Почетна / Микс / Борилачки спортови

Бивши шампиони изабрали најбоље борце Југославије, Парлов изнад свих

Међу изабраним асовима ринга није се нашло места за ванвременске шампионе, попут Слободана Качара и Антона Јосиповића...
ФОТО: М. Антић

Крајем прошле године на иницијативу боксерских посленика из Северне Македоније, Драгана Петровског и Драгана Филиповића, под слоганом: „Да се не заборави”, одлучено је да се у протеклом 20. веку прогласе најбољи боксери по тежинским категоријама и по бившим републикама, а садашњим самосталним државама.

Паклена конкуренција

Међу изабраним асовима ринга није се нашло места за ванвременске шампионе, попут олимпијских победника Слободана Качара (Москва 1980) и Антона Јосиповића (1984), за Звонка Вујина, двоструког освајача бронзаник одличја на ОИ у Мексико Ситију (1968) и Минхену (1972)…

А места међу легендама, свакако је могло да се нађе и за Љубишу Симића, Светомира Белића, Јована Џакулу, Самија Бузолија, Азиса Салихуа, Сретена Мирковића…

Поводом те акције, јуче је одржана промоција најбољих боксера екс-Југославије у ресторану „Носталгија” на Београдском сајму, чији је домаћин био Велизар Ђерић, а иницијатори манифестације прослављени боксерски шампион Тадија Качар и неуморни спортски посленик Небојша Вуковић. Догађај је присуством увеличала Светлана Китић, најбоља светска рукометашица у 20. веку.

Према мишљењу шампиона, најбољи југословенски боксери по Републикама, а садашњим државама у 20. веку су: Хрватска - Мате Парлов, који је проглашен и за најбољег југословенског боксера. Србија - Тадија Качар. Македонија - Аце Русевски. Црна Гора - Миодраг Перуновић. Босна и Херцеговина - Марјан Бенеш. Словенија - Дејан Завец.

По категоријама, за најбоље су проглашени - до 48 кг: Драган Живадиновић, бронзана медаља са првенства Европе. До 51 кг: Реџеп Реџеповски, сребрна медаља са Олимпијаде. До 54 кг: Фазлија Шаћировић, сребрна медаља са Светског првенства у Београду 1978. До 57 кг: Братислав Ристић, сребрне медаље са европског и светског првенства. До 60 кг: Аце Русевски, бронзана са Олимпијаде и златна са европског првенства. До 63,5 кг: Мирко Пузовић, бронзанае медаље са олимпијаде, са два светска првенства и три европске медаље. До 67 кг: Миодраг Перуновић, сребрна медаља са светског првенства, европска златна и сребрна. До 71 кг: Тадија Качар, сребрне медаље са олимпијаде, светског и европског првенства. До 75 кг: Драгослав Јаковљевић, четири европске медаље две сребрне и две бронзане. До 81 кг: Мате Парлов, олимпијски, светски и два пута европски шампион. Преко 81 кг: Драгомир Вујковић, освајач бронзане и сребрне медаље са светских првенстава у Хавани и Београду.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.