Милан Јотановић у њујоршкој Кући славних

1

Изузетна част за српског бацача кугле, који је дипломирао на Менхетну

ФОТО: Лична архива М. Јотановић

Ми­лан Јо­та­но­вић је ушао у Ку­ћу слав­них спор­ти­ста Мен­хетн Ко­ле­џа у Њу­јор­ку као једини од кан­ди­да­та, ко­га су при­хва­ти­ли сви чла­но­ви де­ве­то­чла­не ко­ми­си­је. За чланство у елитном дру­штву у ко­ме су асо­ви и тре­не­ри из мно­гих спор­то­ва, пред­ло­жио га је његов тамошњи учи­тељ, Ден Ме­ка, на­ци­о­нал­ни аме­рич­ки тре­нер за ба­цач­ке дисциплине у име Атлет­ског са­ве­за САД-а (он ће до­ве­сти у Бе­о­град Кра­у­зе­ра и Ко­ва­ча на СП у дво­ра­ни).

- Све­ча­ност је одр­жа­на у су­бо­ту уве­че по на­шем вре­ме­ну. Тре­ба­ло је да присуствујем, али су се усло­ви за ула­зак у САД про­ме­ни­ли баш ка­да сам, захваљујући Срп­ском атлетском са­ве­зу, већ имао већ кар­ту у ру­ка­ма - ка­же Јотановић. - У мо­је име при­зна­ње је при­мио Ден Ме­ка.

Ми­лан је 2003. по­ста­вио ва­же­ћи ре­корд Ср­би­је за ју­ни­о­ре ку­глом од 6 кг (20,69 м), а по повратку из САД-а је у Сен­ти ис­па­лио се­ни­ор­ско ђу­ле (7,260 кг) до 20,17 м, што му је најбоље у ка­ри­је­ри.

Уче­сник је ве­ли­ких так­ми­че­ња, али оно због че­га је ју­нак њу­јор­шке при­че де­ша­ва­ло се на ко­леџ так­ми­че­њи­ма од 2005. до 2009. го­ди­не, где је ди­пло­ми­рао бан­кар­ство и финансије  на Економскoм фа­кул­те­ту Мен­хетн ко­ле­џа.

- Био сам по два пу­та пр­вак Ис­точ­не кон­фе­рен­ци­је и брон­за­ни на на­ци­о­нал­ном првенству Аме­ри­ке. На овом дру­гом, све­а­ме­рич­ком так­ми­че­њу, у пет пла­си­рао сам се ме­ђу пр­вих осам.

Ту је и осам ти­ту­ла МА­АК кон­фе­рен­ци­је (пр­вак Ве­ли­ке ја­бу­ке).

- Пре­су­ди­ли су ре­кор­ди др­жа­ве Њу­јорк 20,07, ујед­но ре­корд Мен­хетн ко­ле­џа и МА­АК кон­фе­рен­циј­ског так­ми­че­ња од 19,64. Ни­су обо­ре­ни ви­ше од 10 го­ди­на, а та­мо где све вр­ви од та­ле­на­та из це­лог све­та, то је рет­кост. Пред­ста­вио сам ле­по Ср­би­ју и Републику Срп­ску.

За­ни­мљи­во да про­це­ду­ра да пред­ла­гач мо­ра да бра­ни став сат и по пред жи­ри­јем. Упоређују се кан­ди­дат са већ при­мље­ним кан­ди­да­ти­ма у 120 го­ди­на ду­гој исто­ри­ји спор­та на фа­кул­те­ту. А Ми­лан је, ка­ко ре­ко­смо, јед­но­гла­сно са­да у до­му у ко­ме су НБА зве­зде: Нил Ко­ха­лан, пр­ви тре­нер Њу­јорк ник­са, Сти­вен Грант, играч Атлан­та хо­ук­са, Лу­ис Фло­рес, играч Ден­вер На­гет­са, па из беј­збо­ла: Марк П. Ко­нор, тре­нер Њу­јорк јенкиса, Ник Дерб, играч Сент Лу­ис кар­ди­нал­са, Џорџ Ки­фер из Бо­стон ред сок­са…

- Ре­че­но ми је да су схва­ти­ли да су окол­но­сти у пи­та­њу што ни­сам до­шао и да ће ми омо­гу­ћи­ти да при­су­ству­јем сле­де­ће го­ди­не овој све­ча­но­сти…

ПРИ­ЗНА­ЊЕ ПО­СВЕ­ЋЕ­НО ОЦУ И ОТАЏ­БИ­НИ

Ми­лан Јо­та­но­вић ка­же:

- Ово при­зна­ње по­све­тио бих свом Те­сли­ћу, Ре­пу­бли­ци Срп­ској и Ср­би­ји. Посебно свим па­лим бор­ци­ма у по­след­њим ра­то­ви­ма ме­ђу ко­ји­ма је и мој отац, лекар Дан­ко Јо­та­но­вић, па рат­ним вој­ним ин­ва­ли­ди­ма и њи­хо­вим по­ро­ди­ца­ма. Су­шти­на је да су то они, ко­ји су има­ли та­кву љу­бав пре­ма отаџ­би­ни да су за њу да­ва­ли све, а за узврат ни­су тра­жи­ли ни­шта!

Повезане Bести

Kоментари (1)

Само регистровани и улоговани корисници могу да оцењују коментаре!

Пpиjaвa Региcтрyј ce

Додај коментар

Преостало карактера:
Napred sport!

Bravo, sve čestitke na ovom nesvakidašnjem uspehu.

Одговори

Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. СПОРТСКИ ЖУРНАЛ ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Да бисте видели остатак вести

Региструјтe Cе Пријавитe Ce

Пpиjaвa

Facebook Пријавa

или

Региcтрyј ce › Заборавили сте лозинку?

Региcтрyј ce

Facebook Пријавa

или

Унесите Вашу адресу е-поште да бисте добили нову шифру