Почетна / Микс / Борилачки спортови

СП у рвању у Будимпешти: Штефанек за злато, Фрис за бронзу

Сјајан други такмичарки дан наших репрезентативаца у грчко-римском стилу на Светском првенству у рвању које се одржава у Будимпшети
ФОТО: Б. Цвијетић

Специјално за „Журнал” из Будимпеште: Будимир Цвијетић

Пре пута на СП, на страницама „Журнала” Давор Штефанек (до 67 кг) је изјавио да циља финале и у суботу ће у 18 часова у Арени „Ласло Пап” да се бори за титулу светског првака против Руса Артјома Суркова.

Биће то прилика да му се реваншира за пораз у финалу ЕП 2017. у Новом Саду. У петак је актуелни олимпијски шампион блистао пуним сјајем и у четири борбе нико од ривала није успео да освоји ни бод.

Прво је, техничким тушем, победио Хрвата Данијела Јанечића средином друге рунде (9:0), да би у другом колу за два минута испрашио Јинг Хуа Хунга из Кинеског Тајпеја (10:0), а врхунац је био у четвртфиналном мечу кад је Данца Фредерика Бјерехуса туширао у 19. секунди.

Најава реванша Суркову

После пласмана у финале, Штефанек је у наручју држао сина Матију, поред њега је била супруга Долорес и пришао је столу где је извештач „Журнала” писао ове редове. Уследило је фотографисање, а онда је изјавио:

Ово је посебан дан за мене, први пут ме са трибина гледао син Матија, после прве победе отишао сам да га пољубим. Желим с њиме на победничко постоље. Ово је медаља посвећена њему и супрузи Долорес.

На питање шта очекује у финалу, одговорио је:

Хоћу добро да се концентришем и да учиним максималне напоре и реванширам се Суркову за пораз у финалу Европског првенства у Новом Саду. Желим увек да победим и оно што сам вам рекао пре пута у Мађарску, то сам постигао, да уђем у финале и борим се за злато.

У полуфиналу био је бриљантан против Геврога Сахакијана, Јермена који рве за Пољску. Прву рудну је Штефанек добио 4:0. У 28. секунди наставка, већ је било 8:0 и победа техничким тушем.

Ово је Штефанекова трећа сениорска светска медаља. Био је први у Ташкенту (2014), а годину касније у Лас Вегасу, трећи.

Кристиан Фрис (дп 60 кг) је одлично рвао, али је поражен у веома драматичном полуфиналном мечу против Молдавца Виктора Чобануа 6:3.

Повео је Фрис 3:0, покушао и други пут да окрене Молдавца, али се овај извукао и успео да направи два поена. У другом делу, у отвореној борби, Чобану је на старту направио два потеза за четири поена и успео да задржи предност и слави.

Пре тога, Фрис је доминирао у три меча, победио је Финца Лауриа Маехоенена, тушем на почетку друге рунде (9:0), потом и Литванца Јустаса Петрачивијуса (7:2), а бриљантно је рвао и против Кубанца Алберта Санчеза, којег је шутирао у 20. секунди друге рунде (7:1).

Виктор против Јорданца

Поред Штефанека и Фриса, у суботу ће на струњачу и преостала два аса. Виктор Немеш (до 77 кг) ће стартовати против Султана Еида из Јордана, са победом би на мегдан кубанцу Пис Батисти, носиоцу жреба, док ће Михаел Каџаја у бробу против Мартина Оленичака из Пољске.

У суботу ће се борити за бронзану медаљу коју је освојио још далеке 2007. на СП у Бакуу, а лане, на ЕП у Новом Саду, био је први.

Ривала олчекује из репесажа, и по неким проценам то би могао да буде Мађар Ерик Торба, Немац Етјен Кисинџер или Саилике Валикан из Кине.

Наш трећи такмичар, Николај Добрев (до 87 кг), испао је у првом колу после пораза од Немца Максимилиана Кудла, трећег са ОИ у Рију и другог на СП у Паризу.

Прву рунду Добрев је добио 1:0, а кад је у другој морао у партер, Немац га је окренуо два пута, потом увећао предност и до победе дошао техничким тушем непун минут пре краја меча (10:1).

Ово је сјајан, велики успех српског рвања и спорта, освојили смо једну медаљу, данас ћемо се борити за још једну. Фрис може до бронзе, а крећу Виктор Немеш и Михаил Каџај. Оно што смо планирали, већ смо остварили и настављамо да освајамо одличја на највећим такмичењима – после пласмана Штефанека у финале, изјавио је председник РСС Жељко Трајковић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.