Почетна / Кошарка / Супер лига

ПЕТА ЛИЧНА - Да ли су други криви баш за све?

Црно-бели су изласком из плеј-офа КЛС учинили највећу услугу свом архинепријатељу
ФОТО: Д. Сандић

Пише: ПРЕДРАГ САРИЋ

Партизан, клуб који је некад био авангарда и пример свима, повукао је потез који је у потпуној супротности са историјом и реномеом клуба. Да не користимо тежу реч и доливамо уље на ватру у ситуацији кад пожар сви треба заједно да гасимо.

Морамо, међутим, да приметимо да образложење незапамћене одлуке има низ приличних шупљина и личи на чувени превод Вука Драшковића „Don’t mix frogs and grandmothers” (не мешајте бабе и жабе).

Ако су кивни за инциденте у финалу плеј-офа АБА лиге, логично би било да су црно-бели иступили из регионалног такмичења. Не постоји никаква повезница којом би кривицу за нешто што се догодило на Јадрану имала Кошаркашке лига Србије. Подсећамо, то је иста она лига у којој су осам пута били прваци и те трофеје с поносом истичу, без обзира што ни тада нису доносили пролаз у Евролигу. Специфична тежина својевремено „украденог” пехара је и сад иста, хтео то неко да призна или не.

Став да појединци имају монопол на доношење у КЛС пио би воду да су се пражњења дворане, казне, судијске грешке догодиле у овом такмичењу. Међутим, догодиле су се у лиги где уз српске игра још девет клубова из Словеније, Хрватске, БиХ и Црне Горе и где нема „таквог монопола”. 

Са друге стране, записници са састанака јасно показују да су представници Партизана, још на почетку сезоне прихватили правила игре и усвојили пропозиције за ову сезону. А онда су променили плочу и у току сезоне тражили измену система такмичења и играње фајнал-фора. Да је то било у духу кошарке, зар их чачански Борац, Мега и још неко од клубова не би подржао?

Притоме, нису имали исти аршин у АБА. Тамо нису тражили скраћење сезоне и промену система такмичења, а играло се бесмислено четвртфинале плеј-офа које је сезону одужило најмање десет дана.

Сложимо се са црно-белима у поставци да КЛС треба вратити под скуте КС Србије. Поставља се, међутим, питање шта ће се десити ако остали клубови поставе захтев да се слово закона стриктно поштује, односно да Партизан због иступања из лиге нема право играња у следећој сезони. Закон (правилник) би требало да буде једнак за све. Ако се то догоди, да ли ће и тада други бити криви или су спремни да клуб сноси последице.

Ако су желели да се боре, требало је да то чине унутар система, ојачају своје структуре и покрену иницијативу за промене унутар скупштина, председништава и свих других форума. Напротив, маниром увређеног детета, иступили су игре очекујући да неко други уради њихов посао.

Црно-бели су изласком из плеј-офа КЛС учинили највећу услугу свом архинепријатељу, не само због чињенице да су му без борбе предали титулу, већ су му дали и моћно оружје за све следеће битке. Питање је колико су тога свесни сад кад су главе још увек вреле за трезвено размишљање.

Коментари81
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bua
Turci na pravoslavnom.
MVP
To znači da su kojim čudom oni osvojili ABA ligu sve bi bilo ok.... Ovako nije Pa ne moze
Mirko
Zašto mešate babe i žabe i ostavite Zvezdu na miru. Kakve Zvezda ima veze sa ovim potezom Partizana. Ovajsramotan potez Partizana je nepoštovanje države Srbije i kazna treba da bude najstroža.
Ksl
Nije takmicenje republike srbije
Пар питања
Господине Сарићу, читао сам Вас давно када сте као новинар били задужени да пратите КК Партизан. Иако сте Звездаш, тада сте били синоним објективног извештавања. Међутим, овај текста као и неколико пређашњих представљају тешко разочарење: у њима нема ни логичке поузданости, ни аналитичког духа, ни основне тежње ка напристрасности. Није овај потез брука, брука је оно што се годинама догађа у нашој кошарци, а сви жмуримо поводом тога. Прво, иако је организатор другачији - ко гарантује да не би било хулиганских испада у финалу КЛС-а? А било би их. Друго, повезница оба ова такмичења јесте 'сукоб интереса' и кршење законских регула. У оба такмичења, у истом рангу имамо по два клуба на чијем је челу (реално, не номинално) један човек. У оба такмичења имамо један 'менаџерски' клуб (опет, реално, не номинално). И док год будемо покретали озбиљна питања, а притом се 'правимо Енглези', наши кошаркашки успеси имаће тенденцију да се изједначе са енглеским. Шта је, по вама, требало урадити?
Mijo
E sada partizan da igra sa drugim timom nebojše covica a zvezda da trenira sa svojim trećim timom. Previše je to, iako je čović odavno uveo srpsku košarku u svoj koordinacioni centar, gde je stručnjak par ekselenas. Uostalom kao i za druge koordinacioni centre.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.