Почетна / Микс / Атлетика

Српска рекордерка у 24. години решила да је крај

Сара Саватовић решила да „окачи кладиво о клин“ због повреде
ФОТО: С. Саватовић

Сара Саватовић, рекордерка Србије у бацању кладива (66,41 м), одлучила је да у 24. години престане да тренира?! Из САД, где ће дипломирати на Универзитету Канзас до краја године, објаснила је поруком одакле таква одлука:

– Предходне недеље састала сам се с лекарима због проблема с леђима, који није у потпуности престао. Иако више немам дискус хернију, рендген је показао да је мој дискус скоро потпуно истрошен и зато ми задаје велике болове. Дуго сам размишљала о томе, али нисам могла да се изборим са свакодневним боловима. Одлучила сам зато да је ово најбоље решење да сачувам здравље.

Каже да је одлука била тешка.

– Овде зими бацамо терет, замену за нашу главну дисциплину. Децембра 2014. осетила сам оштар бол у лумбалном делу леђа. Ходала сам пет дана уз помоћ штапа. Урадила сам магнетну резонанцу и показало се да имам дискух хернију. Кребула сам одмах с терапијама и вежбама. Спела сам да завршим 2015. с националним рекордом који је и данас на снази – сећа се Сара.

Лето је провела у Србији. По одласку у САД, опет је отишла на магнетну резонанцу.

– Показало се да се дискус померио још више и да притиска живац. Знала сам да ћу своју последњу годину такмичења морати да одрадим главом, јер су леђа ослабила, мада сам радила све што је у мојој моћи да их побољшам.

Сваким даном је постајало све горе.

– Нисам се предавала. На последњем такмичењу остварила сам највећи успех свог колеџа и каријере освојивши друго место на НКАА 2016. године.

После лета проведеног у Србији вратила се у Америку и опет одрадила магнетну резонанцу.

– Снимак је показао мало лепше вести, дискус се апсорбовао, практично нисам имала више дискус хернију. Почела сам да се надам да је коначно крај 20–месечној агонији

Међутим, и даље је осећала болове због истрошености дискуса.

– Целе 2016. године имала сам болове и полако сам почињала да схватам да се крај моје каријере приближава. Морала сам брзо да се адаптирам и нађем нову љубав, хвала Богу нашла сам је – смеје се Сара.

А све је почело 2002. у родном месту Црвенки када је напунила девет година.

– Кренула сам као сви с трчањима и скоковима. Уочи Школске олимпијаде 2004. прешла сам на бацање кугле и копља. Кладиво сам ухватила у руке први пут у Сенети када сам у ААК Нови Сад почела сарадњу с тренером Недељком Зељковићем.

Преселила се у Српску Атину где је кренула у средњу школу и наставила да тренира. После две године (2010) преселила се у Сремску Митровицу где јој је тренер постао Драгиша Ђорђић.

– Тада сам почела да обарам националне рекорде и то безмало на сваком такмичењу. Са 55 метара померила сам га до 2012. на 63,51.

Американци добро уочавају таленте с наших простора и одмах шаљу понуде.

– Отишла сам чисто из знатижеље. У бројним могућностима одлучила сам да верујам инстинкту и одем на Државни универзитет Канзас. Тренера сам им упознала на на Светском првенству за јуниоре. Такмичила сам се на скоро свим највећим универзитетима и могу да кажем да сам направила најбољи одабир. Имала сам услове о којима нисам ни сањала, квалитетно школовање, туторе и саветнике за све што ми је било потребно.

Тренутно је почела пету годину школовања.

– Студирам односе с јавношћу уз подсмер за шпански језик.

Остајете ли у спорту?

– Иако пи-ар професија има велики избор могућности, волела бих да се фокусирам на спорт. Већ прошле године, како бих стекла професионално, или пословно искуство, почела сам да пишем на блогу текстове о атлетичарима на мом факултету.

У јуну је добила прилику да обави одговарајућу праксу на свом колеџу.

– Радила сам на спортским дешавањима, чак и бејзбол и амерички фудбал. Радим од медијских послова у канцеларији, прес конференцијама, интервјуима, али и на статистици утакмица.

Дипломираће у децембру. Одлучила је да аплицира да буде асистент професорима.

– Тако бих осигурала плаћени мастерс. Ако не будем добила позицију, кренућу у потрагу за послом у различитим америчким компанијама.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.