Почетна / Кошарка / Репрезентација

Бојовић: Постоје ствари које су важније од кошарке

Миљана Бојовић, плејмејкер Србије, после десет година поново у репрезентацији која ће сутра стартовати на Европском првенству
ФОТО: kss.rs

Један дан! Толико је остало до почетка Европског првенства за кошаркашице. Оног коме ће Србија, заједно са Летонијом, бити домаћин. И на коме ће покушати да се домогне олимпијске визе. То је коначни циљ. Онај, први, краткорочни је – проћи групу.

Репрезентација Србије од јуче је у месту где ће се од четвртка до недеље играти прва рунда такмичења – у Зрењанину. Али – како нам је открила и Миљана Бојовић – наше девојке јуче нису имале времена да осете да ли у граду на Бегеју влада нестрпљење. Онако какво је већ сада у нашој репрезентацији. Па и да на основу тога можда и „претпоставе“ какву ће подршку имати.

Оне су фокусиране на то да у што бољем расположењу дочекају почетак такмичења, да то мало времена што имају до краја, искористе на најбољи могући начин.

Посебно, јер је тим претрпео одређене промене. Једна од оних које дуго нисмо гледали у репрезентацији, је и Миљана Бојовић. Зато смо причу са искусним плејмејкером почели испочетка. Буквално...

- У тренутку када ме Марина позвала, осетила сам велику срећу што рачуна на мене, што сам у тој некој њеној слици, да могу да будем у екипи, можда да помогнем. Али, сада је већ прошло доста времена, па је прошао и тај моменат среће и узбуђења. Сада је само концентрација на оно што нас чека. Дан за даном, ништа унапред. Иначе, мени је велика част, али и велика одговорност да носим дрес Србије, на такмичењу коме смо баш ми домаћини – причала нам је Бојовићка.

И све то после десет година паузе. Миљану смо у репрезентацији Србије последњи пут гледали на Европском првенству у Риги, 2009. године, када је наш тим неславно завршио такмичење, већ у групној фази, без остварене победе.

- Да, десет година је прошло... Видећемо како ће све то сада изгледати – додала је, онако успут.

Застала је, па вратила филм на тај период, када је као лидер једне од најуспешнијих генерација која је освојила медаље на свим такмичењима млађих категорија, ушла у први тим...

- Јако је брзо прошло од оног дана када сам била најмлађа у екипи и носила воду, до сада. Баш се са Дајаном Бутулијом често шалим, како смо сада најстарије у екипи.

И као таква, како се сада осећа – као руки, ветеран, повратник... Да ли као најстарија и поред те дугачке паузе ипак осећа некакву одговорност, нижемо питамо. Миљана каже...

- Не могу баш да одговорим на то питање, јер сам доста дуго била одсутна и током припрема, због неког проблема са повредом. Сада је то уреду и трудићу се да то неко искуство које сам годинама стицала, пробам да пренесем на остатак тима.

Не волим да причам унапред

Упитана о њеним личним жељама од овог такмичења, Миљана је рекла:

- Наравно да имам своје жеље, наде и очекивања. Али, не волим причам о томе, унапред. Желим само да екипа да максимум, да ја дам максимум... Да идемо корак по корак, утакмицу по утакмицу.

Уз осмех је закључила:

- А ако би се моја жеље оствариле, сви бисмо били задовољни. Верујте! Ми и навијачи – поручила је Миљана Бојовић.

Укратко...

- Ту сам да помогнем колико могу.

Баш због тих проблема, које помиње, прескочила је пријатељске утакмице у Београду, није путовала ни на турнир у Француску. Први пут је играла против Турске у Вршцу. И деловала је добро на терену. Како се она осећала, питамо.

- Искрено, имала сам трему – каже уз осмех.

Јер...

- Зато што сам обукла тај дрес после десет година. Прошла ме језа и када је почела химна иако је то била пријатељска утакмица. На крају, битно је да је екипа победила, да су се ствари на којима смо радили у претходном периоду посложиле и да смо у добром ритму завршиле припреме.

И у тако добром ритму стигле у Зрењанин, где ће сутра истрчати пред – надају се – пуне трибине Кристалне дворане. Почињу од Белорусије, чекају их још Белгија и Русија. Сви се слажу – најтежа група. Миљана додаје...

- Сви то потенцирају. И чињеница је да то јесте најтежа група.

Али...

- Ако имамо високе амбиције, као што имамо, мораћемо да победимо све. Можда је и боље да то буде на почетку, него касније.

Поента је...

- Морамо да будемо фокусирани на нашу игру, јер то је оно што ће нам донети победу. Ако будемо поштовале правила која нам поставе, мислим да не би требало да буде проблема.

Миљана је током препрема, а тако ће бити и током такмичења, имала „друштво“ кћеркице Касије. Успела је да уклопи све обевезе.

- Искрено, на почетку припрема нисам знала како ће то изгледати. Ја сам први пут мајка, па још на припремама. Касија је имала два и по месеца. Али, рекла сам, хајде да пробамо, па шта буде. Сад, када гледам из овог угла, она је предивна беба и толико ми све  олакшава. Нисмо имали имали никаквих проблема. Стизала сам да се посветим и њој и кошарци. У наредном периоду, фокус ће бити мало више на кошарци, али она ће разумети – рекла је Бојовићка уз осмех, па желела да дода. - Савез и Марина су нам изашли у сусрет, омогућили су нам све што нам је било потребно, да ово прођемо заједно. Јесте спорт битан и врло бажан у нашим животима, али постоје и мало битније ствари. Сада су то наше бебе.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.