Почетна / Микс / Атлетика

ИААФ: Семења је биолошки мушкарац!

Међународна атлетска федерација (ИААФ) тврдила је пред Судом за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани да је јужноафричка атлетичарка Кастер Семења „биолошки мушкарац” и да се због тога од ње тражи да смањи ниво тестостерона, како би се такмичила у женској конкуренцији.
ФОТО: ЕПА/Хулијен Де Роса

Став ИААФ о Семењи и другим атлетичаркама погођеним новим правилима о смањивању нивоа тестостерона, представљен је у одлуци Суду за спортску арбитражу, а то је први пут објављено, у документацији на 163 стране.

У редигованим судским списима, ИААФ је поменула двоструку олимпијску шампионку на 800 метара као спортисту „биолошког мушкарца са женским родним идентитетима”.

Семења је на тврдњу да је биолошки мушкарац пред судом рекла да је „то боли више него што може речима да искаже”.

ЦАС је одбио жалбу Семење на нова правила ИААФ, па је дозволио примену правила о смањивању природног нивоа тестостерона код атлетичарки.

Семења се затим жалила Савезном врховном суду у Швајцарској, после чега су привремено суспендована нова правила.

Према тим правилима од атлетичарки са природно високим нивоом тестостерона тражи се да смање њихов ниво како би могле да се такмиче у дисциплинама од 400 метара до једне миље.

У супротном, морале би да промене дисциплине или да се такмиче против мушкараца.

Од Семење је 2009. године тражено да се подвргне тестовима како би се одредило ког је пола, али резултати никада нису објављени.

Она је најпознатија спортисткиња која има природно висок ниво тестостерона. ИААФ је навела да јој то даје непоштену предност над противницама.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Karuzo
Kakva budalaština. Ona nije do rezultata došla tako što je prvo saznala da ima superirniju mašinu od drugih, nego posle višeogodišnjeg mukotrpnog rada. A rekord na 400 i 800 m i dalje drže Koh i Kratohvilova, tako da ne vidim da je ona nešto posebno superiorna u odnosu na druge. Ako je rođenjem stekla tu prednost, a ne promenom pola nema tu nikakve ne fer situacije.
РТВ Моравски плићак
Ма боли је к*рац за ову одлуку хахаха
v1ad
Semenja ima XY hromozom sto je specificno za muskarce. Zene u 99.9% slucajeva imaju XY hromozom. Po tome je bliza muskarcu nego zeni i treba da se takmici medju muskarcima.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.