Почетна / Микс / Амерички фудбал

Дејвид Рајт: Потребна је подршка људи

Некадашњи тејт-енд Тенеси Тајтанса, сада кондициони тренер београдских Гладијатора каријери и америчком фудбалу
ФОТО: Приватна архива Дејвида Рајта

Сезона у Националној фудбалској лиги достигла је врхунац – почело је доигравање и борба за трофеј Винса Ломбардија. Ове године први пут одиграно је 17 мечева регуларног дела шампионата, а на ред је дошао и најузбудљивији период за све љубитеље америчког фудбала.

Тенеси Тајтанси освојили су прво место у Америчкој фудбалској конференцији и прошлог викенда били су слободни. Сутра (22.30) им на мегдан стижу неугодни и мотивисани Синсинати Бенгалси који су пре шест дана против Лас Вегас Рејдерса дошли до првог тријумфа у доигравању још од 1991. Дејвид Рајт, некадашњи тајт енд ове екипе, а сада кондициони тренер Гладијатора из Београда, присећа се период проведеног у Нешвилу.

Дејвид истиче да је сарадња са тимом из престонице Србије почела спонтано:

- Мој некадашњи саиграч Џордан Руни играо је у овде и упознао ме је са Филипом Станковићем из Гладијатора. Разговарали смо и усагласили се да би мој програм могао да помогне тиму, тако да сам после тога причао и са Драгутином Жикићем са којим сам се договорио о сарадњи. Ја ћу радити из Америке, међутим постоји могућност да у неком тренутку дођем у Србију. Очекујем напредак ове сезоне и верујем да ће спорт постати популарнији. Имате добре људе, али како би спорт заживео, потребно је да буде више „међу народом“. Могу да направим поређење са фудбалом у Европи и америчким фудбалом у САД - започиње причу 30-годишњи Рајт.

НИКАД СЕ НЕ КЛАДИМ ПРОТИВ ТОМА БРЕЈДИЈА

Супер Боул 56 заказан је за 13. фебруар у Лос Анђелесу. Дејвид сматра да ћемо гледати репризу прошлогодишњег финала:

- У АФЦ-у сматрам да ће славити Канзас Сити Чифси, мада не треба искључити ни Бафало или Синсинати. У Националној конференцији добар утисак оставили су Грин Беј Пекерси, али научио сам да се никад не кладим против Тома Брејдија и Тампа Беј Баканирса. Верујем да ће се и ове године Поглавице и Гусари борити за титулу.

Дејвид је на највећу позорницу крочио ненадано. Како истиче, као дете није сањао да ће постати фудбалер, али кад је добио позив од Титана 2014. године – време је стало:

- Почео сам да играм на колеџу и нико, чак ни ја, није веровао да ћу доћи до НФЛ-а. Од шест факултета које сам посетио, само ми је Вестминстер колеџ дао прилику да заиграм. Позив Тенесија био је невероватан моменат, не може се описати речима. Рекли су да ће послати авион по мене и у том тренутку сам оставио цео свој живот и кренуо у нову авантуру.

Пут до звезда није нимало лак, поготово јер је Дејвид своје фудбалско путешествије започео тек на колеџу:

- Имао сам мало искуства и одиграо сам свега 12 утакмица у каријери. Знао сам да ћу тешко добити шансу јер нико из треће колеџ дивизије није потписао уговор са НФЛ тимом. Мислио сам да је једина прилика коју имам моја грађа. После факултета сам направио видео снимак и послао га скаутима, али они нису били импресионирани с обзиром на то против какве сам конкуренције играо – присећа се момак из Охаја и наставља: - Отишао сам на представљање – такозвани pro day – на оближњи колеџ из друге дивизије. Сећам се да је неколико екипа послало скауте и да сам их задивио својим физичким предиспозицијама. Индијанаполис Колтси су ме интервјуисали, док су ме позвали још Тајтанси, Грин Беј Пекерси, Сент Луис Ремси и Џексонвил Џегуарси. Хвала Богу за ове сјајне прилике, ја сам само искористио све што ми је Он пружио.

После доласка у Нешвил у мају 2014, Рајт истиче да је живот човека који покушава да постане врхунски фудбалер веома напоран. Американац сматра да је сваки тренутак тест:

- НФЛ је гламурозан, али сваки дан је испуњен борбом. Нисам изабран на драфту и нисам доказан, тако да је за мене било још теже. Током руки мини кампа, били смо смештени у хотелу где смо имали сопственог кувара. Поред тренинга и гледања филма, обучавали су нас како да се понашамо и на који начин да уштедимо новац и размишљамо о животу после играчке каријере. Уследили су напорни тренинзи, гледање филма и скретање пажње на наше грешке, како да се поправимо и сличне ствари. То је трајало до пет по подне после чега сам се опуштао у соби и проучавао акције тима.

На жалост, Дејвид се задржао у Тенесију само месец дана пошто су га Титани отпустили крајем јуна:

- После Титана сам покушао да учествујем на још једном представљању, међутим повредио сам раме и ту се моја каријера завршила. Имао сам понуду из ЦФЛ-а (канадска фудбалска лига), међутим нисам желео да се упуштам у то. Био сам разочаран, али не превише. Фудбал је показао да нико не може да ме ограничи, да сам желео да наставим и припремим се, дао бих све од себе, међутим одлучио сам да ми то није потребно. Од играча из треће колеџ дивизије сам добио шансу у НФЛ-у, то се не дешава често.

Дејвидов омиљени тим је Кливленд, екипа из његове државе Охајо. Бејкер Мејфилд и другови нису успели да ове године изборе плеј оф поред великих очекивања:

- Навијам за Браунсе већ 30 година и заиста није лако. Ова екипа баш нема среће, а ова година није се разликовала од претходних. Верујем ипак да нам је будућност светла, мислим да има наде. Обично на дан утакмице пијем кафу из своје шоље са грбом екипе, али како играју, можда бих могао да престанем то да радим – нашалио се Рајт и наставио: - Џастин Мекреј, мој цимер током боравка у Тенесију, показао је колико вреди током ових година. Он је један од само два активна играча који је започео утакмицу на свакој позицији у офанзивној линији, свестран је, а тренутно брани боје Хјустон Тексанса. Поред свега, сјајна је особа, човек за кога је лако навијати. Много је ега присутно у лиги, он је супротност томе.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.