Почетна / Кошарка / Репрезентација

ПОГЛЕД ИЗ ФОТЕЉЕ - Боли глава од вишка

Било како било, на крају испаде огромна иронија да се далеко највећи фаворити боре у утешној групи, практично ни за шта
ФОТО: fiba.com

Пише: Данило Шотра

„У толико ишчекиваном великом дербију целог првенства, видели смо жестоку битку два најуспешнија тима у историји ових такмичења и веома добру игру, на крају заслужен тријумф репрезентације Србије!“

Слободно се може рећи да смо овакве речи месецима желели да прочитамо после окршаја највећих фаворита за титулу првака света. Дочекали смо их само са једном малом разликом! У горњој реченици све је стопостотна истина, осим маленкости да овај дуел није вођен у финалу Светског купа, већ у групи за пласман од петог до осмог места! Сложићете се, повећа разлика у значењу ове реченице!

Било како било, на крају испаде огромна иронија да се далеко највећи фаворити боре у утешној групи, практично ни за шта, пошто су све важније одлуке већ пале. К'о пети, шести или седми никоме није важно, пошто амбиције нису ни изблиза испуњене, мислим на обе екипе. Док пласман Американаца, због добро знаних разлога и није толико сензационалан, од наших момака се, са пуно разлога, очекивало много више.

Велики дерби донео је потпуно шашаву игру, нешто слично у животу нисам видео! У првој четвртини „штрајковали“ су Американци, у другој Срби! Само у другом полувремену водила се нормална битка у којој су наши момци били за нијансу бољи и показали да заслужују много више од петог места које ће, убеђен сам, освојити у дуелу са Чешком. Добили смо Амере захваљујући одличном шуту који нам није до сада ишао баш најбоље.

Предстоји мучни период скоро једногодишњег ишчекивања квалификација за Олимпијске игре у Токију, што је увек права лутрија. Ко зна у каквом ћемо саставу на мегдан одличним екипама као што је на пример Литванија. Нама предстоји анализа догађаја у Кини, чињеница да је једна овако квалитетна екипа као наша могла да игра тако слабо као у мечевима против Шпаније и Аргентине! Светске класе личиле су на почетнике, тако да се препознати нису могле.

С тим у вези пада ми напамет давнашња полемика стално вођена између еминентних стручњака широм света. Једни су били заступници тезе да је у тиму довољна само неколицина играча екстра класе, док су други желели цео тим састављен од све самих звезда. Ето, видели сте, ми имамо тим састављен од скоро све самих мајстора ове игре, који су се често слагали као рогови у врећи! Како другачије тумачити чињеницу да смо у тиму имали само једног момка који је у потпуности испунио очекивања (Богдановић), док су сви остали имали прилично честе периоде „мртвог хода“, барем на две за коначан пласман пресудне утакмице!

За мене се то односи и на наш највећи адут. Од првог центра НБА Николе Јокића очекивао сам већи допринос, као да није знао која му је улога заправо намењена!? Било је још таквих случајева, испада на крају како је прослављеног селектора Сашу Ђорђевића заболела глава од силног квалитета. Једноставно, сви имају несумњиву снагу, а на паркету места само за петорицу! Ко би свима, све саме звезде, могао угодити? Нарочито када су Срби у питању!

Има још неких ствари које су мени биле тешко схватљиве. Једна ме је ипак нарочито иритирала. У Кину смо отпутовали са четворицом центара око чега се водила поприлична полемика. Ипак, сви су се сложили да имамо најбоље дугајлије на свету. Без поговора! И дође пресудна битка против Гаучоса, од тог моћног квартета, Милутинов, Марјановић и Радуљица, једва саставише заједно девет минута на паркету!?

У сваком случају, ваља сести за сто и без сувишне жучи пажљиво анализирати узроке несумњивог, неочекиваног и големог неуспеха. Грешака је било са свих страна, биће лоше ако дозволимо да се макар у најмањој мери понове. Јер, овакав тим заслужује много више него што је у Кини добио. Не смемо дозволити да било кога од вишка квалитета заболи глава!

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dusan
Sjajno napisano ali ... Sasa je bio sjajan igrac ali ovaj trenrski posao nije za njega , bar ne na ovom novou . Zasto ? Sedam pripremnih utakmica je trebalo igrati sa mesovitim postavama ali bar poslednje tri je trebalo da igra prva petorka . Utakmice koje smo dobijali sa 40 - 50 razlike nisu nikome potrebne , to nije smeo da dozvoli . i ocigledno da nema autoritet kao trener kod ovakvih igraca . Biti naslonjen na zaposnicki sto sa prekrstenim rukama i mirno posmatrati utakmicu !? Pogladajte bilo koju utakmicu koju vode Duda , Pasic , Zeljko , ... i bice sve jasno .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.