Почетна / Кошарка / Звезда

Звезда прва обезбедила „Б” лиценцу за Евролигу наредне сезоне

Црвена звезда ће и наредне сезоне, трећи пут узастопно играти у елитном европском клупском такмичењу
ФОТО: Н. Неговановић

Црвена звезда је уласком у финале АБА лиге обезбедила игарње Евролиге у сезони 2015/16. И то је први клуб са Старог континента који је добио такозвану „Б” лиценцу за ово такмичење.

Наиме, Евролига ће се и наредне сезоне играти у формату од 24 клуба. Половина тих места, 12, резервисано је за клубове са „А” лиценцом.

Њих поседују: ЦСКА (Русија), Барселона, Реал Мадрид, Лаборал, Уникаха (Шпанија), Олимпијакос, Панатинаикос (Грчка), Макаби (Израел), Ефес, Фенербахче (Турска), Жалгирис (Литванија) и Армани (Италија).

У другом рангу су лиге чији ће победници стећи „Б” лиценцу. Једино је за АБА лигу резервисано два места, а једно је приграбила Црвена звезда. Други учесник Евролиге ће бити победник мајсторице у Подгорици, Будућност или Цедевита.

По једна лиценца одлази у руке најбољих тимова из Француске, Немачке, Италије, Пољске, Шпаније, Турске и ВТБ лиге. Наравно, не рачунајући тимове из ових земаља који већ имају „А” лиценцу. Што се тиче ВТБ лиге, место је резервисано само за руски тим, не и за оне из других земаља.

Постоји и „Ц” лиценца, а она је намењена победнику Еврокупа за текућу сезону. У финалу ће играти шпанска Гран Канарија и руски Химки. Преостала два места УЛЕБ распоређује по свом нахођењу. Реална је опција да једно место оде на специјалну позивницу, а друго на победника квалификација за Евролигу (ако их буде).

Треба напоменути да ће црвено-бели бити у четвртом или петом шеширу, с обзиром на клупски коефицијент, који можете погледати ОВДЕ. Но, још увек је рано за такве калкулације, с обзиром да се чека још 11 тимова који ће наредне сезоне играти у елити.

Коментари19
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

arijel
evo krenuli su grobari da omalozavaju evro ligu. omalozavate aba ligu ako je ne osvojite omalozavate evroligu kada ne ucestvujete omalozavate evro kup i kada ucestvujete. komedija komedija
kica&praja;
Ovom spanskom privatnom lopovskom klubu mora da se oduzme vodjenje lige. Cetiri njihova kluba...!!!??? Koja je to logika i zasto. OK za Real i Barsu, ostali nisu bolji ni od Cedevite ni od sadasnjeg Partizanovog tima. I kako to i po cemu dva nemacka i francuska kluba ,poljski pogotovo, da imaju uopste mesto u EL? Ovaj nas region pravi igrace i za te spanske i turske klubove, da ne govorim o ostalima. Ako je to cisto kapital-liga, onda ne mogu koristiti ime koje koriste.To treba da bude liga sampiona pre svega a tek onda ostali kriterijumi.
ćela
Opet napunite Pionir, pa igrajte " Evto ligu" , protiv " bezobraznih sudija" i čelnika cirkus lige . Ali tada da ulaz košta 50 Evra !! Eto vama para , a imaće te i zadovoljstvo , zbog igara !!
benony
Nema pravde ni korektnosti dok hbn uleb vodi EL.I ove godine, osim sto je "pola EL sastavljen od spanskih ekipa, jos i finale dodeljuju Madridu....!Taman, da slucajno ne bi ko osvojio trofej drugi do spanski klub .A onda , uz legiju stranaca koja je izum u Spanskom sportu, glume najvece i najtrofejnije klubove...! To me poodavno ne interesuje i neka im daju 100 trofeja i zakljucaju to hbn takmicenje zauvek!
Keep calm
Videćemo i smejaćemo se malo u evro ligi, kad na leto budu otišli amerikanci i Marijanović :D
Rezime
Pa i Treba da idu u vece klubove, za veci lovu. Nego nemojte plakati, ako u Zvezdu dodju Gagi kapiten i mozda Milutinov. Ako odu za dobru kintu, racunaj da cemo pokupiti sve sto vredi i dovesti kod nas. Kako ste radili, tako ce vam se i vracati. Onda ce biti kriv Vucko, Covke i ostali. A vama samo jedan savet, osvojite cipiripi jer i on vodi u Evroligu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.