Почетна / Микс / Атлетика

Кипчоге - први човек који је истрчао маратон за мање од два сата

Кенијац Елиуд Кипчоге постао је први атлетичар који је истрчао маратон за мање од два сата, мада се то неће рачунати као светски рекорд
ФОТО: БЕТА/АП

Кенијски атлетичар Елиуд Кипчоге постао је данас први спортиста који је истрчао маратон за мање од два сата, али се то неће рачунати као светски рекорд.

Олимпијски шампион и светски рекордер је маратон у Бечу, који је организован под називом "Инеос 1:59 челенџ", истрчао за сат, 59 минута и 40 секунди, али тај резултат неће бити признат као светски рекорд пошто трка у Бечу није била отвореног типа.

Кипчоге је током трке имао подршку 36 "пејсмејкера" који су му помагали да одржи темпо и то је један од разлога због којег Међународна атлетска федерација неће признати рекорд.

Он је трчао иза аутомобила што такође није дозвољено правилима ИААФ.

Трчећи просечним темпом од 2,50 минута по километру, Кипчоге је већ на половини трке био 11 секунди испред планираног времена.

Свесни да ће исписати историју, на око 500 метара пре циља, Кипчогеа су напустили "пејсмејкери" како би сам прошао кроз циљ.

- Ово показује да људско тело не познаје границе. Сада сам то ја урадио, очекујем да ће више људи то учинити после мене - рекао је Кипчоге.

Данашњи маратон у Бечу био је његов други покушај да 42.195 метара истрчи за мање од два сата. У претходном, у Монци 2017, био је спорији за 26 секунди.

Актуелни светски рекорд у маратону, који је Кипчоге поставио у Берлину 2018. износи 2:01,39.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
Masai kad love antilope hijene i lavove ili kad beže trče i za sat vremena maraton na sto metara trče brže od 5 sekundi a skaču u dalj 15 metara
Pomeri granicu!
Mozda covek jednog dana bude mogao i ispod 10 minuta da istrci maraton. Sa pejsmejkerima. Za sada samo mocni Kipcoge ispod 2 sata. Sa i bez, brutalno!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.