Почетна / Кошарка / Репрезентација

Минић: Kад дође криза највише је осете најмлађи

Рeномирани тренери предвиђају изглед кошарке после пандемије, стратешка опредељења, клубова, висину плата, статус домаћих играча и странаца и још понешто
ФОТО: Н. Неговановић

Милан Минић је од 1995. био у стручним штабовима готово свих селектора нашег државног тима. Иза њега је и самостални рад, углавном у грчким клубовима, дебело радно и животно искуство. Имао је шта да каже на задату тему.

Прво је изразио скепсу:

- Евролига која предњачи у жељи да настави сезону, што је разумљиво с обзиром на преузете обавезе према спонзорима и ТВ правима, не знам како ће то изведе. Плус намера да се игра без публике, која подиже ниво и квалитет игре, као и интерес спонзора, без којих нема кошарке. Барем нема на врхунском нивоу.

Издвојио је:

- Не знам кад ће играчи да уђу у форму, сећам се док се ишло на редовно одслужење војног рока, да је повратницима из армије требало малтене шест месеци да проиграју. А ризик од повреда физички неспремних играча? Имам утисак да у Евролиги као да не знају шта је корона.

Прешао је на тему:

- Криза ће захватити целокупни врхунски спорт, наравно и кошарку. Јер ће због смањеног занимања опасти интерес спонзора за улагање. Гиганти Евролиге су рецимо до сада могли да доведу и НБА протагонисте, не верујем да ће више бити толико пара за њих. А играчи ће играти тамо где их више плате. На пример у Кини.

Минић износи занимљив и илустративан детаљ:

- Ако изузмемо Олимпијакос и Панатинаикос, у Грчкој, у Првој лиги играчи су били плаћени између две и три хиљаде евра месечно, а до скоро су имали најмање два пута више. Сада нема гаранција ни за толико. Да се разумемо ни то нису мале паре, али било је много више...

Није оптимиста да ће економска криза донети већи уплив младих играча и образлаже тезу:

- Млађе категорије су и до сада мучиле муку са условима за рад, односно бројем тренинга. Мањи буџет значи и смањен број колективних тренинга, јер сале клубови морају да плаћају. А, оне ће бити скупље него до сада. То је зачарани круг. И кад дође криза највише је осете најмлађи, мање него сениори. Први тим увек има приоритет, нађе се неко решење.

Минић се присетио санкција међународне заједнице према СР Југославији:

- Највише је испаштала женска кошарка, потом млађе категорије да би преживели сениори.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.