Почетна / Микс / Атлетика

ЛЕКАР КОЈИ ЈЕ ПОМОГАО СРПСКОМ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦУ ДА ПОБЕДИ РАК ТЕСТИСА - Болести, чак и оне подмукле, могу десити свима, на врхунцу славе

Изнад мог радног стола, у канцеларији на ВМА, урамљен је дрес с потписом Милана Ристића у коме је наступио на Олимпијским играма - каже проф др Владимир Банчевић
ФОТО: Н. Неговановић

Проф др Владимир Банчевић, уролог са Клинике за урологију један је од најмлађих професора хирургије-урологије на ВМА, обавио је оперативни захтев над српским атлетским репрезентативцем Миланом Ристићем, и желео је да истакне:

– Тумор тестиса је најчешће малигно обољење мушкараца у популацији 18-30 година. Милан је промене, појаве безболних чворића, приметио око 2,5 месеца пре доласка на преглед, што је значајно утицало на напредовање болести, срећом без метастаза. Били смо у сталном СМС контакту, што је у САД, како сам чуо, немогуће. Направили смо план за остављање сперме у банци сперме. Договорили се да оперативно уклонимо тестис, уз истовремено пласирање тестикуларне протезе. Она неким пацијентима значи у психолошком смислу, а с друге стране спортистима омогућава добру потпору преосталог, здравог тестиса, како се приликом интензивних тренинга због повећане мобилности преосталог тестиса не би јављао бол и како би смањили могућност увртања преосталог. Операција је трајала 30 так минута и Милан ју је добро поднео, а већ сутрадан је отпуштен кући. Јуначки се суочио с овим проблемима, уз велику подршку супруге, породице и пријатеља. За лекара нема лепшег осећаја до успеха у заједничкој борби за здравље пацијента. После неколико месеци опоравка, Милан се вратио у САД интензивним тренинзима, повратио је телесну и мишићну масу и сада се спрема да настави  тамо где је и стао. Видео сам како Мередит и он уређују кућу и пеку паприке у Америци, праве ајвар. Изнад мог радног стола, у канцеларији на ВМА, урамљен је дрес с потписом Милана Ристића у коме је наступио на Олимпијским играма. Циљ овог чланка, а и Миланова мисија сада јесте да упознамо све младе да се болести, чак и оне подмукле, по живот опасне, могу десити свима, на врхунцу славе, и онда када не осећате знаке озбиљности болести. Због тога, саветујемо редовне контроле лекара, превентивне прегледе, и обавезан долазак на преглед лекара ако сами уочите неке промене. Лечење које се започне рано, чак иако се ради о карциному, може да резултује излечењем.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.