Почетна / Кошарка / Звезда

Нови тренер Звезде о Топићу, Адамсу, Недовићу, Радуљици, Петрушеву...

Након отварања сезоне и победе против МЗТ-а, Владимир Јовановић говорио је о детаљима меча, али и статусу екипе
ФОТО: М. Рашић

Иако је у суботу Београд готово цео дан био под јаком кишом, премијера Црвене звезде окупила је у Пиониру скоро три хиљаде навијача који су помогли љубимцима да са убедљивом победом против МЗТ-а, одрадили оно најважније. Односно, дођу до победе и на најбољи могући начин започну сезону.

Било је ту и осцилација, екипа је показала мане великог броја нових играча, али и повреда које су условиле да црвено-бели ниједан контролни меч не одиграју у најјачем саставу. У исто време Звезда је показала и црте тима кадрог да испуни високе захтеве који се пред њим налазе.

Са таквом поставком ствари, може да се констатује да време ради за екипу Владимира Јовановића. До тада млади стручњак ће бити приморан на адаптације. Њих је било и против МЗТ-а, па је у једном тренутку на паркету било тројица плејмејкера: Адамс, Марковић и Ивановић.

- Те неке идеје су мало и изнуђене ако се зна да су ван строја Добрић и Недовић. Неко мора да узме ту улогу и минуте - рекао је Јовановић у анализи мече и онда прешао на далеко лепшу тему. А, то је издање Николе Топића момка од 17 година, који је на паркету провео више од 20 минута.

- Он је талентован. На њега озбиљно рачунамо, а на њему је да настави добро да ради. Играо је солидно, може он то још пуно боље. Доста је ствари које треба да исправља. Али има подршку свих, од стручног штаба, као и старијих саиграча. Примера ради, Стефан Марковић му пуно помаже и доста је заслужан за његов рапидан напредак, за ово кратко време.

Црвено-бели су лоше ушли у меч, затим ухватили одличан ритам, а онда опет имали кризе. Причајући на ту тему, млади стручњак је рекао:

- Ово нам је била прва утакмица и видела се нервоза, али и велика жеља. Оно што ме радује да се један Бранко Лазић баца на главу, да Џон Холанд који има 30 и нешто година да се баца на записнички сто. То је нешто што публика жели да види и што ја као тренер желим да видим од својих играча. Имамо успоне и падове и то је чињеница, а последица је неуиграности. Нисмо били комплетни и верујем да ћемо временом бити све бољи, уз опоравак повређених и што већи број заједничких тренинга.

Већ први поглед на статистику, одаје да је један од највећих минуса црвено-белих био учинак у скоку, где је ривал све време имао контролу.

- У једном тренутку смо били на 30 разлике, а у исто време били без скока у нападу. МЗТ је екипа која има меса испод коша, са младим Јигитоглуом који има дохват од преко 230 сантиметара и Мићовићем. Рачунали смо да ћемо са нижим петоркама да имамо предност у нападу, али да ћемо имати хендикеп у скоку. То је све условило да имамо неки скок мање и то је један од сегмената на коме треба да радимо.

Са друге стране, оно што стручни штаб посебно радује јесте само пет изгубљених лопти.

- Током припремног периода губили смо доста лопти, што је била замерка и на томе смо доста радили. Овога пута смо тај сегмент контролисали и показали реакцију. У првом полувремену смо изгубили само две лопте. Ако исправимо скок већ у наредном мечу, биће то прави пут за развој тима

Као играч од кога се очекује да буде један од стубова Црвене звезде ове сезоне, Џејлен Адамс је све време био у фокусу навијача. Упитан како иде његово уклапање с обзиром да игра прву сезону у Европи, млади стручњак је рекао:

- Сигурно да верујемо у њега, да не верујемо не би ни био ту. Он има квалитет и већ неколико пута сам рекао, да је за њега, као и цео тим, потребно време. Треба и да се адаптира на нову екипу и на нови систем игре.

Црвено-беле веће у петак вече чека гостовање Ефесу, где ће отворити Евролигу. Биће то уједно и почетак пакленог ритма у коме ће до краја сезоне одиграти преко 70 утакмица. Уз опоравак повређених и са мало простора за рад, јасно је да ће много ствари морати да се раде у ходу. Истакао је то и Јовановић:

- Сваки долазак новог играча, па макар он био и најбољи на својој позицији, захтева време и одређену реакцију тима. То не значи да ће одмах све да буде пуно боље. Ми једва чекамо да се сви прикључе и да имамо прилику да радимо са њима. А, то ће сигурно да нам донесе жељени резултат. Већ сам рекао, да је циљ клуба, али и моја лична амбиција, да наше најбоље партије пружамо када то буде најпотребније. Почетак је сезоне, тек је октобар, а сви знају како густ и тежак распоред имамо. Надам се да ћемо из целе те ситуације да изађемо најбоље што можемо

О Кузмићу

Огњен Кузмић је на премијери био међу 12, али није улазио у игру?

- Осетио је бол у зглобу и чисто из превентивних разлога нисмо хтели да га користимо. Ипак, мислим да није ништа озбиљно. Да је било неке велике потребе могао је да помогне - рекао је Јовановић.

О Петрушеву

Докле се дошло са опоравком Филипа Петрушева који је пропустио и последња два меча у припремном периоду?

- У петак је радио цео тренинг са екипом. После те паузе због повреде леђа вратио се апсолутно здрав и већ од следећег меча равноправно конкурише за тим.

О Радуљици

У ком статусу је Мирослав Радуљица који је недавно потписао уговор?

- Тек је стигао и треба му време. Ми смо се већ припремали за утакмицу, тако да није пуно био са екипом. Видећемо у наредном периоду.

О Добрићу

Огњен Добрић се повредио на последњем мечу припрема. Како тече рехабилитација?

- Иде боље него што смо очекивали. Не могу сада да кажем тачан дан када ће бити са екипом. Опоравак иде жељеним током и надам се да ће ускоро бити са нама - каже млади стручњак.

О Недовићу

Када се очекује деби Немање Недовића који има проблема још од Европског првенства?

- Он има повреду која је незгодна и захтева посебан третман. Тренира, али не са екипом и не ради контакт. То иде добро, а процене се мењају из дана у дан. Надам се да ће ускоро да буде са екипом, а када ће да одигра прву званичну утакмицу, то у овом тренутку не могу да кажем.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.