Почетна / Микс / Атлетика

Америчка атлетичарка: Суспендована сам због бурита

Америчка атлетичарка Шелби Хулихан суспендована је на четири године пошто је на допинг тесту била позитивна на забрањену супстанцу, а као разлог за то навела је - бурито од свињског меса
ФОТО: ЕПА/Али Хајдер

Како је пренео Би-Би-Си, 28-годишња средњепругашица рекла је да је у јануару обавештена да је на тестирању била позитивна на анаболички стероид нандролон.

Хулихан је рекла да би разлог за позитиван тест могло да буде то што је вече уочи тестирања појела бурито од свињског меса и негирала је допинг.

Јединица за интегритет атлетитке саопштила је да је одлуку о четворогодишњој суспензији подржао Суд за спортску арбитражу. Суспензија је ступила на снагу 14. јануара.

Хулихан је рекла да је изгубљена, љута, сломљена и збуњена и да се осећа издано од спорта који воли и коме се предала.

"Желим да будем веома јасна. Никада нисам узимала суспстанце које побољшавају учинак", навела је она на друштвеним мрежама.

Хулихан, америчка рекордерка на 1.500 метара и на 5.000 метара, рекла је да пре овога "никада није ни чула за нандролон", који помаже код повећања мишићне масе.

"Од тада сам сазнала да Светска антидопинг агенција (ЊАДА) има уверења да конзумирање свињског меса може довести до лажно позитивног теста на нандролон, пошто га одређене врсте свиња природно производе у великим количинама. Свињске изнутрице имају највиши ниво нандролона", навела је она.

Хулихан је рекла да је пет дана по добијању обавештења направила списак хране коју је конзумирала недељу дана пре тестирања, које је обављено 15. децембра.

"Закључили смо да је највероватније објашњење бурито који сам купила и појела око 10 сати пре тестирања. Бурито је купљен у аутентичном камиону који продаје мексичку храну, у близини моје куће у Бивертону. Обавестила сам АИУ и верујем да је то извор", навела је.

"Урадила сам све што сам могла како бих доказала своју невиност. Прошла сам тестирање на полиграфу и дала сам узорак косе једном од најистакнутијих светских токсиколога. ЊАДА се сложила да у мом телу није дошло до стварања ове супстанце, што би се догодило да сам је редовно узимала", додала је 28-годишња атлетичарка.

Она ће пропустити предстојеће Олимпијске игре у Токију и четири године касније у Паризу.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mikki
Jadni profesionalni sportisti, najmaleroznije osobe ikad, svako malo im se desi neko neverovatan splet okolnosti zbog kojeg se doping volsebno pojavi u krvi :(

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.