Почетна / Кошарка / Супер лига

ПРОТОКОЛ КСС: Обавезни тестови, маске, мерење температуре, физичка дистанца

Управни одбор Кошаркашког савеза Србије усвојио протокол за организацију утакмица у ванредним околностима проузрокованим вирусом КОВИД-19
ФОТО: Кошаркашки савез Србије

Протокол организације утакмица КСС у ванредним околностима проузрокованим вирусом КОВИД-19 са циљем спречавања могућег заражавања играча, стручњака, службених лица и свих осталих лица укључених у одигравање и организацију утакмица под окриљем савеза.

Непоштовање протокола повлачи дисциплинску одговорност клубова у складу са одредбама Дисциплинског правилника КСС, које се односе на слабу организацију утакмице. Контролу спровођења овог протокола врши делегат утакмице.

Сви наведени клубови из става 3, обавезни су да изврше једно ПЦР тестирање играча и чланова стручног штаба пре почетка сезоне, а препоручује се и периодично ПЦР тестирање у току такмичења а све у циљу откривања потенцијално инфицираних лица.

ЗОНЕ У СПОРТСКИМ ОБЈЕКТИМА

Простор спортског објекта подељен је у три зоне:

Зона 1 - терен и појас око терена, тунел за излазак на терен,  свлачионице, ходници, амбуланта и остале просторије које непосредно користе играчи и службена лица.

Зона 2 - трибине, просторије за медије, контролне собе и станице, остале унутрашње просторије у спортском објекту.

Зона 3 - спољашност спортског објекта, паркинг за службена лица и екипе, простор за репортажна кола итд.

Свака од три наведене зоне представља физички одвојене целине и које су удаљене једна од друге.

КАТЕГОРИЈЕ ЛИЦА КОЈИМА ЈЕ ДОЗВОЉЕНО ПРИСУСТВО НА УТАКМИЦИ

У складу са одлуком надлежних органа Републике Србије присуство гледалаца на утакмицама у лигама Кошаркашког савеза Србије није дозвољено због опасности од ширења заразне болести вирусом КОВИД-19.

На утакмицама могу бити само присутна лица која припадају следећим категоријама: играчи, стручни штаб, судије, делегат и контролор суђења, брисачи паркета, медицинско особље, техничко особље за одржавање спортског објекта и хигијене, радарска служба, представници менаџмента клубова, новинари, фотографи, камермани, представници анти допинг агенције, представници КСС, ТВ оператери, представници ТВ, ватрогасци, припадници МУП-а.

Клубови учесници на утакмици дужни су да 60 минута пре почетка утакмице делегату утакмице предају списак лица која присуствују утакмици (играчи, стручни штаб, чланови управе – менаџмента итд.).

РАСПОРЕД ЛИЦА ПО ЗОНАМА

Зона 1 - укључује играче, стручни штаб, судије, делегата и контролоре, техничко особље за одржавање спортског објекта и хигијене, камермане и ТВ оператере, фотографе, представнике КСС, анти допинг агенције.

Зона 2 - укључује представнике медија, менаџмент клубова, камермане, ТВ оператере, редаре, техничко особље одржавања спортског објекта и хигијене и представнике МУП-а.

Зона 3 - укључује редарску службу, медицинско особље на улазима, особље ТВ и представнике МУП-а.

Све остале површине ван спортског објекта сматрају се јавним површинама за које су надлежни представници МУП-а.

Број лица у свим зонама потребно је свести на апсолутни минимум који је неопходан за несметану организацију утакмице. У случају процене да је у некој од зона присутан већи број лица, делегат утакмице је овлашћен да изврши прерасподелу лица док клуб домаћин сноси последице у складу са одредбама Пропозиција такмичења, Правилника о такмичењу и Дисциплинског правилника КСС које се односе на слабу организацију утакмице.

УПУТСТВА ЗА ПРИПРЕМУ ПРОСТОРИЈА И РЕКВИЗИТА

На свим званичним и незваничним утакмицама неопходно је:

- Појачати хигијенске мере и надзор у спортском објекту, свлачионицама и свим осталим просторијама уз обављање чешћег прања и дезинфиковања опреме, намештаја, прибора за рад итд.

- Клуб домаћин је дужан да изврши дезинфекцију свих унутрашњих просторија у зонама 1 и 2, клупа за резервне играче сат времена пре почетка утакмице као и непосредно након њеног завршетка.

- Пре почетка утакмице и у полувремену лопте које се користе за загревање и којима се игра утакмица морају се дезинфиковати.

- Испред и у свлачионицама поставити посуде са средстива за дезинфекцију руку.

- У свим затвореним просторијама врата држати што је више могуће отворена, избегавати додиривање брава и поставити средства за дезинфекцију руку.

- На улазима у делу спортског објекта, у оквиру зоне 1, као и испред свлачионица, који користе играчи морају бити постављене дезо баријере.

- Обавештењa – препоруке о свим хигијенско – здравственим превентивним мерама морају бити истакнута у свим деловима спортског објекта.

- Организатор је дужан да обезбеди посебну корпу са кесом за одлагање употребљене пластичне и друге амбалаже, папирних марамица и убруса, употребљене бандаже и сл. Садржај се затвара у кеси и одлаже као комунални отпад.

- Мора се обезбедити корпа са кесом за одлагање употребљене спортске опреме и пешкира. Кесе се затварају и потом у кесама носе из спортског објекта. Руковање са овом опремом треба радити са рукавицама.

Иако је ово протокол организације утакмица неопходно је да исте мере важе и за тренинге тј. да се пре и после тренинга изврши дезинфекција простора/сала и свлачионица, као опреме (лопте, струњаче, опрема за стречинг итд...).

ПОНАШАЊЕ ЛИЦА У СПОРТСКОМ ОБЈЕКТУ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА УТАКМИЦЕ

Ношење заштитних маски у затвореним просторима у оквиру спортског објекта је обавезно.

Сви учесници у организацији и спровођењу утакмице дужни су да поштују мере које се односе на обавезно држање безбедне физичке дистанце од минимум 2 метра.

Свим лицима којима је дозвољен улазак у спортски објекат, мора се обавити скенирање телесне температуре бесконтактним топломером. Лицима код којих се установи повишена телесна температура (виша од 37,2) као и лица која одбију скенирање не могу ући у халу. Уколико постоје могућности препоручује се да се што више активности обавља на самом улазу у халу у простору између спољашњег дела хале и самог улаза.

Посебна упутства за играче и службена лица у Зони 1:

- Сва лица морају се придржавати правила везаних за држање минималне физичке дистанце.

- Медицинско особље сваког клуба дужно је да према ранијим препорукама води евиденцију и прати здравствено стање својих играча и чланова стручног штаба непосредно пре утакмице везано за КОВИД-19 инфекцију.

- Приликом доласка у спортски објекат сви играчи и службена лица морају носити заштитне маске.

- Забрањено је задржавање у свлачионицама дуже од 30 минута.

- Забрањено је међусобно руковање у рестриктивном простору као и на терену пре почетка утакмице између играча и судија.

- Излаз за играче и службена лица, тунел за излазак на терен морају бити без деце, маскота или било ког другог особља.

- Особље у спортским објектима задужени за брисање паркета у току утакмице морају периодично да дезинфикују руке.

- Уколико (обавезно) је могуће на клупама за резервне играче успоставити минималну физичку дистанцу од 1 метар уз обавезно ношење заштитних маски.

- Уколико се пре почетка, током или на крају утакмице, све до напуштања просторија спортског објекта, појави било који симптом, било ког члана екипе (играчи, стручни штаб, чланови управе), који указује на КОВИД-19 инфекцију, особа са симптомима се одмах упућује лекару.

- Обавеза делегата је да евидентира у свом извештају податке лица из претходног става.

- Управа клуба је дужна да извештај лекара, за лице из претходног става, достави руководству такмичења. Уколико се потврди присуство вируса КОВИД-19 код евидентираног члана екипе, остали чланови екипе су дужни да прате своје здравствено стање, и тек уколико се појави било који симптом који указује на КОВИД-19 инфекцију, то лице се упућује лекару. Управа клуба је дужна да обавести и достави извештај лекара руководству такмичења о сваком новом случају присуства вируса КОВИД-19 код члана екипе.

Посебна упутства за играче и службена лица у Зони 2:

- Сва лица морају се придржавати правила везаних за држање минималне физичке дистанце.

- Забрањено је међусобно руковање.

- Број лица менаџмента клуба у ВИП ложама је до максимално 30. Обавезно је да чланови менаџмента оба клуба буду максимално одвојени а да успоставе минималну физичку дистанцу од 1 метар уз обавезно ношење заштитних маски.

- Лица која бораве у просторима намењеним медијима морају обавезно носити заштитне маске, успоставити минималну физичку дистанцу од 1 метар и припадати искључиво категоријама лица којима је одобрено присуство у складу са Протоколом.

МЕДИЈИ

Приступ Зони 1 дозвољен је само акредитованим фотографима, камерманима и оператерима ТВ чији је број потребно свести на минимум, а који обавезно морају носити заштитне маске.

Представници медија у прес ложама морају поштовати правило држања минималне физичке дистанце и носити заштитне маске.

Право на интервју са по једним играчем сваке екипе и тренерима морају бити уз обезбеђивање минималне препоручене удаљености новинара од учесника интервјуа.

Нису дозвољени интервјуи по доласку играча у халу. Није дозвољен приступ и коришћење микс зона.

На терену се не смеју постављати камере за флеш интервјуе. Камере у свлачионицама нису дозвољене пре и после меча.

Конференција за медије на крају меча може бити одржана уз поштовање свих препоручених мера које се односе на ношење заштитних маски и држање физичке дистанце.

ПОСЕБНЕ НАПОМЕНЕ

Делегатима утакмица достављено је посебно упутство за контролу спровођења свих наведених мера. Непоштовање ових наведених обавеза подлеже санкционисању, како од стране државних органа Републике Србије тако и од стране КСС у складу са одредбама Пропозиција такмичења, Правилника о такмичењу и Дисциплинског правилника које се односе на слабу организацију утакмице.

Молимо вас за разумевање и озбиљан приступ приликом организације утакмица како би смо сви заједно сачували здравље наших спортиста и нас самих.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.