Почетна / Кошарка / Широм планете

Унија кошаркаша Шпаније тражи промену календара такмичења

АБП је најјачи синдикат играча у Европи и једини који поред француске уније има колективни уговор са домаћим лигама
ФОТО: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Удружење кошаркаша Шпаније (АБП) изнело је захтев да због пандемије корона вируса све лиге у Европи промене календар такмичења.

Шпанска унијa играча прва је у Европи која је затражила промене у европским такмичењима, пошто сматрају да померање утакмица може донети колапс у распореду и да такав календар никоме не може да користи.

- Сезона је почела скоро пре месец дана и у националним и у европским такмичењима, а скоро да нема недеље у којој неки меч није одложен због позитивних случајева корона вируса у неком клубу. У Шпанији имамо померање утакмица, ако погледамо Евролигу, исто се дешава. Одложене утакмице, отказују се путовања, екипе су у карантину - наводи се у саопштењу Удружења кошаркаша Шпаније.

Удружење предлаже да сва такмичења направе своје „балоне”, попут оног који је НБА лига направила у Орланду.

- Пред нама је прилика да покажемо љубитељима кошарке да постоји лидерство уи одговорност. У претходним месецима бити одговоран није значило само сачувати посао, већ се и прилагодити ситуацији у којој живимо и саградити мостове сарадње. Протокол који је примењен у завршници шпанске АЦБ лиге у Валенсији се показао као ефикасан. Нешто слично урађено је и у ФИБА Лиги шампиона. То показује да календари и системи такмичења нису фиксне и непроменљиве структуре. Квалитет наше игре показује и њена способност прилагођавања изузетним тренуцима попут оних које проживљавамо.

АБП је најјачи синдикат играча у Европи и једини који поред француске уније има колективни уговор са домаћим лигама.

Са друге стране, немају никакав званични однос са Евролигом и ФИБА Лигом шампиона, нити имају могућност да изврше притисак на било које друго такмичење осим шпанске АЦБ лиге.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.