Почетна / Микс / Џудо

Џудо шампион Александар Кукољ: Доминација тек следи! (ВИДЕО)

Освајањем прве златне медаље за Србију на Европском првенству у Варшави, сјајни борац у категорији до 90 кг најавио нове подвиге на татамију
ФОТО: И. Милутиновић, Н. Неговановић, М. Рашић

Знаш како се постаје шампион? Изађеш на терен кад је најтеже, и победиш. Култна реченица из филма „Небеска удица” као створена је за српског џудисту Александра Кукоља.

О његовом таленту, односно сада већ доказаном квалитету на татамију, увелико се прича широм света.

Наша земља добила је новог спортског дива у мору шампиона који у најбољем светлу представљају Србију у међународним оквирима.

Александар Кукољ представља још један непобитан доказ да су српски спортисти најбоље огледало друштва.

Он поседује потребну спортску дрскост и харизму, а његов став на татамију не оставља равнодушним ни противника, ни љубитеље популарног олимпијског борилачког спорта чији корени досежу до древног Јапана.

Управо у Јапану, а претходно и у Абу Дабију, Кукољ је прошле године одушевио спортску јавност. У јакој конкуренцији престижних грен слем турнира сјајни џудиста супериорно је освојио две златне медаље.

У оба финала, баш као и на минулом Европском првенству у Варшави, победио је Француза Аксела Клержеа у категорији до 90 килограма.

Иако је раније освајао одличја, и притом учествовао на претходним Олимпијским играма у Рио Де Жанеиру, стиче се утисак да су поменуте златне медаље највише помогле Кукољу да схвати да на татамију може да победи било кога.

– И пре поменутих турнира био сам свестан квалитета који поседујем. Ипак, притисак који сам осетио прво на Олимпијским играма у Рију, а потом и на грен слему у Абу Дабију, био је највеће и највредније искуство до тад. То ми је помогло да стекнем тих два до три одсто потребног квалитета, који је заправо био кључ за наредне победе. После Абу Дабија освојио сам и грен слем у Токију и то злато је наговестило мој квалитет и било доказ да сам сазрео као шампион. Посебно, јер је био крај сезоне када је форма, која је у том тренутку била фантастична, морала да се спушта и поново темпира за нову сезону – рекао је Кукољ

Потом је наставио:

Сматрам да су ти резултати додатно утицали на моје самопоуздање. Постао сам свестан тога да морам још више да тренирам, како бих остварио зацртане циљеве. Нова сезона је почела учешћем на гран при турниру у Дизелдрофу, који сам искористио као тренинг, јер није било у плану да се надмећем. Ту ми је циљ био превасходно да избегнем повреде, што сам срећом и учинио. Потом је уследио гран при у Анталији, који ми је био главни тест за Европско првенство у Варшави. Иако сам у Турској освојио бронзу, на поменутом турниру нисам достигао врхунац форме, али сам увидео да морам да радим на свежини и оштрини. Тај пораз у полуфиналу ме је ражестио и дао ми још већи мотив да на Шампионату Европе дам све од себе и остварим велики резултат.

Капитен Џудо клуба Раковица сада је у позицији да води главну реч у категорији, а то му је свакако омогућило освајање европског трона у Пољској.

Европско злато лансирало га је на прво место светске ранг листе, где је испред себе оставио врхунске светске борце.

На Шампионату Старог континента Кукољ је остварио пет победа, од којих четири ипоном, између осталих и у финалу против Клержеа за 3:28 минута.

Уколико се узме у обзир да је ово била једна од најјачих европских смотри, то је заиста импозантан податак и доказ да је у овом тренутку момак рођен у Прагу 9. септембра 1991. најбољи џудиста у категорији до 90 кг.

Српског борца тек очекује паклена конкуренција на предстојећем Светском првенству у Будимпешти, које ће му свакако бити круна сезоне, али уколико буде на нивоу борби са ЕП добар резултат не би требало да изостане.

По папирима, у Варшави ми је највећи ривал био Грузин Бека Гвинијашвили, кога до сад нисам успео да победим, тако да сам мислио да ће ми он бити највећи изазов, али он није успео да се пласира у финале. Што се Светског првенства тиче, ту ће ми препреку представљати мање више, сви борци из првих десет на ранг листи. Из медија сам сазнао да се учешће Јапанца Машу Бакера, који ме је победио у Рију, и који је освојио олимпијско злато, доводи у питање због повреде рамена. Ту су, међутим, актуелни првак света Гвак Донг Хан из Јужне Кореје, потом Француз Клерже, кога сам победио у Варшави и још два пута пре тога, па поменути Грузин Гвинијашвили... Све су то врхунски борци који би могли да представљају проблем, али ако будем на врхунцу тада могу свакога да победим – рекао је Кукољ.

Већ је констатовано да Кукољу последњи резултати закључно са европском медаљом, и те како значе на пољу самопоуздања.

Комплетан текст можете да прочитате у штампаном броју Магазина Спортског журнала за 29. април. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Panto KV
Bravo majstore!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.