Промена правила: Шта је сад преступ за Ивану Шпановић?

1

Од осталих правила споменућемо да ће од сада светски рекорди у дворани моћи да буду прихваћени и на стазама дужим од 200 м, али не и од 400 м

ФОТО: Светска атлетика

Од 1. новембра на снази су нова правила у краљици спортова. Има их више објављених на сајту Светске атлетике. Са Озреном Караматом, који дели правду на највећим такмичењима, али и контролише рад судија, прокоментарисали смо само два најважнија.

Због низа наших асова у скоку удаљ, предвођених Иваном Шпановић, најзначајнија нам је измена правила, која се односи на преступ у одразу у овој дисциплини и троскоку?

- Већ цео век преступ при одразу дефинише се „додиром подлоге преко линије одраза” што се детектује трагом на пластелинској траци. Она се од линије одраза диже под углом од 45 степени, а у почетку је било 30 – подсећа Озрен Карамата.

- Искуство судија, а поготово коришћење видео технологије, указивали су све чешће на ситуацију у којој је врх спринтерице прелазио линију одраза, а није било трага на пластелину. У суштини преступ је бележен као регуларан скок.

Покушај да се томе стане на пут је измењено правило које каже да је преступ када при одразу „спринтерица наруши вертикалну раван линије одраза”. Шта то значи?

- Сада се пластелинска трака од линије одраза диже до висине од 7 милиметара под углом од 90 степени. Рачуна се да ће тако бити откривени и преступи које смо описали, а који до сада нису били санкционисани.

По новим правилима, ако тркач у кривини једном нагази унутрашњу, леву, линију своје стазе, неће због тога бити дисквалификован, али хоће уколико целим стопалом пређе у унутрашњу стазу?

- На Првенству света у дворани у Бирмингему 2018. године,  чак 21 атлетичар дисквалификован је због гажења или прекорачења линије. Чињеница је да им већина ових преступа није донела било какву предност, у неким случајевима више штету, па је изменама правила учињен покушај да се ова ситуација доведе у реалне оквире.

Ако сви трче у унутрашњој стази, онај који једним кораком уђе у унутрашњост терена такође неће бити дисквалификован?

- У оба наведена случаја до дисквалификације ће ипак одмах доћи, ако је атлетичар овим преступом омео или оштетио ривала. Такмичар ће бити дисквалификован и ако је грешку поновио у истој трци, или у тој дисциплини у наредном кругу такмичења. Наравно, ако је то учинио, јер је гурнут у унутрашњост терена, неће бити елиминисан од судија.

Повезане Bести

Kоментари (1)

Само регистровани и улоговани корисници могу да оцењују коментаре!

Пpиjaвa Региcтрyј ce

Додај коментар

Преостало карактера:
007

Umesto da budu fleksibilniji i da računaju bar plastelin oni još teže za skakače i skakačice. Treba jednostavno ukinuti i onda bi muškarci leteli preko 9 m a žene 8m i lepo i njima i ljubiteljima Atletike.

Одговори

Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. СПОРТСКИ ЖУРНАЛ ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Да бисте видели остатак вести

Региструјтe Cе Пријавитe Ce

Пpиjaвa

Facebook Пријавa

или

Региcтрyј ce › Заборавили сте лозинку?

Региcтрyј ce

Facebook Пријавa

или

Унесите Вашу адресу е-поште да бисте добили нову шифру