Почетна / Кошарка / Широм планете

Маљковић: Југопластика - најбољи тим свих времена

Нема екипе из које су људи дали такав допринос кошарци, кад би се поређали трофеји терен на Грипама био би мали да их прими – каже уважени тренер
ФОТО: ЕПА/А. Бабани, Instagram/bstnstore

Један од најпознатијих произвођача спортске опреме Адидас произвешће 150 пари дубоких патика у ретро стилу као неку врсту омажа славној Југопластици, троструком клупском шампиону Европе, 1989, 1990 и 1991. године.

Патика узгред неће бити у слободној продаји, у саопштењу фирме стоји да ће бити изложене на аукцији.

Такође се наводи и да се овим слави непогрешива кошаркашка култура Балкана, мада би прецизније и далеко тачније било рећи Југославије. Међутим, Адидас овим чином одаје и почаст некадашњем пословном партнеру из Сплита, који је производио између осталог из асортимана 4,5 милиона спортских торби годишње. Ти производи ишли су као алва и на источном и на западном тржишту.

Зваћу Пешића

Купићу те патике. Биће навала, али зваћу Светислава Пешића да ми резервише барем један пар. Он је добар са Адидасом – казао је кроз смех Маљковић, пре сазнања да ће му патике првом стићи.

Као Битлси

Током разговора Маљковић је испричао:

- Одјекнуо је овај потез Адидаса широм Европе. Нема новина које ме нису звале. Југопластику доживљавам и као Битлсе.

Код Дан Тане

Југопластика је ремек дело Маљковића, никад испричана прича:

- У Тел Авиву ми приђе човек и замоли да ми нешто покаже. Два албума слика из Југопластике и акција које смо играли. Или у Лос Анђелесу у ресторану код Дан Тане. Позову ме у кухињу, кад тамо ме чекају двојица кувара, један из Сплита други из Задра са дресовима Југопластике и жељом да им се потпишем на њима.

Током 1990. фабрика Југопластика је продала производе у вредности од 350 милиона долара, а улагала је много у локални спорт, првенствено у кошаркашки клуб који је у том периоду постигао историјске резултате. Привредни гигант Југопластика живи још само у сећању старијих Сплићана и некадашњих житеља СФРЈ, док је Кошаркашки клуб под именом града после неколико година стагнације поново учесник Јадранске лиге, али далеко је од некадашње славе.

Божидар Маљковић, актуелни и сигурно и будући председник Олимпијског комитета Србије, један од најугледнијих тренера Старог континента, сматра се можда и кључним човеком грађења непревазиђене Југопластике. У кошаркашком смислу свакако.

У тој екипи израсли су Дино Рађа и Тони Кукоч, али и Зоран Савић, Зоран Сретеновић, Душко Ивановић, Велимир Перасовић, Лука Павићевић, Горан Собин, Жан Табак, Арамис Наглић, Ивица Бурић, Тео Чизмић... људи који и данас имају своје запажено место у кошарци.

Питамо Маљковића, творца две од три титуле Купа шампиона, претече Евролиге, како је доживео овај гест Адидаса?

- Као омаж екипи која је играла најбољу кошарку у Европи икада, али и људима и једном времену. Кад би ти људи који су играли у Југопластици донели све трофеје које су освојили после одласка из Сплита терен на Грипама био би мали да их прими. Душко Ивановић је првак Шпаније, Лука Павићевић Јапана, то је најновије...

Кажете да је Југопластика најбољи тим свих времена?

- Званично је изабрана, допринос кошарци људи који су били у њој је немерљив и неупоредив. Од утицаја на НБА преко Тонија Кукоча, Дина Рађе и Жана Табака, а могли су тамо траг да оставе и Велимир Перасовић и Зоран Савић. Нема екипе и људи са таквим доприносом кошарци. Надам се да ће то и сплитска власт увидети и дати више кошарци него до сада, а не да се мурал Југопластици у центру Сплита прекречи у току ноћи. Као није било дозволе градских власти. При томе мурал Хајдуку није обрисан и не треба да буде, али није требало прекречити ни онај посвећен Југопластици.

Фабрика Југопластика је била партнер Адидасу, то је врло значајно у овој причи.

- Зоран Милас и Анте Сабалић из предузећа су били главни у клубу, уз војно лице Анту Његована. Цео рад је обједињавао Јосип Билић Биба генерални секретар који је на Грипама био од 6,30 до 24 часа, некада и дуже. Четири године није отишао на годишњи одмор.

Маљковић је потом изнео личну импресију:

- Радио сам у седам земаља, заустављали су ме знани и незнани. Чак 90 одсто њих питало ме за Југопластику, мало за Лимож и Панатинаикос, онда за Реал и Барселону. Дакле, Југопластика је феномен, организацију какву је она имала више нигде нисам видео.

Уважени тренер се дотакао и рецепта за успех:

- После краћег времена за упознавање руководство Југопластике дало ми је право избора играча и организације клуба. Надам се да сам део поверења вратио. Да сам рекао руши зид – срушили би га. Уосталом, рекао сам им направите Жути салон, иако нисам архитекта, и направили су га. Мало је таквих у Европи. И још нешто: у тој Југопластици није било љубоморе.

За крај:

- Југопластика је била као хотел Риц. Постојала је хијерархија, ред и дисциплина.

Харден, Ирвинг и Погба „носе Југопластику”

Манекени Југопластике биће и Џејмс Харден, Кајри Ирвинг, Пол Погба, Серж Гнабри...

Занимљиво је да једини хрватски кошаркаш који је био на првобитној листи промотера није из Југопластике, већ „цибонаш” – Бојан Богдановић... Разлог једноставан – публици је он тренутно занимљивији од садашњих чланова сплитског тима...

Први Југопластикин амбасадор кога су из познате компаније контактирали је Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

straja
Niko ne spomenu Manovica.... A sto se tice kvaliteta sporta u Jugoslaviji...on je imao tako visok nivo jer je bio PROIZVOD jednog NARODA sa vrlo razlicitim OSOBINAMA ali imao je nazalost i MANE!
Puter na glavi
Kompleksaš klasičan ovaj maljković. Zna se koji tim je najbolji u istoriji srpske i jugo košarke. PARTIZAN
Upozorenje
CIGOS je dezurni u SZ i vrsi CENZURU komentara. Tipicno za stubove srpstva..Citaj panjeve....
Zuk
Sta kompleksi rade je cudo,kao okoreli zvezdas Partizanu nije mogao nista a i Jugoplastika je imala mnogo losiji bilans sa Partizanom.Od 1970 godine kada je Jugoslavija bila prvak sveta pa do danas Partizan je imao mnogo vise reprezantativaca koji su Jugoslaviji a kasnije i Srbiji.
@Kole
A gde ste bili vi koji se kitite tudjim perjem.
vole
kole@Sprdala se uz pomoć Danka Radića, Zdravka Kurilćá i ostale (Radovića, Beloševića satarijeg, itd)
Прикажи још одговора
samo glinas...
Potpuno se slažem sa velikim Maljkovićem!Ako je Zvezda rodonačelnik,onda je Jugoplastika, preko osvojenih trofeja i najveći tim one druge Jugoslavije!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.