Почетна / Кошарка / Репрезентација

Богдан Богдановић: Све је постало спорије

Момак који је 18. августа напунио 27 година без дилеме је најубојитији егзекутор у тиму Александра Ђорђевића, што савршено паше на апсолутну свестраност и специфичности Николе Јокиће и Немање Бјелице
ФОТО: И. Веселинов

Богдан Богдановић је на пет припремних утакмица - од којих мало коју по било ком основу осим спортском можемо назвати пријатељском – просечно убацивао 21 поен!

При том, чак и ако би се неко дрзнуо да констатује како су неки од ових мечева мирисали на необавезну кошарку, сетићемо се да су Богданови поени долазили у кључним тренуцима, истецима полувремена, утакмица, продужетака...

Момак који је 18. августа напунио 27 година без дилеме је најубојитији егзекутор у тиму Александра Ђорђевића, што савршено паше на апсолутну свестраност и специфичности Николе Јокиће и Немање Бјелице. Велики квалитет осталих момака само чини Србију још лепршавијом на једној и чвршћом на другој страни терена.

Ипак, лопта ће бити у Богдановићевим рукама како се буде ближило паљење црвених лампица на табли. Притисак ће бити на његовим плећима.

- Навикао сам на то још од Партизана, тада сам први пут осетио притисак – причао је Богдан пре него што је са саиграчима отпутовао у Кину. – После је ишао Фенербахче и дефинитивно сам навикао. У репрезентацији јесте мало другачије оптерећење, али и то постане уобичајено.

Јуче су Орлови отпутовали на скоро месец дана живота у сваком смислу те речи далекој Кини.

- Кад је добро друштво, лак је и пут. Биће весело – насмејао се добро расположени Богдановић. - Све креће од атмосфере, забаве и пријатељства. После, када дође посао, лакше га је обавити. За нас је кошарка ипак и посао.

Осмех се скинуо са лица момка из Београда када је упитан да прокоментарише припреме.

- Задовољан сам, али остаје пех што имамо повреде двојице веома битних играча – Милосављевића и Теодосића. То је негативно, али повреде су саставни део спорта. Они су професионалци.

Богдановић може да буде убојити шутер, може чак и тихо крило које прети из прикрајка, али је најопаснији када му је лопта у рукама. Са повредом Милоша Теодосића, Богдан би могао још више да „тражи“ блокове високих играча.

- Није се баш променила моја улога. Само сам поједноставио игру, убрзао. Две године НБА искуства су ме убрзале, па мени све делује спорије у Европи. Али, није се променила моја улога.

Статус, међутим, јесте. Последњи пут када је на великом такмичењу носио дрес са двоглавим орлом било је на Европском првенству у Истанбулу. Тада још није одиграо меч у најјачој лиги света. Сада иза себе има две одличне сезоне у Сакраменту. Зато добро зна колико је прецртавање Американаца са папира фаворита сулудо.

- Они су и даље фаворити. Сигурно су доста слабији када не играју сви ти суперстарови, али су и са овим тимом велика претња. То су показали када су и неуиграни добили Шпанце, такође кандидате за медаљу и који играју дуго година. Американци су потпуно нова екипа, никада нису играли заједно. То је само показатељ колико су јаки. Не треба пумпати ту лажну страну о отказима. Међутим, ни не размишљамо о њима, треба прво доћи дотле.

У саставу САД су момци који су у НБА ушли кад и Богдан. Од 2017. године у лиги су Донован Мичел, Џејсон Тејтум, Кајл Кузма и Дерик Вајт.

- Можда не делује као квалитет у поређењу са неким играчима који су отказали, али је познато да не шаљу увек најбоље на Светско првенство. НБА лига је изузетно напорна, покушавају да сведу број повреда на минимум и стално обнављају екипу младим играчима. Гледају да имају што више играча у националном тиму.

Двојица Богдановићевих саиграча, Диерон Фокс и Марвин Бегли, повукли су се из тима.

- Можда још боље, што се тиче Сакрамента и нас овде – насмејао се Богдан.

У сваком случају, све ово делује као прева шанса за Србију да...

- Да, увек је права шанса. Била је и пре две године, зар не? Далеко је причати о медаљи. Морамо прво да почнемо турнир, имамо још припремних утакмица, бити спреман максимално. Да будемо најбољи када крену борбе.

ДА НЕ НАЉУТИМ НЕКОГА

Током припрема Србија је упознала тимове који у Кину путују, или су отпутовали, са амбицијама да освоје медаљу.

- Са Грцима смо играли на једну лопту, са Литванцима такође у обе утакмице. Сада смо добијали, али ово су пријатељске утакмице. Међу опасним тимовима су и...

- Французи су увек незгодни, крену слабо па се упале на првенству. Доста је неугодних екипа. Нигерија може да буде веома озбиљан тим, Аустралија, Канада... Да не изоставм неког, па да се наљуте – насмејао се Богдановић.

СИСТЕМ КОЈИ ПОМАЖЕ ДА ИГРАЧИ БУДУ СПРЕМНИ

Србија игра 31. августа против Анголе, 2. септембра са Филипинима, потом 4. септемрба завршава прву фазу утакмицом против Италије. Примећујете, нема мечева дан за даном као иначе.

- Систем је бољи него раније. Мислим да ће доста помоћи играчима да буду спремни на првенству – истакао је Богдановић.

НЕМА ВРЕМЕНА ЗА КУЛТУРОЛОШКИ ШОК

Наравно, помен помоћи Мирослава Радуљице у прилагођавању екипе новом амбијенту какав чека у Кини је додатно орасположио Богдановића.

- Рекао нам је најбитније, да скинемо „Ви-Пи-Ен“. То је најважније. Доста нам је помогао, за остало ћемо се снаћи.

Време је другачије, влажност огромна.

- Ми играмо унутра, климатизоване су дворане. Нама је све исто, само се земље мењају. Немаш времена да доживиш културолошки шок. Није као када сам отишао у Америку па остао шест месеци. Кратак је период и сви смо ту због истог циља.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.