Почетна / Микс / Атлетика

БОЈАН МАРИЋ, ПРВИ СРПСКИ УЛТРАМАН - Моћ воље не познаје границе

Бојан Марић, први Србин који је учествовао на Светском првенству у ултраману на Хавајима
ФОТО: Б. Марић, приватна архива

Потребно је далеко више од једног текста да се представи све што је триатлонац Бојан Марић до сада постигао и шта још планира да уради. У овом спорту је од 1994. У статистици има 39 Ајронмен трка, полуајронмене (70.3) никада није ни бројао и први је Србин који је завршио Ултраман. Довољно да се схвати о каквом спортисти је реч.

Престао је да води евиденцију о истрчаним маратонима, пошто је завршио 60. трку на 42 км, а то је било пре двадесетак година. Атлета у правом смислу те речи, Бојан Марић, који живи и ради на Флориди има 50 година и још пуно неостварених циљева. Оно што је најбитније, има велику вољу и жељу да још дуго руши границе у једном од најтежих спортова на свету.

Први Ајронмен сам одрадио у Мађарској 2000. године. Ја сам први из Србије који се квалификовао и завршио трку на Светском првенству у Ајронмену у Кони и први из Србије који је прошао кроз циљ Ултрамана, а потом отишао и на шампионат света, где сам успешно одрадио такмичење – увео је Марић читаоце „Журнала“ у свој свет триатлона.

Да подсетимо нашу публику. Ајронмен важи за једну од најтежих трка на свету и чини је 3,8 км пливања, 180 км вожње бицикла и 42,195 км трчања (маратон).

Ту је, међутим, нашој јавности можда мање позната, још захтевнија трка, Ултраман. То је истински тест издржљивости у трајању од три дана за које се пређе невероватних 515 км. Три етапе распоређене су тако да је првог дана на распореду 10 км пливања и 145 км вожње бицикла, другог се додаје још 276 км на два точка, док се трећег трче два маратона – 84 км.

Свака деоница мора да се заврши за 12 часова, или мање. Ова трка привлачи само оне најистрајније, који желе да тестирају, како физичку, тако и менталну снагу и способности. За сада постоје четири трке, Ултраман Флорида, Канада, Аризона и Светско првенство, а прва је одржана 1983. године.

У 2018. сте први пут учествовали на Светском првенству у Ултраману на Хавајима?

Тако је. Требало је да се такмичим и 2017, али сам због породичних околности морао да одступим од плана. До сада сам урадио два Ултраман триатлона. Први је био Флорида 2017. где сам заузео треће место у генералном пласману што ме је „доживотно“ квалификовало за Светско првенство. Планирао сам да радим по два Ултрамана годишње, али због животних околности радио сам по један. Од 2020. су у плану два, три у години. До сада сам учествовао и на четири Светска првенства у Ајронмену у Кони, квалификовао сам се осам пута, али нисам сваки пут прихватио квалификационо место.

2018. У БРОЈКАМА

1 Ултраман – Хаваји (САД)

4 Ајронмен трке – Тексас (САД), Мон Тремблан (Канада), Кона (САД), Флорида  (САД)

1 70.3 трка – Хејнс Сити (САД)

1 ултрамаратон 160 км – Флорида (САД)

Освојили сте 10. место на Светском првенству. Какви су утисци?

Ух, то је дуга прича. Могао бих да напишем целу књигу о томе. Трка је толико тешка да је скоро немогуће описати „тежину“. Сама дистанца, иако је јако дуга, није главни фактор тежине, него конфигурација и услови. Нигде на свету не постоје такви услови. Апсурдно је да је тако дуга трка у исто време јако интензивна. У сваком тренутку човек мора да буде 100% фокусиран. Моји утисци су толико јаки да моја супруга Кели и ја размишљамо да се преселимо у Кону. Има нешто чаробно на том острву.

Да ли може да се направи паралела између Ајронмена и Ултрамана?

Ултраман је дефинитивно многоструко тежа трка. Имајте у виду да је Ултраман значајно дужи него дупли Ајронмен. Неке Ултраман трке су лакше од других Ултрамана. После оног завршеног на Флориди схватио сам да је трчати 100 миља ултрамаратон теже него Ултраман. Али након Светског првенства у Ултраману на Хавајима морам да признам да је то најтежа трка коју сам икада урадио. Услови и стаза су толико изазовни да не могу да се упореде ни са чим другим што сам до сада искусио. Верујем да ће се то променити после 135 миља ултрамаратона.

Поменули сте 135 миља ултрамаратон (217 км трчања) у Калифорнији. То је значи следећи велики изазов?

Да. Планирам да учествујем на тој трци 2020. и за њу се припремам више година. Кажу да је најтежа на свету. 

Како је изледао Ултраман на Хавајима
Први дан
Пливање је у океану на отвореној води. У последњих 1.600 метара, након већ пређених 8.4 километара, били смо суочени са екстремном морском струјом. Ја сам читавих 20 минута пливао у месту гледајући исту стену. После 10 км пливања, бицикл је стартовао са 10 км успона где је нагиб ишао од 9% до 17%. Тешко је описати како то изгледа. Све то са ветром који је дувао брзином 30-50 км/ч и на температури преко 30 степени. Уз све то, стаза није затворена за саобраћај и сваки такмичар мора да поштује правила саобраћаја 100%. Један пролазак „кроз“ стоп знак без заустављања и спуштања једне ноге на земљу је директна дисквалификација. Исто важи и за црвено светло на семафору, право предности итд.
Други дан
Тог дана је на бициклу било 4.200 м укупне савладане висинске разлике. Један од успона је био дуг 59 км где је нагиб био од 8% до 15%. Само за тај успон ми је требало четири часа да га савладам. На почетку успона је било 30 степени, док је на врху температура пала на испод десет, са јаким хладним ветром. Онда је следио спуст где сам врло често ишао преко 85км/ч и за само двадесетак минута температура се опет попела на 30 степени. И што је најзанимљивије, то није био најтежи део стазе тог дана.
Трећи дан
Након свега тога долази трећи дан где се трчало 84.4км на преко 30 степени, са јаким врућим ветром и великом висинском разликом. До пред сам крај трке био сам на деветој позицији и у последња два километра сам имао три црвена светла на семафору. На прва два сам изгубио по пет минута и на трећем још два. На крају је такмичар који је био на деветом месту само три минута пре мене стигао на циљ. Оваквих и много других ситуација је било много.

 

Игром случаја прошле године сте у периоду од само три месеца успешно завршили три Ајронмен трке и Ултраман. Колико времена Вам је потребно да се опоравите од тешке трке?

Сви ми смо различити. Неко се опоравља брже, неко спорије. Ја сам тип спортисте који се јако брзо опоравља, али постоји и фактор континуитета. У спорту сам од шесте године живота. Значи, у овом тренутку, са 50 година, имам 44 године континуираног „спортског стажа“.

ЕКРАНИЗАЦИЈА ВЕЛИКОГ ПОДВИГА

О такмичењу Бојана Марића на Светском првенству у Ултраману снимљен је и филм „Моћ воље“.

То је пројекат покренут од стране једног од мојих бивших спортиста који је у раним 2000–им био један од најбољих триатлонаца у Србији – Сава Сајко. На његову иницијативу, пројекат је подржан од стране Српске Триатлон Уније и Министарства омладине и спорта. Циљ је да се пружи мотивација младим људима и свима осталима који су отвореног духа и да им се покаже да је уз истрајност, веровање у себе, неодустајање од снова могуће остварити и оне највеће које сте икада сањали. Ја сам пример свега тога. Стасао сам у Србији кроз све тешкоће које смо сви ми пролазили у ова бурна времена, од немаштине, преко ратова, животне неизвесности и не тако светле будућности. Кроз све то сам имао сан и никада ни у једном тренутку нисам ни помислио да одустанем. Цела та прича би могла да се претвори у узбудљив роман који би се у појединим тренуцима приближавао жанру научне фантастике. Сада, након свих тих искустава и много година, ја живим свој сан. Све је то захваљујући моћи воље.

 

ПУН КАЛЕНДАР И У 2019. ГОДИНИ

Бојан ће у нову сезону закорачити првим такмичењем у Хејнс Ситију на трци 70.3, ако како каже, у међувремену не истрчи по који маратон и полумаратон.

То је „загревање“ за Ајронмен Тексас, где планирам да се квалификујем за Кону 2019. Трка у Тексасу је и Првенство Северне Америке, па планирам да се попнем на подијум, видећемо које ће тачно место да буде. Пошто сам у педесетој години ушао у нову старосну категорију у 2019. ће главни фокус да ми буде што бољи пласман на Светском првенству у Кони. Ако се квалификујем на Ајромену Тексас онда ћу опет да трчим Флорида 100 миља пошто је то план дугорочног циља да се квалификујем за „Badwater“ 135 миља. Већ сам се пријавио за Ајронмен Аризона у новембру, а управо пролазим кроз процес пријаве за Ултраман Аризона, који је је у марту 2020. У случају да ствари не крену како сам планирао и не квалификујем се за Кону у Тексасу, онда ћу највероватније да учествујем на Ајронмен Болдер у јуну. Остављам „отворен простор“ за још један Ајронмен и неколико 70.3 трка углавном као тренинг и за скупљање додатних бодова за укупан Светски ранкинг. На финалном Ајронмен Светском ранкингу 2017. сам заузео девето место од 10,605 такмичара у свету у мојој тадашњој старосној категорији М45–49. Следеће године желим да будем у топ 3 у свету.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.