Почетна / Микс / Борилачки спортови

Јована Прековић: Европско злато је потврда да сам на правом путу, ка ОИ у Токију

Жетву медаља за српски спорт минулог викенда на великим такмичењима започели су каратисти, а завршили рвачи и веслачи
ФОТО: Ј. Прековић

Најуспешнија међу каратистима била је Јована Прековић, окитила се титулом шампиона Европе.

На путу до златног одличја Прековићева је савладала пет такмичарки, а добар резултат на ЕП Јована је ове године најавила и освајањем првог места у Премијер лиги у Паризу.

- Пресрећна сам због злата које сам донела Србији и титуле европског шампиона. То је велика сатисфакција за уложени труд и енергију и потврда да смо на правом путу. Имала сам осећај да сам спремна за велики резултат, за неку од медаља и то ми је заиста донело преко потребно самопоуздање - узбуђено каже Јована.

Нова шампионка Европе истакла је велику захвалност Министарству омладине и спорта, чији је стипендиста, као и општини Аранђеловац и Карате федерацији Србије на великој помоћи и подршци:

- Конкуренција на Шампионату Европе је била заиста жестока. Свакако најтежу борбу сам имала у финалу са Францускињом Луси, актуелном вицешампионком света и браниоцем титуле првакиње Европе. Сама чињеница да сам до одлучујуће предности и победе стигла пет секунди пре краја борбе говори о томе колико је било напето. Али, тако је можда ова златна медаља сада још слађа. Задржала сам концетрацију и искористила шансу за завршни ударац који ми је заиста донео много радости.

Осим тога што је врхунски спортиста, Јована је и успешан студент:

- Ниједног тренутка не желим да запоставим своје образовање, томе посвећујем много пажње, зато сам веома захвална Факултету за спорт Универзитета Унион Никола Тесла на ком су све обавезе максимално прилагођене мојим припремама и такмичењима. На студијском сам програму тренер у спорту и велика ми је жеља да и ја за неких двадесетак година од неке младе каратискиње направим првака Европе као што је то са мном урадио мој дугогодишњи тренер Роксанда Атанасов (некада Лазаревић). Кренула сам њеним стопама и заиста бих волела да у тренерском послу, који ће сигурно бити моје опредељење када завршим каријеру, будем успешна као она - рекла је Јована и потом поручила. - Желела бих да искористим ову прилику и да колегама са Факултета за Спорт на Новом Београду, рвачима Давору Штефанеку и Александру Максимовићу честитам на освојеним медаљама на шампионату Европе у Новом Саду, као и Кристијану Фрису и нашим веслачима који су одличјима обрадовали нацију. Свака част момци.

Занимљиво да је златну медаљу на шампионату Старог континента у каратеу у Београду пре 19 година освојила и Роксанда Атанасов, која тренира Јовану Прековић још од њене четврте године:

- Од старта је било видљиво да је реч о великом таленту. Нисам желела да испустим такав бисер и због тога сам одлучила да останем да живим у Аранђеловцу, да будем уз њу и то се показало као исправна одлука. За све ове године заједничког рада створиле смо посебан однос, али пре свега однос великог међусобног поверења који нас је уз вредан рад довео до успеха. Изузетно сам поносна на Јовану и мислим да је ово тек почетак њених блиставих резултата, јер се ради о изузетно посвећеној спортискињи са којом је задовољство радити.

О плановима за будућност Роксанда каже:

- Наш главни циљ су Олимпијске игре у Токију. Жеља нам је да се са највеће светске смотре спорта вратимо са неком од медаља. То ће изискивати још већи рад, а наш први задатк је да уопште изборимо визу за Токио и квалификујемо се за олимпијски турнир. Од јануара следеће године ће се јурити норма и то ће бити апсолутно наш највећи приоритет.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zika
Svaka čast i devojci i njenoj trenerki. Drago mi je zbog nje, a ne zbog nacionalnog ponosa, na žalost politika se meša u sport a i biznismeni se mešaju pa su upropastili fudbal i ostale sportove. Bitno je da je karate van biznisa ovih iz Jagodine koji prave šou biznis i nameštaju mečeve. Danas je jedino atletika pravi sport bez velike love i tu nema mafije a izgleda da je i karate nezavisan od njih.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.