Почетна / Кошарка / Репрезентација

ФИБА прогнозира: Злато за САД, сребро Србији, бронза Грчкој

На основу квалитета и приказаном у припремном периоду ФИБА је рангирала учеснике Светског првенства у Кини
ФОТО: fiba.com

Као по обичају, ФИБА је по квалитету рангирала учеснике Светског првенства у Кини и потврдила оно у шта је цео кошаркашки свет уверен - Србија ће се наћи на победничком постољу. Као и на листи кладионица, Орлови су и на овој листи први уз Американаца, али уз тврдњу да ће бити много ближи злату него што је то био случај на СП у Мадриду и на Олимпијским играма у Рију.

ФИБА се оградила и истакла да је рангирање незванично, односно да је базирано на мишљењу аутора текста, али то не умањује значај поруке. Поготово што су приликом рангирања, узети у обзир сви фактори, почев од снаге тимова, преко повреда и начин на који се групе укрштају, па до приказаног на контролним утакмицама. Уз објашњење сваке позиције. Преносимо вам цео списак:

1. САД

Ниједан тим никада није освоји три везана Светска првенства. Америка има шансу да то уради прва и док не покаже неки знак слабости у утакмицама, остаје највећи фаворит за освајање турнира. Са Србијом која изгледа одлично, све је извесније да ћемо имати репризу финала из 2014. и 2016.

2. СРБИЈА

За готово сваки други тим на свету, губитак Милоша Тедосића би био огроман ударац. За Србију, био је то знак да пребаци у вишу брзину и убаци Литванији 95 поена, у сред Каунаса. Финској је такође убацила 95 поена, а Борцу 97. Србија ће увек наћи начина да поентира, што и није изненађења са Николом Јокићем, Богданом Богдановићем, Немањом Бјелицом и свим другим играчима под командом Саше Ђорђевића.

3. ГРЧКА

Да се не би трошиле речи, довољно је да погледате шта је Јанис Адетокундо радио на мечу против Ирана. Као и колико убедљиво води на листи гласова за најкориснијег играча Светског првенства. Више од трећине испитаника верује да ће грчко чудо бити МВП.

4. ШПАНИЈА

Немогуће је направити листу по снази, а да се не предвиди да ће Шпанија стићи макар до полуфинала.

5. ФРАНЦУСКА

Како ће Французи преживети што Томаса Ертела неће бити на турниру у Кини. Сада имају само Нткилина, Меледона, Албисија, Фурнијеа, Лакомбеа, Лувавуа, Де Кола и Окобоа у ротацији. Једини разлог зашто у рангирању нису на победничком постољу, јесте известан судар са Грцима у четвртфиналу.

6. АУСТРАЛИЈА

Много је велико поверење у снагу селекцију Аустралије, као и разлога због којих је стављена испред Литваније, Канаде, Сенегала, Немачке, Доминиканске Републике и Јордана, који су на истој страни костура.

7. АРГЕНТИНА

Власник злата са Панамеричких игара је одлично започео лето. Када се зна да се Луис Скола и даље одлично креће и то се никада неће променити, када се узме у обзир да ће Факундо Кампацо и Николас Лапровитола имати своју приватну битку ко ће бити бољи асистент и када се зна да имају најискуснији и најшири састав на својој страни костура, Аргентина би могла до дође и до још једне медаље на СП.

8. НИГЕРИЈА

Да ли ћемо видети афрички тим у потери за медаљом? Са Русијом која је изгубила Шведа, Нигерија изгледа као тим који би могао да тестира Аргентину за прво месту у Б групи, а онда пуна самопоуздања да нападне Пољску, Кини, Венецуелу или Обалу Слоноваче у другој фази. У том случају, напад на медаљу, није толико далеко. Зар не?

9. ЛИТВАНИЈА

Из групе смрти (са Канадом, Сенегалом и Аустралијом), у другу групу смрти са Француском и Немачком. То је пут Литваније. Да иронија буде већа, Литванци су почели припреме са 1-3 и деловали су доста добро, упркос поразима. Али, изгледати добро, неће бити довољно у Кини.

10. ТУРСКА

Чеди Осман и Фуркан Коркмаз чине једну од најбољих центарских линија у Кини. Да ли ће Турска снага и страст према државном дресу бити довољни да изазову Америку у првом колу Светског првенства? Да ли ће Мели Махмутоглу поново промашити тројку? Да ли че Ерсан Иљаскова доћи до своје друге медаље на Светском првенству? Да ли ће оваквим питањима доћи крај?

11. ИТАЛИЈА

Ако си навијач Италије, да ли си узбуђен што је твој тим убедљиво победио Румунију, Обалу Слоноваче, Сенегал и Венецулу или да ли си забринут што је изгубио једину неизвесну утакмицу, против Русије. Победе које се очекују и порази у утакмицама на лопту, може Италију да одведе у други круг. Али, тада треба да иде преко Шпаније и Србије.

12. НЕМАЧКА

Немци су до сада играли само једна контролни меч и деловали су изванредно у победи против Шведске 78:45. А, Денис Шродер је поручио да једва чека турнир у Хамбургу где ће он и његови саиграчи пробати да домаћој публици дају нешто специјално.

13. БРАЗИЛ

Реч „искуство“, чак и не почиње да описује селекцију Бразила. Али то значи да ће Марселињо Уертас, Ленардињи Барбоса и њихови саиграчи пробати да играју у неком спором темпу. Напротив, постигли су преко 100 поена у прве две контролне утакмице против Уругваја. Турнир у Вилербану ће бити посластица, с обзиром да их тамо чекају мечеви са Аргентином, Француском и Црном Гором.

14. ПОЉСКА

Пољаци нису били на Светском првенству од 1967. године, када су завршили на петом месту, између Америке и Аргентине. Али, тада је учествовало само 13 тимова. Тешко је очекивати да Пољаци то понове у конкуренцији 32 екипе. Такође, не треба заборавити да су на мечу против Туниса убацили 64 поена.

15. КИНА

Не тако давно, Кина је играла НБА летњу лигу, тако да је сигурно спремна за физички сегмент Светског првенства, а  чини се и да је спремна да из групе А прође у други круг. Али, по свему судећи то је и крај пута, пошто ће у наредној фази укрстити са Русијом, Аргентином и Нигеријом.

16. ПОРТОРИКО

Порторико је у добром расположењу, с обзиром да је већ освојио медаљу овога лета. Завршио је на другом месту Панамеричких игара у Перуу, поразом од Аргентине, пошто је пре тога победио Америку и Доминиканску Републику. Можда ће налет самопоуздање да их одведе у други круг, испред Туниса и Ирана, а иза Шпаније у Ц групи.

17. КАНАДА

Већ је истакнуто да неко мора да испадне из круга Литванија – Аустралија – Литванија. И најбоља је ствар код рангирање што већ наредне недеље Канада може да уђе у конкуренцију за медаљу, у зависности шта се догоди са Литванијом и Аустралијом. Реално гледано, они су међу 10 најбољих тимова. Али пошто се налазе у групи смрти, на крају лако могу да заврше као 17.

18. РУСИЈА

Русија је изгубила Шведа само 18 дана пред турнир у Кини. Био би то тежак ударац за сваки тим, поготово када се зна да ривали Аргентина и Нигерија изгледају одлично. Пред Русима су пријатељски мечеви против Финске и Литваније, што је прилика да се види како ће тим Сергеја Базаревића реаговати да губитак Шведа.

19. ФИЛИПИНИ

Филипини се и даље загревају. Порази од Конга и Шпаније су очекивани, али су се дигли са победом против Обале Слоноваче, предвођени Андрејом Блечом који је имао 18 поена и 18 скокова. Требаће им исте такве бројке лидер, у мечу против Србије, а нарочити против Италије, како би се домогли једног од два места која воде у наредну рунду.

20. ЦРНА ГОРА

Црна Гора ће имати једно од најбољих центарских линија са Бојаном Дубљевићем и Николом Вучевићем. Са Грцима који су фаворити у групи, могло би све да се сведе на дуел између Звездана Митровића и Аце Петровића, односно Црне Горе и Бразила. Што значи да већ сада у календару треба заокружити 5. септембар.

21. ЧЕШКА

Чеси тренутно имају скор 3-0 у припремном периоду и пред њима су још три утакмице у Хамбургу, које ће дати јаснију слику о њиховим могућностима. Можда докажу да заслужују место пре Турске када је у питању борба за други круг.

22. ЈАПАН

Руи Хачимура најбољи стрелац Светског првенства? У Новом Зеланду би рекли да је могуће пошто има је убацио 35 поена у контролном мечу, шутирајући 17-13 из игре. Али, Јапан и даље треба да покаже да је јачи од Чеха и Турске да би прошао. Пошто је последњи члан те групе, тим Грега Поповића.

23. ИРАН

Иран овог лета игра са доста осцилација. Шпанија, Порторико и Тунис се питају које лице ће показати у групи. Оно које је победило Русију са 91:84 у Москви или Мађарску, са 90 убачених поена. Или оно које је глатко изгубило од Грчке са 30 разлике.

24. ТУНИС

Тунис је такође играо по принципу топло хладно. Па се ривали питају које је право издање. Да ли оно које задржало Турску на 64 поена, победило Пољаке са 75:64 или које је одувано од Француске са 38 разлике.

25. НОВИ ЗЕЛАНД

Хака плес Новог Зеланда и даље делује застрашујуће. Њихов напад није лош, успели су да убаце Јапану 89 поена, на његовом терену. Али ће морати да пораде на одбрани, с обзиром да им је Јапан убацио 99 поена.

26. СЕНЕГАЛ

Довољно је рећи да Сенегал није имао среће да заврши у истој групи са Канадом, Литванијом и Аустралијом.

27. ВЕНЕЦУЕЛА

Прве три утакмице које је Венецуела играла у припремном периоду, неће се дуго памтити. Изгубила је од Русије, Сенегала и Италија са просеком од 59 поена по мечу. Требаће им много више од тога да би претекли Пољску или Кину у А групи.

28. ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Добра вест за Доминиканску Републику је да на клупи има Че Гарисју који је водио Венецуелу до њеног највећег успеха. Али лоша је да Ал Хорфорд и Кар Ентини Таунс нису на располагању. А, у групи је са Немачком и Француском.

29. АНГОЛА

Последњи пут када се Светско првенство одржало у Азији, односно у Јапану, Ангола је завршила на деветом месту. Али, сада ће морати да се бори са Србијом, Италијом и Филипинима, да би имала шансу да понови успех из 2006.

30. ЈуЖНА КОРЕЈА

Кореја ће бити неугодан тим у Вухану. Али, да ли може да се носи са Нигеријом, Русијом и Аргентином. Можда?

31. ОБАЛА СЛОНОВАЧЕ

Селекција Обале Слоноваче има једну победу на тренинг кампу. Али, победа од „пола коша“ против Швајцарске не даје јој превише разлога за оптимизам да ће доћи до другог круга, поготово у друштву Пољске, Кине и Венецуеле.

32. ЈОРДАН

После утакмице са Турском, Јордан у припремном периоду има учинак 0-6, укључујући и тешке поразе од Чешке и Пољске. А, то што је у групи са Француском и Немачком, шансе за пролаз у други круг чини још мршавијим.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BG
Ako,su"moćnici"odredili redosled zašto igrati?
Srki
Super nećemo igrati prihvatamo medalju!!! Samo se plašim debakla sa ovim nesrećnim samoprozvanim selektorom

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.