао и буде здрав. Мењао сам га на Евробаскету јер није био са нама.

Кад бисте Ви могли да се вратите на терен, да ли бисте могли да заиграте у Кини?

После медицинских прегледа и тестова здравственог стања у децембру, лекари су ми рекли да би, ако опоравак иде овим правцем, то могло бити у априлу. Међутим, тада почињу утакмице за трофеј и ризично је да тада будем укључен, иако верујем да ћу бити са екипом Бајерна. Припремаћу се, тренираћу са тимом и верујем да би лето могао да дочекам у доброј форми. Иначе, прошло је четири месеца од друге операције.

Већ сте редован гост у теретани.

Опоравак је комплексан. Од трчања, а трчим већ две-три седмице вежби снаге и баланса до скокова. Ускоро ћу почети рад са лоптом, дриблинг, промена правца кретања, шут...

Како сте психички поднели операцију и лечење?

После прве повреде био сам страшно мотивисан да се што пре вратим. Међутим, када сам и други пут повредио колено пролазио сам кроз честе промене расположења. Операција је била доста болна. Са једног колена доктор ми је скидао тетиве и стављао на друго, повређено. То ме је ужасно болело, иако сам већ после четири дана дошао кући. Међутим, ходао сам са штакама, проблем ми је био и да устанем и да легнем. Сваки покрет изазивао је бол.

Шта Вам је у тим тренуцима пролазило кроз главу?

Свашта, подршка породице ми је помогла да истрајем.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.