Почетна / Микс / Борилачки спортови

Илија обећао - ако освоји светско злато следи веридба, сада нема назад

Али Арсалан бронзу са ЕП преточио у светско злато за репрезентацију Србије

Али Арсалан (до 72кг) освајањем прве златне медаље за Србију, атмосферу у „Арени“ довео је до усијања. Утабао је пут којим су наставили Зураби Датунашвили (до 87кг), Себастиан Нађ (до 63кг) и Мате Немеш (до 67кг).

Али је рођен 8. маја 1995. у Амолу, месту на Каспијском језеру, у чијем клубу је поникло доста Иранских рвачких шампиона. Тренер му је Расем Резаи, олимпијски победник из Лондона 2012, и трећи из Рија 2016. у категорији до 97 кг.

-Много ми је драго што сам освојио медаљу за Србију у Београду. Знам да је српски народ чекао моју победу и нисам смео да разочарам. Кад је у финалу Ганизаде освојио први бод, рекао сам себи: „Не смеш да изгубиш, гледа те Србија”.

Ово је ваша година, на ЕП у Будимпешти освојили сте бронзану медаљу, сада златну на СП?

-За кратко време, две медаље и ову годину увек ћу памтити и најбоља је у досадашњој каријери. На турниру „Никола Петров“ у Бугарској, пре европског, освојио сам прво место.

Који вам је меч на шампионату био најтежи?

-Најтежа је била прва борба, против Украјинца Кулика. На великим такмичењима као што је Светско првенство, увек је најбитнији увод.

Жреб Вам није био наклоњен?

-Сви ривали су освајали медаље на великим такмичењима. Фрич из Мађарске, Слеива из Литваније, Ганем из Француске и Ганизаде из финала, велики су борци.

Тренер Стојан Добрев је рекао да сте велики таленат, техничар, да сте веома брзи...

-Хвала му, он је велики тренер. Пуно је урадио, овде је девета година и има седам златних медаља са светских шампионата.

Илија персијски тигар

Алија овде зову „персијски тигар“, а рекао је да му је Штефанек дао друго име и показао слику са телефона.

- Давор ми је дао име и рекао да се зовем Илија Арслановић.

Добрев и његов помоћник Војислав Трајковић су одличан тандем, чули смо од ваших сабораца?

-Учинили су све за мене. Златна медаља је плод рада целе екипе, колега рвача, стручног штаба, комплетног РСС.

Давор Штефанек вас је убедио да браните боје Србије?

-Да, постао сам члан Спартака и тако је кренуло. Захваљујем се председнику Спартака Дамиру Шабићу, Давору и посебно председнику савеза Жељку Трајковићу. Његов утицај био је пресудан да се психички смирим, да будем концентрисан, како бих могао да се борим за медаљу.

Кад сте победили у финалу, Штефанек је утрчао на струњачу, скочио у загрљај, а ви сте га „туширали”?

-За пет поена, ха, ха, ха... „Туширао“ сам легенду светског рвања. Он је прокрчио пут за све нас који долазимо после њега.

Шта ћете да радите после највећег успеха у каријери?

-Прво желим да се добро одморим и посветим породици и студијама. Студирам ДИФ у Ирану, а рвање ће доћи на ред за наредну годину. Биће тешка нова сезона, ново Светско првенство је у Будимпешти.

Имате девојку, не морате рећи њено име?

-У вези сам пет година. Рекао сам јој пре Светског првенства, ако освојим златну медаљу, да ћу је запросити - кроз осмех је завршио Арсалан.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.