Почетна / Кошарка / Супер лига

Миленко Топић: Из мирног, лагодног живота, опуштеног упао сам у торнадо, Евролигу, да ноћима ока не склопим

Опис тренера Црвене звезде у најкраћем је антизвезда, ако се под тим подразумева холивудски клише
ФОТО: Д. Жарковић

Миленко Топић, човек са којим је на клупи Црвена звезда освојила 19. титулу првака државе је анти звезда, ако се под тим појмом подразумева холивудски клише.

А другачије људи звезде и не доживљавају, толико је тај амерички стил живота окупирао свет.

Власник је четири медаље са великих такмичења, светског и европског злата, олимпијског сребра и приде европске бронзе играјући и дајући кошеве, а не статирајући и машући пешкиром у дресу Југославије.

Међутим, то му није била нарочита препорука, зато и не наводимо три титуле шампиона СРЈ, један домаћи куп, Куп Рајмонда Сапорте са Сијеном, АБА прстен са Хемофармом, па је три године у Београду и седам у Новом Саду чекао да га се неко сети.

Ако се сети – не баш као у Балканском шпијуну – ако не, ником ништа то је била његова дужност...

И сетио га се Никола Лазић, бивши тренер Војводине, дуго већ ради у Мађарској, и позвао у Сегедин да му помаже и води омладинску школу.

Практично, то је био почетак његове тренерске каријере, у 46. години. После три лета то изгледа тако, или како би он тада рекао, да пробам, па да видимо, обазриво како га је живот научио.

Нисам се никад лактао, вукао менаџере за руке, претпостављао сам да имам знања да будем тренер, то сам и желео, али нико ме није звао. Седео сам код куће, бавио се собом, размишљао којим послом да се бавим. Навијач сам Звезде од кад знам за себе, извадио сам пропусницу за Пионир и Маракану, са трибина сам редовно пратио црвено-беле. Кад ме је Лазић позвао оберучке сам прихватио, то је било оно што сам прижељкивао. Да кренем испочетка са младима, нисам се заносио АБА лигом и великим клубовима. Хтео сам да проверим себе, да схватим могу ли то радим.

Мађарска одавно није у центру кошаркашких догађања, и Сегедин је на периферији ове комшијске земље, али...

Мене су увек и док сам играо, занимали искључиво терен и лопта, оно што је последица долази само по себи. Славу сам доживео, узвикивали су моје име и по Југославији, и по Србији и по Европи... Пријало ми је, али се тиме нисам оптерећивао. Нисам такав ни у животу, волим да поделим са другима. Увек сам био тимски играч, тим ми је био и остао испред свега. То сам рекао и играчима Звезде, индивидуална признања имају сврху тек кад се освоји трофеј. Ако пехара нема џаба ти статистички учинак.

Пролетеле су две године на ушћу Мориша у Тису, Сегедин је вековима био лука за наше људе са ове стране границе.

Прошлог лета се Топић одмарао у породичном окружењу у Новом Саду, размишљајући где ће, када га је Душан Алимпијевић позвао за помоћника у Црвену звезду.

Нисмо били пријатељи, нисмо се чак ни дружили, али смо се знали, обојица смо били у кошарци. И из мирног, лагодног живота, опуштеног упао сам у торнадо, Евролигу, да ноћима ока не склопим.

Посао је обављао неприметно, тихо, не као други помоћници који вечито нешто шапућу првом тренеру и млатарају рукама ка судијама.

До Олимпијакоса, када је шеф Алимпијевић искључен, а Топић показао да може да буде и другачији. Да уме, да зна знање и да му добро стоји и та већа улога.

Увек сам се трудио да ни са чим не реметим ред. Сви у стручном штабу смо били на услузи Алимпијевићу, и међусобно смо имали врло коректне односе, били спремни да помогнемо једни другима.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pavicevic za trenera
Topicu sve najbolje, ali on je totalan pocetnik i isti profil trenera kao i alimpijevic, ako zelimo opet u EL jedini i najbolji izbor je Mihailo Pavicevic trener sampiona crne gore mornara koji je demolirao 10 puta jacu i bogatiju buducnost sa sve dzikicem na klupi i osvojio titulu, i dokazao svima na prostoru balkana da mu nema premca sto se tice trenera i trenerskog posla! Pavicevic je jedini trener u ovom trenutku koji moze Zvezdu da vrati u EL i nastavi tamo gde je radonjic stao, smem da potpisem!
Objektivni
Prvo Nidam i Luković su doneli rezultate Mornaru, a ne Pavićević. Drugo: Kako je Budućnost počela sa trgovinom mislim da niko sa ovih prostora im ne može uzeti aba ligu i ove godine
Milos
Koja Evro liga covece??? Neces ti to videti ove god a ni ubuduce sigurno. Ovaj ne zna ni gde je dosao.
prc
Nema komentara grobara a oni po običaju pljuju po onima koji su bolji pošteniji i radniji. Neće valjda Čanak da se uporedjuje sa Topom. Top je institucija. Čović možda sada treba da prelomi da mu pruži šansu i da mu da podršku u recimo Maljkoviću koji je vučina da dobije trenera za duge staze jer Top je košarka a pored toga ljudina kakva se retko radja. Svima je valjda jasno da njih dvojica žive košarku a to je nešto iznad ovih smrtnika koji se bore samo za pare a izigravaju gurue.
Institucija
Ako Vam je Topić toliko odan što Vas je napustio 1999. i otišao u Budučnost. Što nije ostao kod Vas, igrali ste Evroligu? To se zove novac, a ne ljubav! Što se Maljkovića tiče, da je dobar trener vodio bi neki klub, ne bi se prodavao za funkciju. Još je veoma važno i pitanje koliko Topić ima godina? Da li se u tim godinama počinje trenerska karijera? Ipak ima nade da ostane trener i sledeće sezone. Sa Čovićem niko ozbiljan neće da radi, pa onda ne možete mnogo da birate. To je Topićeva šansa.
@prc
Kako nas nema kada nas vi pominjete u svakom komentaru. Nema potrebe da se mi javljamo, strah je i dalje u vama, a i mi sa njim.
КК ЦЗ. Великан
Сви те поштујемо и ценимо" Топ- е", увек сио део нас, радио у клубу или не.Звезда је увек изнад свих нас, и сви смо њени војници!
@kk "czfmpkakomiseonozoveklub"
Vojnik, hajde ti na Kosovo a ne kao i svi vi izdajnici mlatite se po tribinama.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.