Почетна / Кошарка / Репрезентација

Душан Ивковић о Бори: И кад га вид није служио, желео је да чује лопту

- Заслужио је да оде у неко боље време него што је ово, да испратимо овог великог човека како заслужује - каже Ивковић
ФОТО: Н. Неговановић

Доста дуго је телефон Душана Ивковића био заузет јуче пре подне. И то није било никакво изненађење. Само је требало бити стрпљив. Зазвониће једном. Кад се то коначно и догодило, са друге стрене зачуо се некако уморан глас.

Питање није било потребно ни постављати. Један од наших најбољих тренера свих времена, знао је зашто зовемо. Зашто су га многи већ звали.

Неколико сати пре тога, остао је без великог пријатеља. Једног од оснивача кошарке на овим просторима - Борислава Станковића.

- Заслужио је да оде у неко боље време него што је ово, да испратимо овог великог човека како заслужује – почео је причу Ивковић

Толико успомена везује двојицу истинских легенди европске, па и светске кошарке. Још од времена великог градског ривалства – из времена Станковића у ОКК Београду, односно Ивковића у Радничком са Црвеног крста. Па до круне те сарадње, која је много пре тога прерасла у велико пријатељство – злата на Европском првенству у Атини 1995.

Сви знамо шта је све, у тешким временима пре тог чувеног Евробаскета, Ивковић урадио да одржи репрезентацију – тадашње СР Југославије – „у животу”, па и како је Станковић пронашао начин да наш државни тим кроз квалификације дође до завршнице континенталног шампионата. Касније га на спектакуларан начин и освоји.

У дану када се опраштао од пријатеља, Ивковић је пак изабрао неко друго сећање. Не случајно! И не зато што је једно од новијих, већ јер је тако - у једној анегдоти - лако рекао шта је био Станковић, колико је дао кошарци, шта му је она значила…

- Прошле године, на Акроплис купу, у Атини, каже ми Јоргос Василакопулос, председник Кошаркашког савеза Грчке, да је ту и Бора Станковић – сећао се Ивковић.

Тешким гласом, у коме су се мешала разна осећања, наставио је причу:

- Одмах сам отишао да се поздравим са Бором. Да га изљубим!

Док је причао, као да је поново приживљавао тај сусрет.

- Вид га више није служио. Али, био је ту! Иако није могао да види играче. Био је ту да осети терен, тај хук публике. Да чује лопту!

Причу о Станковићу је једноставно свести у једну реченицу.

- Невероватна љубав и цео живот посвећен кошарци! Наравно и својој породици – рекао је Ивковић, па додао:

- Живео је са кћерком на Бановом брду. Често сам га посећивао.

Да је остао на челу ФИБА

Станковић је био дугогодиши први човек ФИБА, потом и њен почасни председник. Свако ко има било какве везе са кошарком, зна колико је урадио за њен развој, посебно у Европи. Како је подигао игру на неки потпуно нови ниво.

О томе говори и то да је за Станковића било „резервисано” место на сваком такмичењу, на сваком месту где се разговарало о кошарци. Он је о томе и те како имао шта да каже. И сигурно му се није допадало стање какво је сада у европској кошарци.

- Да је Бора остао на челу ФИБА, сигуран сам да никад не бисмо дошли у ово стање подељености у кошарци какво имамо сада – поручио је Ивковић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.