Почетна / Микс / Борилачки спортови

Датунашвили: Балкон… Да човек полети!

Један од спортских јунака Србије у 2021. години, европски и светски шампион, и трећи на ОИ у Токију
ФОТО: М. Спасојевић

Кад су Зурабија Датунашвилија, репрезентативца Србије у рвању чрчко-римским стилом, Грузина са српским пасошем, по повратку са Олимпијсих иагара у Токију дочекали трубачи и дечаци Пролетерове школе рвања, у мајицама с његовим ликом и именом, био је пресрећан, осмех није скидао с лица.

И знани и незнани на аеродрому „Никола Тесла“, желели су заједнички снимак с великим спортским асом. Кад је изашао на чувени шампионски балкон, и видео масу која му кличе, био је запањен, није веровао властитим очима...

ЛИЧНА КАРТА

Име и презиме: Зураби Датунашвили

Датум и место рођења: 18. Јун 1991, Тбилиси

Висина/тежина: 184/90

Клуб: Пролетер

Резултати: ЕП први 2016, 2017, 2021, трећи 2013, СП први, 2021, ОИ трећи, 2021, Светски куп трећи, 2020)

Омиљен број: 13

Брачно стање: Неожењен

МОДЕРНИ НОМАД

Кад смо га упитали шта да напишемо, где живи, одговорио је:

-Искрено, не знам, немам место живљења, оно стално, да сам у једном граду. Доста времена проводим код брата у Паризу, доста у Београду. идем у родни Тбилиси, месецима сам на припремама. Нека та рубрика остане празна.

ЛЕПЕ СРПКИЊЕ

Харизматични шампион је популаран у Србији, види се на друштвеним мрежама, и не само ту. На питање има ли девојку, насмејао се.

-Мало имам, мало немам, знате како је. А, Српкиње су многооо лепе.

И после ОИ и балкона, после ЕП у Варшави и СП у Ослу, кад је био неприкосновен у катеогрији до 87кг, јасно и громогласно је исказао срећу са свега две речи: „Живела Србија“!

-Дочек на аеродрому сам очекивао да ће бити сјајан, али, не и с трубачима и не са толико људи и, што ми је било посебно драго, са дечацима из школе рвања, са којима сам био у сали у Зрењанину и показивао им нешто од вештина. Биће и они шампиони. А, балкон, то је нешто најдивније што ми се могло догодити. О томе су ми причали, али је тешко да опишем. Толико емоција, подршке, љубави на једном месту. Да човек полети. И тада и увек после тога, кажем: „Живела Србија“! Она је моја срећна земља.

Једини је у најтрофејнијем појединачном српском олимпијском спорту објединио светску и европску титулу у истој години. Окитио се и олимпијским бронзом. Једини у Европи има три титуле првака у три различите категорије. На првом сусрету у Зрењанину, кад је постао члан Пролетера и дебитовао за шампионски клуб, на обележавању века постојања, рекао је да је Србија његова срећна земља.

-У Зрењанину сам, на олимпијским квалификаицјама, изборио учешће за Игре у Рију 2016. године. Наредне сам био првак Европе у Новом Саду - казао је Зураби.

Годину је почео поразом. На европским олимпијским квалификацијама у Будимпшети, изгубио је од Руса Ализраева. После тога ређали су се тријумфи. Светске олимпијске квалификације биле су у Софији, две недеље пре тога ЕП у Варшави. Ломило се у стручном штабу да ли да учествује на оба турнира. Желео је континенатлно злато и визу за Игре.

-Био сам спреман за највише напоре, добро смо радили и очекивао сам злато у Варшави. Европско злато, после дуге паузе коју сам имао у каријери, дало ми је додатну енергију. Желео сам силно да учествујем на Играма у Токију, и кад сам у квалификацијама победио Корејца Кима, Финца Ропонена, Иранца Ализадеха и Руса Чакветадзеа, био сам пресрећан.

Пред одлазак на Игре размишљао је о медаљи, никад није крио и отворено је говорио о амбицијама.

-Кад си у репрезентацији, увек тежиш највишим циљевима. Очекивао сам и веровао да могу до олимпијског злата. Судија ми је доделио пасиву, а није требало, и то је променило тактику. На овако великом такмичењу, највећем што постоји, треба и мало среће. Жан Белењук је одличан борац, био сам бољи од њега на Европском првенству, а он је победио у Токију. Украјинац је заслужио злато.

ВОЛИ КНЕДЛЕ С МЕСОМ

Води рачун о исхрани.

-На порипремама сам два, три килограма више од потребних за категорију, али, то лако регулишем. Хинкали је моје омиљено јело. Објаснио ми је тренер Војислав Трајковић да су то у Србији кнедле, али су у Грузији с млевеним месом.

СНАГА И ТЕХНИКА

За Датунашвилија кажу да је добар техничар и тактичар, и да ми је то предност у односу на ривале.

-Имам и довољно снаге, а главна је у глави. На струњачи је потребно доносити праве одлуке.

Милорад Докманац, селектор свих селекција у РСС, има обичај да у прелепој викендици на домак Новог Сада, после неког великог успеха, угости репрезентативце, тренере и челнике РСС.

Урадио је то и после Токија, а кад је потписник ових редова, упитао тренера Стојана Добрева, ко ће бити учесник СП у Ослу, одговорио је да има дилему око Датунашвилија. Иза Датунашвилија су била велика такмичења, био је уморан, а није остало довољно времена до Осла, био је свестан Добрев.

-Хоћу да идем на планетарни шампионат, могу да издржим и да се припремим - био је јасан Зура.

У Ослу је, у последњем мечу СП, у лепотици планетарног турнира, згромио Белоруса Кирила Маскевича и победом 9:1 освојио златну медаљу. Пре тога савладао је Руса Ализраева, земљака Гобадзеа, Руса Билсутанова, који рве за Данску.

-Најавио сам да ћу се борити за златну медаљу. На турниру какво је Светско првенство, нема лаких противника, ради се о најбољима и свако финале увек је тешко. Емоционална оптерећења су велика, али умем да их контролишем. Моје жеље су увек највеће и максимално сам концентрисан на борбу.

Почео је нови олимпијски циклус, Париз ће за три године.

-Брзо ће то да буде актуелно, циљ је златна медаља, за њу ћу да се спремам. А у наредној години су и нови изазови, Европско првенство у Будимпешти и, најважније, Светски шампионат у Београду. Амбиције су увек највеће.

Недавно, на једном од бројних додела признања, упитао је, како да захвали за награду. Од потписника ових редова добио је одговор, почео си годину са „Живела Србија“, тако је и заврши.

Насмејао се и поновио.

-Живела Србија!

ЗАХВАЛНОСТ ТРАЈКОВИЋУ

Жељко Трајковић, председник РСС, четири пута је ишао у Грузију да одобровољи тамошње челнике рвања да дозволе Датунашвилију да се такмичи у дресу Србије.

-Имао је неспоразум с рвачким савезом и одлучио је да прекине каријеру. Примеитли смо да га нема на такмичењима. Преко Мише Каџаје смо ступили у контакт. Био је „запуштен“ и требало је Виктору Немешу да буде спаринг партнер. Међутим, толико вредно и добро је радио, па је успео веома брзо, што је у рвању тешко, да се врати у форму. Биће наш адут за Игре у Паризу - каже Жељко Трајковић.

-Жељко је најзаслужнији што сам овде - каже Зура. - Пружио ми је шансу и веровао да могу да направим резултат.

БРАТ У ГРАДУ СВЕТЛОСТИ

Зурин брат Георг живи у Паризу, завршио је рвачку каријеру и старији је од српског репрезентативца.

Почео је у Француској да се бави тренерским послом са најмлађима. Док смо разговарали, Георг је позвао Зуру и био је обучен у тренерку српске репрезентације.

-Јако смо везани, он ми је велика подршка и често сам код њега у Паризу. Анализирамо моје мечеве, био је добар рвач и биће наш највећи навијач на Играма у Паризу.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peki
Svaka cast Majstore.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.