Почетна / Микс / Атлетика

Преминула Милка Бабовић

Како преносе хрватски медији, преминула је од корона вируса који јој је дијагностикован крајем октобра
ФОТО: Википедија
Бивша југословенска атлетичарка и телевизијска новинарка Милка Бабовић преминула је данас у Загребу у 93. години.
 
Како преносе хрватски медији, преминула је од корона вируса који јој је дијагностикован крајем октобра.

Милка Бабовић је рођена 1928. у Скопљу, а у Загребу је живела од 1948. године где је студирала хемију на Технолошком факултету.

Дипломирала је на Вишој педагошкој школи у Загребу (1963) спорт и физичко васпитање, хрватскосрпски и немачки језик.

Говорила је енглески и немачки, а служила се француским и руским.

Као чланица Младости, била је атлетска репрезентативка Југославије, двапут светска студентска првакиња у трчању на 80 метара с препонама (1953. у Дортмунду и 1957. у Паризу). На Европском првенству у Берну 1954. била је пета на 80 метара с препонама.

Уз то, 17 пута била је првакиња Југославије, 27 пута рушила је државни рекорд (у неколико дисциплина), 26 пута била је чланица репрезентације, два пута првакиња Балкана.

У анкети "Спортских новости" три пута је била проглашена за најбољу спортисткињу СР Хрватске, двапут занајбољу спортисткињу СФРЈ.

Од 1949. бавила се спортским новинарством као спољни сарадник. У почетку је писала за "Народни спорт", касније суделује у радијском програму Радио Загреба, а повременоје  сарађивала с "Вјесником", "Слободном Далмацијом", "Ослобођењем"...

Од 1957. радила је стално на Радио Телевизији Загреб, прва је спортска репортерка у Хрватској, оснивачица спортске редакције телевизије и њена прва уредница, уједно прва уредница у целој Еуровизији, сарађивала је у свим програмима ТВ Загреб.

Покренула је прво јутарње вежбање уз ТВ екран (емисија "Вежбајте с нама") 1958. а заједно са Жужи Јелинек у емисији "Породица и домаћинство" организовала је прву модну ревију у студију (тада је све било уживо, није било технологије која би то снимила). Сарађивала је и у емисији "Пионирски мозаик" (Мендо и Славица) у делу о спорту.

Неколико година, од 1958. уређивала је емисију ТВ Загреб "Телеспорт", која се попут неког јавног округлог стола активно бавила физичком културом и спортом.

Због специфичног начина коментарисања постала је заштитни знак ТВ преноса уметничког клизања.

Осим небројених репортажа и јављања са свих спортских догађаја широм земље, као репортер и коментатор ради и на ОИ у Риму 1960. и Минхену 1972, на Зимским олимпијским играма у Инсбруку (1964. и 1976), Греноблу (1968), а на ЗОИ у Сарајеву 1984. је заменица водитеља Пресс центра.

Током каријере као коментатор пратила је атлетику (шест ЕП), клизање, гимнастику, веслање, коњички спорт, скијашко трчање и брзо клизање.

Истовремени с радом на ТВ Загреб учествовала је и у другим редакцијама, уређује и рубрику о спорту у дечјем листу "Смиб" (од 1970-1981), сарадница је "Плавога вјесника", а сарађивала је и у другим новинама и часописима. Била је коаутор дела Хрватске опште енциклопедије (слова "Х" и "И"), те чланица уређивачког одбора стручног часописа "Историја спорта" (излазио 1970-1999).

Бабовић је била председница Секције спортских новинара Хрватског новинарског друштва (данас Хрватски збор спортских новинара) од 1974. до 1978, а у два мандата била је чланица Југословенског олимпијског одбора.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Luka Miličić
- Predivna Milka Babović ! Neka joj je laka zemlja. Ali pazite - preminula od korona virusa u 93-ćoj godini života ? Pa kako vas nije sramota ! :-(
Karlo Veliki @ Luka Milicic
Milka Babovic je Srpkinja rodjena u Skoplju, a ako ne gresim skoro 70 godina zivela u Zagrebu. Saucesce porodici.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.