Почетна / Кошарка / Репрезентација

СТРУЧНИ УГАО: Под притиском - киксну

Кад утакмица није преломна Плави одлично одиграју
ФОТО: kss.rs

Пише: Зоран Сретеновић

Помешана су ми осећања. Сама утакмица са САД није имала важност какву смо пре Мундобаскета очекивали да ће имати кад до ње дође, тако да је игра била лепршава, уживао сам у лепим потезима. У таквој игри смо се добро снашли и показали да можемо успешно да играмо против САД. Американце смо у прогнозама видели као највећег нашег ривала у борби за златну медаљу, али они су дошли са другом, можда и трећом екипом и нису имали снагу каква се очекивала.

Мени је победа над Американцима још више продубила жал за изгубљеним утакмицама против Шпаније и Аргентине. У нападу смо поново били лепршави и духовити, док нам одбрана није нарочито функционисала. И добили смо релативно лако, тако да ме она два губитка још више пеку.

Прва мисао ми је да је репрезентативац који је читаво такмичење одиграо на свом, врхунском нивоу Богдан Богдановић и против САД био перфектан и у потпуности оправдао свој реноме.

Поставља се питање изгубљених утакмица, који су разлози онаквих издања? Да ли је то притисак под којим ова репрезентација не уме да одигра или је нешто друго. Чим нема притиска, Плави одиграју одлично, али када дође утакмица веће важности они киксну. Не бих волео да је то, нисам сигуран. Чућемо кад се експедиција врати из Кине, шта је заправо било.

Други разлог подбачаја у две преломне утакмице не могу да нађем. Да ли је атмосфера можда била нарушена, али када се игра тако важан меч све невезано за утакмицу мора да падне у воду. Све се брише.

Ипак, добра ствар је што смо победили Америку, да не завршимо поразом против Аргентине. Да се горак укус мало неутралише.

Очекује нас још сусрет са Чесима у борби за пето место. Чешка екипа није она с почетка Мундобаскета када ју је већина стручњака сматрала аутсајдером. Међутим, Чеси су од првог меча играли јако, на високом нивоу и добијали противнике који су сматрани фаворитима. Они имају сјајног лидера Томаша Саторанског који држи читав тим, води га, сви играчи су разиграни и носе одређене сегменте игре на својим леђима. Ако их будемо респектовали – проблема неће бити – добићемо. Квалитет је на нашој страни, али џаба ће то то бити ако не будемо имали ратнички приступ.

Боље је да будемо пети него шести, иако су очекивања била далеко већа, а биће времена за приче и препричавања.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dule "Grobar"
Sada se samo pokazalo koliko nedostaje plej kalibra Teodosica. Nema uspeha bez poktivenosti svih mesta u timu vrhunskim igracima. Bili smo slabi na pleju, osetilo se neigranje Milosavljevica, narocito u nasoj odbrani - odbrau kao da nismo imali, [a smo primali i vaznim utakmicama veliki broj poena. Kod nekih igraca bilo je previse osiclacija (Bjelica, na pt.). Odbrana suta za tri poena -losa, odbrana "pika" -losa, gradjenje kosa -lose. Previse puta se desilo da protivnik ima dva, pa cak i tri napada jer pokupe promasaje, edopustivo mnogo izgubljenih lopti, usporen napad, premalo asistencija, pocev od nokaut faze. Kontre su s brojale na prste jedne ruke. Kada se povredio Teo, napisao sam da bih unapred potpisao "bronzu". I na kraju, onima koji su protivu Saleta jer je iz ?Partizana: podsecanje: Kokoskov je takodje poceo u "Partixanu"
Karlo Veliki
Plasman u finale repezentacija Spanije i Argentine, od kojih smo izgubili, pokazuje da su na ovom prvenstvu u prvi plan izbile ekipe koje igraju cvrstu i snaznu kosarku, skoro na ivici faula, i ciji su kosarkasi atletski dominantni. Slicni njima su i ekipe Australije i Francuske. Pada u oci je da smo igrali bez savremene petice, meku kosarku, bez snage i cvrstine. Nasi centri (Marjanpovic, Raduljica,Milutinov) su fizicki slabiji, sporiji i bez snaznog skoka. Jokic je kombo 4-5 ali sa karakteristikama igraca 1-4 ali za peticu bez skoka. U timu su bila i dva nepotrebna igraca Bircevic i Simonovic. Guduric zatajio a Micic van forme. Sadasnji roster je proslost. Potrebni su brzi, snazni, izdrzljivi i cvrsti igraci. Tu izmedju 199 i 207cm koji bi trebali da zamene Bircevica, Marjanovica, Raduljicu, Simonovica.., Teodosic, Milosavljevic,Kalinic su 30.g i vise.,.. Od mladjih pozvati Smailagica, Uskokovica,..
Објективна шабачка публика
Две екипе са најјачим менталитетом су у финалу. Ако смо се под досадашњим стручним штабом у финалима борили са јачим репрезентацијама од наше (Словенија је била јача од нас због великог броја повреда и отказа), ове године изговора нема и неко мора платити цену испадања а то је комплетан стручни штаб.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.