Почетна / Микс / Борилачки спортови

ЗА „ЖУРНАЛ” ПИШЕ Данило Кртинић: Краљици неопходна инфузија

Код нас нема случајних погодака, дриблинга... све је прецизно мерљиво. Хитац од 60 метара у диску за даме јесте врхунски, али не као 63,63 метра
ФОТО: Архива Журнала

Краљици спортова у Србији неопходна је инфузија. Самим тим што сам тренер, чија је  пуленка учествовала на пет узастопних олимпијских игара (национална рекордерка Драгана Томашевић највероватније ће бацати диск и у Токију 2021), а била је и на свим европским и светским шампионатима током последњих 20 година, веома често у финалима, показао сам да знам о чему говорим.

Многи ће се зачудити, како да овако нешто тврдим после непрекинутог низа европских, светских и олимпијских медаља последњих година?

После изграђене атлетске дворане где су похрлила деца и низа атлетских стадиона, од којих се неки још граде, а биће и нових дворана?

Како после бриљантно организованог Првенства Европе у београдској Арени 2017. и добијеног Светског шампионата 2022. на истом месту?

Најважнији олимпијски спорт је рањивији баш због своје величанствености. У атлетици није довољно бити врло добар или скоро здрав, што можеш у екипном спорту, па да опет освојиш медаљу захваљујући напору других.

Код нас нема случајних погодака, дриблинга... све је прецизно мерљиво. Хитац од 60 метара у диску за даме јесте врхунски, али не као 63,63 метра.

Први је норма, можда финале, а други буде и медаља (на пример на ОИ у Пекингу). Када се сретну два мање спремна тима у било ком спор-ту, не осети се да је нижи ниво, јер су оба слабија.

Завршетком ванредног стања биће још очигледније колико се тешко вратити најбољим достигнућима у атлетици.

Сурова истина каже да се периодизација тренинга на путу до врхунског резултата мора поштовати. Има своје време трајања и редослед оптерећења да би се у току године дошло до споменутог жељеног циља.

У свим осталим спортовима, такозваним нашим трофејним, то може за три месеца, али у истом периоду у атлетици исти период ће проћи само као проба.

Два месеца без (правог) тренинга вратили су краљицу спортова на почетак. Што је још горе, поклопило се с мартом и априлом, када погађа наш спорт у Ахилову пету, растура сав систематски рад током зимског, најважнијег припремног периода.

Некоме ће све бити јасније кроз поређење – као када пролећни мразеви помлате воћке док цветају, ту рода нема. Разочарање због пропалог великог рада, такође утиче негативно на спортисту у мотивационом погледу.

Нема у 2020. међународних такмичења у низу на шта смо навикли. Она су неопходна за стварање највише форме. Без ње у једној сезони, нема успеха у наредној!

То треба имати у виду, посебно у овој, предолимпијској години. Последице паузе истоветне су као да је тешка повреда у питању. Организам спортисте се понаша као на рехабилитацији.

После само две недеље без тренинга, способности по свим параметрима важним за атлетику почињу драстично да опадају, а за месец дана тело атрофира.

Они који су се вратили у врхунску форму после паузирања од два месеца (у овако осетљивом периоду) могу се набројати на прсте једне руке. Следи дуг и напоран опоравак.

Колико ли ће нас бити на Олимпијским играма? У кризи се чува злато, а олимпијци су наше злато.

Угрожено је такође, већ сада, Првенство света у дворани марта 2022. код нас. Не толико организационо, колико са становишта интересовања публике.

Не буде ли врхунских резултата, посебно наших асова, највеће спортско такмичење у самосталној Србији биће бар веома уздрмано.

За оно што је у атлетици неопходно да би се остварило врхунско достигнуће, СП је већ – сутра. Немојмо да улагања крену шест месеци пре судара планетарне елите у Арени.

Прасе се не гоји пред Божић. Резултат достојан медаље на таквом скупу не може се купити када зафали, већ морају плански да се улажу средства да би се он остварио, да се финансира неодложно већ од данас.

О свему овоме сада треба размишљати (зато сада и пишем) и предузети праве мере, дати инфузију угроженоме када му је најпотребнија, како би се све довело у ред за следећу сезону.

А то значи да већ у овој мора да буде врхунских резултата и да улагања иду неодложно од од овог тренутка ка том циљу.

Сада је важно добро проценити и помоћи атлетици, јер сјај низа успеха наведен на почетку текста може да постане само блистава историја.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.