Почетна / Кошарка / Репрезентација

Александар Глишић трећи српски судија на Мондобаскету од распада СФРЈ

Од распада СФРЈ, Глишић је трећи судија из Србије на највећој кошаркашкој смотри, првенству света. Пре тога поверење по четири пута су добијали Илија Белошевић и Миливоје Јовчић
ФОТО: ФИБА

На 122 дана до почетка светског шампионата у Кини (од 31. августа до 15. септембра) - први пут се игра по новој формули 32 учесника разврстана у осам квалификационих група - ексклузивно Вам саопштавамо да ће међу делиоцима правде бити и један Србин.

Александар Глишић, рођени Београђанин, 46-годишњак запослен у Граве осигурању. Ожењен је Андријаном, имају кћерку Алексиу.

С обзиром на вишегодишњи сукоб ФИБА и Евролиге и настале поделе, избор Глишића и није посебно изненађујући јер српске судије су увек високо позициониране.

Иза Глишића је велики успон. Био је делегиран за Европско првенство 2017, заједно са Краљевчанином Сашом Маричићем, судио је претходна два фајнал фора ФИБА Лиге шампиона, а и трећи ће од 3. до 5. маја у Антверпену.

Делио је правду и на претходна два светска јуниорска првенства, 2015. и 2017, а од 29. јуна до 7. јула на Криту судиће и на трећем.

У његовој судијској биографији су и два европска првенства за жене, 2011. у Пољској и 2013. у Француској.

Глишић у најмногољуднију земљу света путује у другој половини августа. Од 24. до 28. у Пекингу ће бити одржан камп за судије на којем ће они проћи својеврсну обуку и бити изложени тестирањима физичке спреме и теоријског знања.

После тога им се уручује делегирање и путна карта. Сигурно је само да Глишић не може да суди репрезентацији земље из које долази, а готово сигурно ни групи која укршта са изабраним тимом Србије.

Поред Глишића у Кини ће бити и двојица судија из НБА Стивен Андерсон и Џонатан Стерлинг, Толга Сахин из Италије, Антонио Конде из Шпаније, Кристијано Марањо из Бразила, први профи арбитар из Јапана Като... да на бројимо оне најпознатије.

Глишић је испит за међународног судију положио још 2007. и спада у групу најискуснијих делилаца правде из Србије.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Drugi razred sudija
Uz dužno poštovanje, ovo je drugi razred jer nisu nominovani najbolji iz Evrope. Da li će FIBA i ULEB Euroleague postići dogovor čekali smo. Nisu i neće. Nema najiskusnijih i, de facto, najkvalitetnijih: Lamonica, Belošević, Lottermoser, Pukl, Ryzhyk, Christodoulou, Hierrezuelo, Latisevs itd. Opet ćemo imati sumnjive odluke sudija iz Južne Amerike, SAD i ispaštaće košarka, košarkaši i kvalitet. Carl Jungebrand su "vezane ruke", a ono što mu je nametnuto sudi nekakvu FIBA Champions League u kojoj se igra lošija košarka od one u ABA ligi. Ove nominacije su iznuđene, a najveća svetska smotra košarke zaslužuje najkvalitetnije i najautoritativnije arbitre. Tužan sam!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.